‘Bilge Ana Mevlüde Genç’in hoşgörüsü belgesel oldu

Türk toplumu, Solingen saldırısının 29 yıllık acısını unutmadı. Irkçı saldırı, Genç ailesinden 5 can aldı ancak olay sadece açtığı yarayla değil, anne Mevlüde Genç’in verdiği dersle de hafızalara kazındı.

Saldırının hemen ardından hem Türk hem Alman toplumuna kardeşlik mesajları veren Genç’in yaklaşımı belgesel oldu. Yurtdışı Türk ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteğiyle hazırlanan belgeselin ilk gösterimi Köln’de yapıldı.

Solingen saldırısının üzerinden 29 yıl geçti. Acısı ise Türk toplumunun hafızasında hâlâ taze. Aşağı Werner Caddesi’nde yaşayan Genç ailesine düzenlenen saldırı, aileden beş can aldı. Saldırının ardından gözler Neonazilere çevrildi. Olayın ertesi günü Solingen’de buluşan binlerce insan, 1990’ların başında yoğunluk kazanan ırkçı terörü kınadı. Genç ailesi herkese örnek olan bir duruş sergiledi. İki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde anne verdiği birlik mesajı adeta hafızalara kazındı. Olayın hemen ardından basına açıklamalar yapan anne Mevlüde Genç’in yapıcı mesajları, 29 yıl sonra belgesel yapımcısı Sevinç Yeşiltaş’ın öncülüğünde hem belgesel hem kitap oldu. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan kitap ve belgeselin tanıtımı, Köln’de yapıldı.

‘FACİA DEĞİL, IRKÇI TERÖR’

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe YTB Başkanı Abdullah Eren’in yanı sıra Köln Eski Belediye Başkanı Fritz Schramma, T.C. Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, T.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya ve çok sayıda davetli katıldı. Tanıtım toplantısının ilk konuşmasını “Bilge Ana Mevlüde Genç” belgeselinin yapımcısı Sevinç Yeşiltaş yaptı. Mevlüde Genç’in topluma önemli mesajlar verdiğini vurguladı. Yeşiltaş, güçlü kişiliği ve toplumu affetmesiyle Genç’in bir insanlık örneği gösterdiğini hatırlattı.

Katılımcıları selamlayan bir diğer isim T.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya oldu. 14 yaşındayken saldırıyı o akşam haberlerde ailesiyle birlikte takip ettiğini hatırlayan Kaya, saldırının göçmenlerde can güvenliği endişesine yol açtığını anımsadı. Solingen saldırısının bir diğer ırkçı saldırı olan Mölln saldırısından altı ay sonra gerçekleştiğini belirten Kaya, o dönem yapılan facia ve felaket tanımlamalarının aksine olayın ırkçı bir terör saldırısı olduğunun altını çizdi. Yıllar içinde yapılan çok sayıdaki ırkçı saldırının toplumsal bir soruna dönüştüğünü ifade eden Kaya, Mevlüde Genç’e Alman toplumunu her gün affederek herkesin gösteremeyeceği bir büyüklük gösterdiği için teşekkür etti.

KUBAŞIK VE GÜLTEKİN AİLELERİ DE KATILDI

T.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’nın ardından kürsüye YTB Başkanı Abdullah Eren çıktı. Belgesel ile Genç ailesinin yaşadıklarını ve barışçıl mesajlarını hem Türk hem Alman toplumuna daha iyi tanıtmak istediklerini açıklayan Eren, “Mevlüde ve Durmuş Genç belki de bir insanın hayatı boyunca yaşayabileceği en büyük acılardan birini yaşadılar. İki evlatlarını, iki torunlarını bir de yeğenlerini ırkçı bir saldırıda kaybettiler. Gencecik canları toprağa verdiler. Fakat Mevlüde teyzemiz bu elim hadise yaşandıktan sonra vakur davranışı ve bilgeliğiyle bizlere bir şey öğretti, bir ders verdi, affetme erdemini hatırlattı. Yaratılanı severiz yaratandan ötürü düsturunu kendi hayatında yaşayarak bizlere gösterdi” diye konuştu. Geçmişte yaşanan Mölln ve Hanau saldırıları ve Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU cinayetlerinin ırkçılığın hâlâ sürdüğünü gösterdiğini ifade eden Eren, salonda bulunan NSU cinayetleri kurbanlarından Mehmet Kubaşık’ın ailesi ve Hanau saldırı kurbanlarından Gökhan Gültekin’in babası Çetin Gültekin’i selamlamayı unutmadı. Türk toplumunun Avrupa’da artık kalıcı hale geldiğini de hatırlatan Eren, yurt dışına çıkan birinci neslin gösterdiği fedakarlıkları anımsattı. Yaşanan tüm sorunlara rağmen sosyokültürel ve sosyoekonomik sıkıntıların sürdüğünün altını çizen Eren, örgütlü toplumun her türlü ayrımcılığa en büyük cevabı verebileceğini vurguladı.

‘NEFRET ÖLDÜRÜR, HOŞGÖRÜLÜ DAVRANALIM’

YTB Başkanının konuşmasının ardından “Bilge Ana Mevlüde Genç” belgeselinin gösterimi yapıldı. Genç ailesinin fertleri, dönemin Büyükelçisi Onur Öymen ve ailenin yaşadıklarını yakından takip eden çok sayıda insanın röportajı belgeselde yer aldı. Etkinliğin kapanış konuşmasını Mevlüde Genç yaptı. Tanıtıma eşi Durmuş Genç ve aile fertleriyle katılan Genç, “Sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, beraberlik içinde acı ve tatlı günümüzde hepimiz bir arada yaşıyoruz ve birbirimize sevgi ve saygımızı hep kalbimizde taşıyalım. Bu ülkede yaşıyoruz, torunlarımız burada, burada insanlarımız çoğalsın, her zaman için birbirimize hoşgörülü davranalım. Nefret öldürür. Birbirimize değer verelim, insan insana değer versin. İyiliğin açmadığı kapı olmaz, iyi olalım her zaman kardeş olarak yaşayalım” ifadelerini kullandı. Tanıtım etkinliği, emeği geçenlere teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu.

‘MEVLÜDE ANNEYİ TÜRKİYE’YE DE TANITMALIYIZ’

29 yıldır sergilediği kucaklayıcı yaklaşımıyla hem Türk hem Alman toplumunda iz bırakan Mevlüde Genç’in belgeseli, Türkiye’de de gösterime girmeye hazırlanıyor. Projeyle ilgili Aydınlık Avrupa’ya konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, her iki toplumun da Genç’i iyi tanıması gerektiğini, fakat anavatanda yaşayan Türklerin göçün hangi şartlar altında gerçekleştiğini çoğu kez bilmediğini belirtti. Bu sebeple belgeselin Türkiye’de de gösterileceğini ifade eden Eren, başta Ankara olmak üzere Mevlüde Genç’in hikâyesini her yerde tanıtacaklarını duyurdu.

Sonraki Haber