Biden, Çin’e karşı ne yapacağını şaşırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Trump döneminde başlayan ve Biden yönetiminin de devam ettirdiği Çin karşıtı politikasında yeni bir adım atıyor. Şubat ayında Pentagon’a bağlı ‘Çin Görev Gücü’ oluşturan ABD şimdi de Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir ‘Çin masası’ oluşturduğunu açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pekin’i ‘izlemek’ için çalışan sayısını artıracağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Çin üzerine yetkin 20-30 çalışanla desteklenecek yeni ‘izleme komitesi’, ABD kamuoyunda ‘China House’ yorumlarını birlikte getirdi.

ÖNCE SAVUNMA BAKANLIĞIŞİMDİ DIŞİŞLERİ

ABD’de Dışişleri Bakanlığı’nın bu hamlesinden önce bu yılın şubat ayında Pentagon’da ‘Çin Görev Gücü’ oluşturulduğu duyurmuştu. ABD dış politika çevresine yakınlığı bilinen Foreign Policy dergisinin internet sitesinde, konuyla ilgili yayımlanan analizde, “Konuya aşina olan mevcut ve eski yetkililere göre, Dışişleri Bakanlığı girişimi, Çin'in belirli ülkelerdeki faaliyetlerini izlemek için hem Washington'da hem de dünyanın dört bir yanındaki elçiliklere yeni memurlar ekleyecek.” yorumu yer alıyor.

TRUMP’IN BAYRAĞI BİDEN’IN ELİNDE

ABD’de Biden yönetiminde önce ülke dışında bir Çin karşıtı ‘koalisyon’ kurma çabası sonra da ülke içinde Savunma ve Dışişleri Bakanlığı altında ‘Çin masaları’ kurulmaya başlandı. Biden göreve geldikten sonra yeni hükümetin Dışişleri ve Savunma Bakanlarının ilk yurt dışı ziyaretleri Doğu Asya ülkeleri olmuştu. ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya’nın oluşturduğu QUAD dörtlüsünün liderler zirvesi düzenlenmiş ve birlikteliğe Güney Kore’yi katma çabası şimdilik başarısız olmuştu. Daha sonra geçen hafta ABD, İngiltere ve Avustralya, Pasifik’te AUKUS adını verdikleri bir mutabakatı duyurmuştu.

İçerde ise 11 Şubat’ta Pentagon’a bağlı ‘Çin Görev Gücü’ kurulduğu açıklanmıştı. 15 kişiden oluşan ekip için Biden o dönem , "Bugün Savunma Bakanlığı bünyesinde strateji, operasyonel konsept, kuvvet konumlandırma dahil birçok konuya odaklanacak yeni bir Çin Görev Gücünün kurulduğuna ilişkin bilgi aldım." açıklaması yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Çin masası”nın ise öncelik olarak Pekin’in “gelişmekte olan teknolojileri satın almasını ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını izlemek için” oluşturulduğu iddia ediliyor.

Biden dönemi sonrası iki ülke Dışişleri Bakanları, Alaska'da gergin bir görüşme yapmışlardı

ABD İÇİ ELEŞTİRİLER

20 yıllık Afganistan işgali büyük bir hüsranla sonuçlanan ve ülkeden kaçmak zorunda kalan Amerika’da, iç ve dış politikada Biden köşeye sıkıştı. AUKUS açıklaması Fransa ve Avrupa Birliği (AB) tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Fransa, ABD’den “eski müttefik” diye bahsetti ve anlaşmayı “sırtımızdan bıçaklandık” şeklinde yorumladı. Sıkışan Biden ortamı yumuşatma çabası içine girerek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada diğer büyük güçlere karşı yeni bir “Soğuk Savaş” ya da “bölünmüş bir dünya” aramadığını belirtti.

ABD’nin Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Susan Thornton, Foreign Policy’e yaptığı açıklamada “Çin’i yakından izleme komitesi 2019’da Trump döneminde oluşturuldu, yeni bir şey değil. Bu, Trump yönetiminde çatışmaya neden olmuştu. Program dünyanın dört bir yanındaki büyükelçiliklerde görev almış kişilerden oluşuyor ve onlara Çin'in o ülkede ne yaptığını ‘izleme’ görevi veriyor. Bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum.” dedi. Foreign Policy’de yer alan değerlendirmede Bloomberg’in ağustos ayında duyurduğuna göre ABD Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve CIA’nın da Çin’e karşı birimler kurma isteğinde olduğu belirtildi.

Sonraki Haber