Bilim insanlarından gençlere çağrı: Sağlık için ertele!

65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı geldi. Ancak gençlerin de evde kalması gerekiyor. Uzmanlar, 'Sokağa çıkma yasağını fiilen kafalarımıza koyalım' diyor.

Koronavirüsle mücadelede en önemli iş, yayılmanın önüne geçmek. Bunun için yalnızca 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanların değil, ‘sağlık için evde kal’ çağrılarına genç nüfusun da uyması gerekiyor.

Türk Milleti çağrıya büyük oranda uyuyor. Ancak gençler arasında “virüs gençlere bir şey yapmıyor” diyerek çağrıya uymayanlar var. Uzmanlar gençlerin tehdit altında olmasa da taşıyıcı olduğunu, hastalığın yayılmasına neden olabileceklerini vurguluyorlar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gençlere şöyle seslenmişti: “Risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Dışarıda bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin. Mustafa Kutlu’yu, Tolstoy’u okuyun. Sinemanın baş yapıtlarıyla tanışın. Bugünler kendinize yatırım olsun.”

'YASAK VARMIŞ GİBİ DAVRANILMALI'

Aydınlık’a konuşan bilim insanları da vatandaşları gerekmedikçe sokağa çıkmamaları konusunda uyardı. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Hocalarından Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Önder Ergönül, genel sokağa çıkma yasağı olmasa da varmış gibi davranılması gerektiğini söyledi. İtalya ve İspanya deneyimlerini hatırlatan Ergönül şu uyarıları yaptı:

“Şu sıra sokağa çıkmak iyi bir şey değil. Sokağa çıkmak yasağı varmışçasına hareket etmeliyiz. Ne kadar bu şekilde davranırsak yaymamız bulaştırmamız o kadar az olur. Önümüzde İtalya, İspanya, Fransa gibi önemli deneyimler var. ABD’nin durumu da ortada. O yüzden sokağa çıkma yasağını biz fiilen kafalarımıza koyalım. 20 yaş altı çok az etkileniyor. 30-40 diye arttıkça, her dekartta oran artıyor. Pandemi global, mücadele ulusal. Ulus devletler güçleri oranında mücadele ediyorlar, o oranda başarılı olacaklar.”

ÜÇ ADIM MESAFE KURALI

Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ramazan İnci, tüm vatandaşlara ‘ertele’ çağrısı yaptı ve '4 E' formülünü önerdi. Gençlerin de zorunlu haller haricinde toplantı, alışveriş, eğlence gibi aktiviteleri ertelemesi gerektiğini söyleyen İnci, şöyle konuştu:

“Gençler de genel kurallara uyacaklar. Herkes için geçerli olarak ellerini yıka formülü var. Mümkün olduğunda eller temizlenecek. Ertele! Her türlü sosyal aktiviteyi ertele. Toplantıyı, mecbur olmadıkça alışverişi ertele, kalabalığa girme. Bu herkesi kapsıyor. Gençler de sosyal aktivitelerini buluşmalarını erteleyecek. Erteleyemezse bile mesafe olacak. Almanya’da yeni gelen uygulamaya göre iki kişi yan yana üç adım mesafeyle yürüyecek, üçüncü kişi aralarına katılamayacak. Gençler de kurallara uyacak. Sağa sola dokunmayacak, asansör düğmelerine vb. alkollü kolonyalı eldivenlerle dokunacak."

4 E FORMÜLÜ

EVDE KAL: 65 Yaşındakiler evde kalacak. Bunun haricindeki vatandaşlar mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayacak, kendi karantinasını kendisi yapacak.

ELLERİNİ YIKA: Alkol, sabunlu su vb. ile eller yıkanacak.

ERTELE: Her şeyi ötele. Mümkün olmadıkça kalabalığa karışma, sosyal ortamlara gitme. Sağlıklı insanlar, hele hastanelere hiç gitmesinler. Hastane, huzurevi ziyareti riskli şeyler.

ENDİŞEYE, KORKUYA, PANİĞE MAHAL YOK: Danışabileceğin, destek isteyeceğin bakanlık var, belediyeler var, TGB’li gençler var.

Sonraki Haber