Biden'dan Çin'e yeni yaptırım girişimi! Salı günü yayınlayacak

Reuters'in Cuma günü bildirdiğine göre, Biden yönetimi önümüzdeki hafta başında Çin'e hassas teknolojilere yatırımı kısıtlayan bir idari emir yayınlamayı planlıyor.

Biden'dan Çin'e yeni yaptırım girişimi! Salı günü yayınlayacak

Çinli uzmanlar, ABD ticaret başkanının Çin ziyaretinden kısa bir süre önce gelen bu haberin ABD tarafından defalarca kullanılan bir baskı taktiği olduğunu ve daha önce olduğu gibi başarısız olacağını söyledi.

Uzmanlar, ABD'nin Çin'e karşı yoğunlaştırdığı teknoloji ablukasının giderek etkisiz hale gelmesiyle birlikte, ekonomik normlara aykırı bu son gafın Amerikalı yatırımcıların daha güçlü bir tepkisini tetikleyeceğini ve Biden'ın yeniden seçilme teklifine zarar verebileceğini ifade etti.

Reuters'in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden Salı günü Çin'e hassas teknolojiler alanında yapılacak yatırımların denetlenmesi için bir kararname yayınlayacak.

Reuters'ın haberine göre, daha önce birçok kez ertelenen ve tekrar ertelenebilecek olan yatırım kısıtlamalarının, yayınlandıktan sonra bile hemen yürürlüğe girmesi beklenmiyor.

Haber, Bloomberg'in kısa süre önce ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun Ağustos ayı sonunda Çin'i ziyaret etmeyi planladığını bildirdiği sırada ortaya çıktı.

Reuters'e göre konu geçen ay ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Çinli yetkililerle yaptığı görüşmede de gündeme geldi.

Pekin'deki Çin Sosyal Bilimler Akademisi uzmanı Gao Lingyun Cumartesi günü Global Times'a verdiği demeçte, ABD'li üst düzey yetkililerin Çin'e yaptıkları son ziyaretlerin, Batı medyasında iddia edildiği gibi Çin-ABD gerilimini hafifletme çabalarıyla eşdeğer olmadığını söyledi.

Gao, Çin ve ABD tarafları arasındaki görüşmelerin arifesinde Çin'e baskı yapmak için stratejik olarak sızdırılan haberlerin, ABD'nin avantaj elde etmek için kullandığı iyi bilinen bir siyasi taktik olduğunu, ancak bu küçük hamlelerin Çin'i keyfi taleplerine uymaya zorlayamayacağını belirtti.

KARAR BIDEN İÇİN RİSK

Reuters'a göre yeni yatırım kısıtlamaları ABD'nin Çin'deki yarı iletkenler, kuantum bilişim ve yapay zekâ alanlarındaki özel sermaye, risk sermayesi ve ortak girişim yatırımlarını hedef alacak.

Uzmanlar, ekonomik yasalara aykırı olan beceriksiz bir idari emir yayınlamanın, "endüstriyel zincirleri ayrıştırma ve kırma" ve ekonomik ve ticari meseleleri siyasileştirme ve silah haline getirme gibi yanlış bir yolda açıkça bir adım daha ileri gitmek olduğunu söyledi.

ABD'nin teknoloji sektöründeki yatırımları kısıtlama planının ABD'li yatırımcılar için büyük bir belirsizlik ve risk yarattığı açıktır. Gao, Biden'ın icra emirlerini kullanarak ABD'li yatırımcıların çıkarlarına bu kadar beceriksiz bir şekilde zarar vermeyi seçmesi halinde, yeniden seçilme ihtimalinin zarar göreceğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning Temmuz ayında ABD'nin Çin'deki yatırımları kısıtlama planıyla ilgili sorulara cevaben yaptığı açıklamada Çin'in ABD'nin ticaret ve teknoloji konularını siyasileştirmesine ve silah haline getirmesine karşı olduğunu söyledi. Normal teknoloji işbirliği ve ticaretine keyfi sınırlamalar getirmek, piyasa ekonomisi ilkelerini ihlal etmek ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerini istikrarsızlaştırmak kimsenin çıkarına değil.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning

Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Dong Shaopeng, ABD hükümetinin Çin'in teknolojik gelişimini bastırmak ve engellemek için hiçbir alan bırakmaması halinde, ABD'nin hem kendisine hem de başkalarına zarar vereceğini ve uluslararası ticarete ve küresel ekonomiye daha fazla zarar vereceğini söyledi.

ABD'li politikacılar mutlak hegemonyayı sürdürmek amacıyla ekonomik ve teknolojik işbirliğini silah olarak kullanıyor ve bu da kaçınılmaz olarak normal iş ortamını bozacak. Dong, elbette hem ABD'de hem de yurtdışında iş dünyasından daha güçlü tepkiler alacaklarını ifade etti.

Kaynak: Global Times

Sonraki Haber