Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz uyardı: Sosyalleşme kısıtlanmazsa artış kaçınılmaz

Tatilden dönenlerin virüsü İstanbul’a ve diğer illere taşıyabileceğini söyleyen Kayıpmaz, ‘İstanbul'a dönen insanlar, mümkün olduğunca evde kalacak. Sosyalleşme kısıtlanmadığı takdirde biz diğer illerimizde de tehlikeyle karşı karşıyayız’ dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, vaka sayılarındaki artışa ilişkin, "Ankara'da vaka sayıları İstanbul'un 2 katı gibi görünse de İstanbul'a Anadolu'dan dönüşlerin başlamasıyla önümüzdeki birkaç hafta içerisinde vaka sayılarının artma ihtimali var" uyarısında bulundu.

Ankara’daki vaka sayısı İstanbul’u ikiye katladı. Ancak sosyalleşmenin kısıtlanmaması halinde diğer illerde de benzeri durumun yaşanması kaçınılmaz. Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz, rehavetin, tedbirsizliğin vaka sayılarındaki artışa neden olduğunu söyledi:

“Yaz ayları boyunca 'Dikkat edelim aksi takdirde vaka sayıları artış gösterir, ağır hasta sayımız artar, hiçbir ülkenin sağlık kapasitesi bir anda artan hasta sayısını karşılayacak güçte değil' şeklinde ciddi uyarılarda bulunduk. Toplu bir araya geldiğimiz her türlü etkinlik, virüsün yayılmak için fırsat bulduğu alanlar oldu. Aslında biz normalleşmenin başlamasıyla ‘evde kal’ döneminden ‘işini gör evine dön’ dönemine geçmiştik. Dışarıda tedbirsiz bir davranışımız olduysa veya kurallara dikkat edemediğimiz bir gün olduysa evimizde 1 hafta 10 gün vakit geçirerek aslında orada yaptığımız olumsuzluğun tedbirsizliğin tolere olmasını sağlayabilirdik. Ne yazık ki bunu da yapamadık.

SALGININ MERKEZİ ÜSSÜ ANKARA

"Ankara salgının merkez üssü haline geldi. Üniversite hastanelerinin yöneticilerinin açıklamalarını duyuyoruz, 'yoğun bakımlarındaki kapasitenin yüzde yüze ulaştığı' konusunda... Bu tehlike sadece Ankara için geçerli değil. Diğer büyükşehirlerimiz için de var. Ankara'da vaka sayıları İstanbul'un iki katı gibi görünse de İstanbul'a Anadolu'dan dönüşlerin başlamasıyla önümüzdeki birkaç hafta içerisinde vaka sayılarının artma ihtimali var. Bu ihtimalin önüne geçebilmek de yine bizim elimizde. Memleketlerinden ve tatil yörelerinden İstanbul'a dönen insanlar bir miktar daha kurallara uymaya devam edecek. Mümkün olduğunca evde kalacak. Sosyalleşme kısıtlanmadığı takdirde biz diğer illerimizde de aynı tehlikeyle karşı karşıyayız."

SAĞLIK KAPASİTESİ ÇÖZÜM DEĞİL

Herkesin birey olarak sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Kayıpmaz, şöyle devam etti: “Karantinada olması gereken 153 bin kişinin şehirlerarası seyahat etmek için başvuruda bulundu. Sadece kısıtlamalardan ya da sağlık kapasitesinin artışından ümit beklemek doğru değil. Her birimiz, üç basit tedbiri yapabilirsek zaten biz hiç hasta olmadan belki de bu süreci rahatlıkla atlatabileceğiz."

Sonraki Haber