Bilim kurgu değil gerçek! Mars'ta üretecekler

Avrupa Uzay Ajansı tarafından finanse edilen iki proje, astronotlar için daha sürdürülebilir gıda sağlamak amacıyla uzayda ekili et üretmenin uygulanabilirliğini araştırdı. Sonuçların umut verici olduğu ortaya çıktı.

Ekzosferin ötesinde yani. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından desteklenen İngiltere ve Almanya'daki iki araştırma projesi, uzayda ekili et üretmenin yollarını arıyor.

Alman Yuri şirketi ve Reutlingen Üniversitesi ile İngiliz Kayser Space, Cellular Agriculture ve Campden BR firmalarından oluşan iki ekip astronotlar için umut verici sonuçlar elde etti.

ESA ayrıca, kültürlenmiş et projesine yardımcı olabilecek, uzay araçlarındaki biyoprosesleri ve metabolik kaynakları geliştiren teknolojiler de geliştiriyor.

ESA yaşam destek mühendisi ve kültür eti ekibinin bir üyesi olan Christel Paille, "ESA gelişmiş yaşam destek sistemlerini araştırmak için önemli çabalar harcıyor" diyor.

"Örneğin besin maddelerini geri kazanan ve metabolik atıkları geri dönüştüren kapalı döngü sistemlerini araştırmak için zemin prototipleri oluşturuyoruz. Bu aynı zamanda hücrelere verdiğimiz besleyici ortamı geri kazanmak için kültür et üretimine de uygulanabilir."

Ajans, astronotların kültürlenmiş et yemeye başlayabilmeleri için daha yapılması gereken çok iş olduğunu da ekliyor. 

Corradi, "Bu henüz emekleme aşamasında olan bir şey, bu nedenle gerekli teknolojileri ilerletmek ve mevcut bilgi boşluklarını doldurmak için gereken adımları özetleyen bir yol haritası önerdik" diyor.

ESA kültür eti araştırmacısı João Garcia, "Bu, hücrelerin değişen yerçekimi ve radyasyona nasıl uyum sağladığını anlamayı da içeriyor" diye ekliyor. "ESA'daki mevcut tesisleri kullanarak, bu etkileri anlamak için yakında deneylere başlayacağız."

GELECEĞİN ETİ İÇİN POTANSİYEL YETİŞTİRME

Buradaki fikir, kültür etinin yerinde taze ve tanıdık gıda ürünleri üretmek için bir fırsat sağlayabileceğidir. ESA mühendisi Paolo Corradi, tipik olarak paketlenmiş malzemelerin raf ömrünün iki yıl olduğunu ve bu nedenle uzun vadeli projelerde besleyici gıdaya ihtiyaç duyan astronotlar için uygun olmadığını belirtiyor.

"Uzaydaki sınırlı kaynaklar göz önüne alındığında, yerinde taze gıda yetiştirmek bir görevin dayanıklılığını ve kendi kendine yeterliliğini artırmak için gerekli olacaktır ve mürettebata psikolojik destek de sağlayabilir" diye ekliyor.

İngiliz ve Alman ekipler bağımsız olarak çalışmış ve uzaydaki mevcut bitki veya yosun bazlı protein alternatiflerini besin değeri açısından kültür etiyle karşılaştırmıştır. 

Her iki ekip de farklı üretim yöntemleri ve biyoreaktör teknolojileri geliştirdi.

UZAYDA ET ÜRETMENİN UZAK BİR İHTİMAL OLMADUĞI BELİRTİLDİ

Corradi, "Analizlerinin ardından her iki ekip de benzer sonuçlara ulaştı ve uzayda kültür eti üretme fikrinin uzak bir ihtimal olmadığını ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini öne sürdü" diyor.

Bu arada Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı, Tokyo merkezli Integriculture Inc. ve Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi ile uzayda hücresel tarım ve kültür et üretimini içeren bir proje üzerinde çalışıyor. 

JAXA, kültürlenmiş et ve mikrobiyal proteinleri içeren bir program olan Space FoodSphere'in de bir parçası.

Geçen yıl da Meksikalı kültür eti üreticisi Micro Meat, ABD merkezli uzay parkları geliştiricisi Orbital Assembly ile bir araya gelerek uzay istasyonlarına et üretim ekipmanı kurdu.

Micro Meat, sıfır yerçekiminde kültür etiyle çalışmanın Dünya'daki protein sistemlerini ölçeklendirmesine yardımcı olacağını söyledi.

Sonraki Haber