Bilim adamları açıkladı! İşte ölen bir yıldızın görüntüleri...

Gökyüzünde gözlenen yıldızların ömürleri uzun zamandır merak konusu. Yıldızların ömrünü uzun zamandır araştıran bilim adamları, eşsiz görüntüler yakaladılar. Görüntüler haberimizde...

Bir yıldızın hayatının son aşamalarının büyüleyici görüntüleri James Webb uzay teleskobu (JWST) tarafından yakalandı. Görüntüler, Halka Bulutsusu olarak bilinen parlayan gazın çörek benzeri yapısının benzeri görülmemiş bir şekilde tasvir ediyor.

MÜKEMMEL NETLİKTE GÖRÜNTÜLER

Dünya'dan yaklaşık 2.600 ışık yılı uzaklıkta bulunan bulutsu, dış katmanlarını uzaya fırlatan ölmekte olan bir yıldızdan doğdu. Bilim adamları, görüntülerin yıldızların yaşam döngüleri hakkında önemli bilgiler sağlayabileceğini söylüyor.

Görüntüleri yayınlayan gökbilimciler ekibinin eş lideri Profesör Mike Barlow, bulutsunun genişleyen renkli kabuğunun karmaşık ayrıntılarının yanı sıra, görüntülerin merkezi beyaz cücenin etrafındaki iç bölgeyi "mükemmel netlikte" ortaya çıkardığını söyledi.

"Bir yıldızın hayatının son bölümlerine, tabiri caizse Güneş'in uzak geleceğinin bir önizlemesine tanık oluyoruz ve JWST'NİN gözlemleri bu hayranlık uyandıran kozmik olayları anlamak için yeni bir pencere açtı. Gezegenimsi bulutsuların nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini incelemek için Halka Bulutsusu'nu laboratuvarımız olarak kullanabiliriz." diyerek sözlerini bitirdi.

Sözde "Gezegen bulutsuları", astronom William Herschel'in kavisli şekillerini gezegenlerinkilerle karıştırdığı 18. yüzyıla kadar uzanan bir yanlış isimdir.

YILDIZLAR NASIL ÖLÜR?

Halka Bulutsusu, Lyra takımyıldızında bulunan ve yaz boyunca görülebilen iyi bilinen bir "gezegen bulutsusu" dur. Ölmekte olan bir yıldız, maddesinin çoğunu uzaya fırlattığında, dışa doğru dalgalanan çeşitli desenler, parlayan halkalar ve incecik bulutlar ürettiğinde oluşur.

Manchester Üniversitesi astrofizik profesörü Albert Zijlstra, "Gezegenimsi bulutsuların güzel olduğunu her zaman biliyorduk. Şimdi gördüğümüz şey ise muhteşem." dedi.

Editör: Çisem Arslan

Kaynak: BBC News

Sonraki Haber