Bilge devrimci Avşar'da anıldı

‘O Yörüklerin dürüstlüğünü, kahramanlığını, mücadele karakterini, doğayla olan sevdalarını bizim partiye ve sol harekete taşıyan bir kahramandır. Her zaman bizim gönlümüzde ve zihnimizde, bilincimizde ışıklı olarak yaşayacaktır.’

Durmuş Uyanık çok sevdiği kızlarıyla. 2013.

Vatan Partisi önderlerinden Durmuş Uyanık, memleketi Söke’nin Avşar Köyü’nde mezarı başında anıldı. 12 Eylül 2015 tarihinde vefat eden Uyanık, genç kuşaklara örnek olacak yaşamla Parti tarihinin seçkin isimlerinden oldu. Bu duygularla da anıldı…

12 Eylül zindanlarında başı dik yaşayan ve eğilmeyen Uyanık, bir 12 Eylül günü köklü bir çınar, kendi deyimiyle Aşılı Zeytin gibi dünyamıza veda etti ve ardında zeytin ağacı gibi bereketli mücadele örnekleriyle ismini -Partili yoldaşı Doğu Perinçek’in deyimiyle- “Altın harflerle yazdırdı.” Onu anlatanlar azim, kararlılık, bilinç, vatan sevgisi, halka önderlik, kültür, sevgi ve aşk yönlerine değindi.

O sadece 12 Eylül’de değil, 12 Mart’ta da dik durdu ve (öncesi mücadeleyle) Söke Ovasını mücadele tarlalarına dönüştürdü. Ömrünü verdiği Avşar Köyü ise 68 kuşağı devrimcilerinin halkla buluştuğu, mücadele pratiği yaptığı, darbe döneminde saklandığı, sığındığı, ekmeğini yiyip suyunu içtiği ana kucağı oldu.

Resneli Niyazi nasıl Balkan Dağlarını tarihe mal ettiyse o da Söke’nin Beşparmak Dağlarını devrimci yatağı yaptı. İttihatçılardan, Kemalistlere ve yakın zamanda Durmuş Uyanıkları başarıya götüren ve bizlere en zengin miras kalan onların örgütçülüğüdür. Evet Durmuş Uyanık, üryan geldi üryan gitti ama örgütlü oldu örgütlü öldü… İşte o örgütü, onu aradan geçen 8 yıl içinde yalnız bırakmadı. Yaprakların yavaş yavaş sararmaya başladığı, pamukların yeşil ovayı beyaza bürüdüğü günlerde Avşar Mezarlığının girişindeki mezar taşındaki gülen fotoğrafı dostlarını selamladı…

ARKADAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Avşar Köyü Mezarlığında yapılan anma programına eşi Hatice Uyanık, kızları Elif ve Behice, Vatan Partisi yöneticilerinden Daşar Karadağ, Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali Mercan, Aydın İl Başkanı Av. Zühre Genişel, Söke İlçe Başkanı Mehmet Baydoğan, Didim İlçe Başkanı Adnan Çelik, dostları ve partili arkadaşları katıldı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de telefonla mesaj iletti. Anmada, bilge önder Durmuş Uyanık’ı arkadaşlarından dinledik.

‘ONUN VERDİĞİ EMEK MİRASTIR’

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali Mercan: “Üryan geldi, Üryan gitti. Hepsini verdi. Ama esas olarak bize görevlerimizi hatırlattı. Türkiye devrime gidiyor. Biriktirdiğimiz fikirler bugün içindir. Vatanı kurtarmak ve ilerletmek için bize görevler bıraktı. Türkiye, ekonomisiyle dünyada ilk 5’e girecek deniliyor. Bunun olması için yürekten en çok emeği olanlardan birisi de ‘Aşılı Zeytin’ Durmuş Uyanık’tır. Onun verdiği emekleri bir vasiyet olarak değerlendirmek zorundayız. Türkiye’nin önünde zorluklar var. Zaten bu zorluklar Türkiye’nin devrim yapmak zorunda olduğunu gösteriyor. Bu gelişmeyi sağlamak için birikimler olacaktır. Birikimler Durmuş Uyanıklar gibi yedi ateşten geçmiş insanların bize bıraktıklarıdır.” ‘

DİRENCİ VE SABRI BİZE BIRAKTI’

Söke İlçe Başkanı Mehmet Baydoğan: “Yunus gibi yaşadı. Tarihimize iz bırakan, hiç unutulmayacak bir değeri, sadeliği, dostluğu, iyi insanlığı, direnci ve sabrı bize bırakan; sürekli içimizde kalacak olan Durmuş Ağabeyimizi anmak için buradayız. Benim çocukluk ve gençlik dönemim onun verdiği ruhla geçti. Ailesi ailemdi… Onu anmaktan, dostu, yakını olmaktan gurur duyuyorum.”

‘ONDA KARAMSARLIK YOKTU’

Aydın İl Başkanı Av. Zühre Genişel: “Görevlerimizi hatırlamak ve layıkıyla yapmak için Durmuş Uyanık’ı anıyoruz. Yoksa maziyi, bir hatırayı anmak için değil. Mezarıyla da ders veriyor. Bakın mezar taşında ne yazıyor: Üryan geldi üryan gitti. Onun bıraktığı miras devrimciliğimizdir. Devrimciliğimizden başka hiçbir şeyimiz yok. Onun da yoktu. Tek bir an mücadelede tereddüt etmedi. Bugün yine böyle bir dönemdeyiz ve o bize vazifelerimizi hatırlatıyor. Aynı kararlılıkla mücadele etmek için onu ziyaret ediyoruz. Bize hep güldü. Ülke sevgisi ve devrimciliğin verdiği gülümsemeyle bize baktı. Aynı kararlılık ve azimle çalışacağız. Onda karamsarlık yoktu… Kişiliği ve mücadelesiyle örnek oldu. Bundan sonra da onu ziyaret edeceğiz ve görevlerimizi hatırlayacağız.”

‘TEREDDÜTSÜZ ADAM’

Partili arkadaşı ve Görev Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Daşar Karadağ, 50 yıllık arkadaşı “Ece” Durmuş Uyanık’ı şöyle anlattı:

“Aklımıza ilk gelen vatan millet ve halk sevgisidir. Anlamı budur. Vatanımıza milletimize halkın mücadelesi içinde halka hizmet ediyorsak durmuş ağabeye layığız demektir. Bizler halkın kölesiyiz. Durmuş Ağabeyin en önemli özelliği buydu. Durmuş Ağabeyin ölüm haberini aldığımızda Genel Başkanımız bize sordu, tek kelimede nasıl anlatırsınız: Ben onun için tereddütsüz adamdır demiştim. Tereddütsüz adam ne demek? Dava adamı demektir! Bugünlerde dava adamı olmanın çok önemli yanı var. Dava adamlığına devam etmemiz gerekiyor. Yozlaşmamalıyız. Emperyalizmin ve kapitalizmin dayattığı yozlaşma geçicidir. Bizim en büyük kolaylığımız partidir. Örgüttür. Partisi olmayan halk, halk olamaz. Halk kendini ortaya koyacaksa bu partiyle olur. Bir önderle olur. İşte Durmuş Ağabey o partinin önderiydi. Hepimiz Durmuş Uyanık olacağız. Önemli olan bu. Hepimiz Durmuş Uyanık olabiliyorsak hiç korkmayın. Düşman bundan korkar. Durmuş Ağabeyi boşuna anmıyoruz. Bunları benimsemek için Durmuş Ağabeyi anıyoruz. Durmuş Ağabeyin ve Hatice yengenin ekmeğini yemeyen 68 kuşağı devrimcisi yok gibidir. Buraya uğramayan buranın ekmeğini yemeyen devrimci kalmamıştır. Durmuş Ağabey böyle bir insandır. Onun evinde en çok kalan insan bendim. Kendi evimden daha rahat kaldım. Köyünde sevilen bir insandı. Onun döneminde TİP burada yüzde 65 oy aldı. O günün nüfusuna göre 1.000 oy eder. Bu köyün tarihi bir önemi var. Devrimciler bu özellikten dolayı bu köye gelirlerdi. Durmuş Ağabeyin bu vatana, millete, devlete, partiye verdiği güç, destek, kültür ve moral çok önemlidir. Daima bunlara sadık kalacağız.”

VATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI DOĞU PERİNÇEK: ‘ONLAR BİZİM KAHRAMANIMIZDIR’

Durmuş Uyanık’ı dostları yalnız bırakmadı. Yurdun dört bir yanından gelerek onu andı. Ailesinin yanında oldular.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, telefonla katıldığı anma programına 60 yıllık partili arkadaşı Durmuş Uyanık’ı şu sözlerle andı: “O Yörüklerin dürüstlüğünü, kahramanlığını, mücadele karakterini, doğayla olan sevdalarını bizim partiye ve sol harekete taşıyan bir kahramandır. Her zaman bizim gönlümüzde ve zihnimizde, bilincimizde ışıklı olarak yaşayacaktır. Ece Durmuş Uyanık hepimizin derin duygular taşıdığı bir büyüğümüzdür.

Avşar Köyünü kutluyorum. İçinden böyle karakterli insanlar yetiştirdi. Durmuş Uyanıklar, Ahmet Uyanıklar, Hüseyin Albaklar, Şükrüler, diğer bütün arkadaşlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Onlar bizim unutulmaz kahramanlarımızdır. Türkiye tarihine adları altın harflerle yazılmıştır. Hepimiz onların bıraktığı mirası sonuna kadar zafere ulaştırma kararındayız. Kesinlikle zafere ulaştıracağız. Onlara karşı olan arkadaşlık borcunu bu şekilde yerine getirmiş olacağız.”

HAYAT ARKADAŞI HATİCE UYANIK: ‘DEĞERİ BULUNMAZ BİR İNSANDI’

Durmuş Uyanık’ın eşi -kendi deyimiyle ‘arkadaşı’- Hatice Uyanık anmaya gelenlere “Seni çok seviyorum. Senin adına onlara hoş geldiniz, diyorum” diyerek sözlerine başladı: “Devrimci arkadaşlar, o değerli bir insandı. Onunla geçen günlerimizi oturup kitap yapsan bitmez. Onu ben biliyorum. O, arkadaşım, ben Partili olmasaydım küçük zengin bir köylü olurdum, derdi. Çok çalışkan, zeki bir insandı. Onun önünde saygıyla eğiliyorum. Sen değeri bulunmaz bir insansın. Nasıl anlatayım seni boğazıma düğümleniyor. Güzel arkadaşım benim. Aç susuz, gece gündüz demez, Beşparmak Dağlarına iner çıkar. Hiçbir şeyden korkmaz, öyle bir insandı.”

Sonraki Haber