Bilim Kurulu üyesi Yavuz: Hepimiz aynı gemideyiz

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr.Serap Şimşek Yavuz, Medikritik’e yaptığı açıklamada, “Hepimiz aynı gemideyiz” vurgusu yaptı.

AŞI KARŞITLIĞI SON BULACAK MI?

Yavuz, salgın öncesi dönemde gündemde olan aşı karşıtlığının artık azalacağını öngördüğünü belirterek, “Aşılamayla infeksiyon hastalıklarından korunma, modern tıbbın en önemli başarılarından biridir. Geçtiğimiz dönemde, bilim dışı insanların, bilimsel gerçeklere dayanmayan argümanlarla, uydurma komplo teoriyle toplumda yaratmaya çalıştığı aşı tereddütünün, kızamık gibi aşıyla kontrol altına alınmış hastalıkların başta Avrupa olmak üzere bir çok yerde yeniden salgınlar yapmasına, ölümlere neden olmasına yol açtığını gördük. KOVID-19, aşısı olmayan ve insanlar arsında kolayca bulaşan bir virusun nelere yol açabileceğini bize açık bir şekilde göstermiş oldu, aşıların infeksiyon hastalıklarının kontrolündeki öneminin belirgin olarak altını çizdi. Şu anda bulunacak bir KOVID-19 aşısını olmak konusunda herkesin son derece istekli olacağına eminim. Bundan sonra aşı tereddütünün azalacağını öngörüyorum, ama insanların komplo teorilerine inanma eğilimleri çok fazla, bu nedenle aşılarla ilgili bilimsel gerçeklerin topluma sürekli anlatılması önemli bir zorunluluk” dedi.

‘TELEVİZYONLARIN ÖNCELİĞİ REYTİNG’

Bilim Kurulu üyesi Serap Şimşek Yavuz, şu dönemde medya kuruluşlarının reyting uğruna konunun uzmanı olmayan kişilere de söz vermesini eleştirerek, “Şu anda ekranlarda bu tür kişilerin çok yer alamadığını görüyoruz, ama ilerleyen günlerde, bu zor salgın günleri geçtikten sonra insanların eski alışkanlıklarına dönmesi çok çabuk olacaktır. Maalesef televizyonların da halen en önemli önceliği reyting. Sonuç olarak gelecek günlerde de halka doğru ve bilimsel bilgi ulaştırmak için yoğun çaba göstermek zorunda kalacağız diye düşünüyorum” dedi.

‘AYNI GEMİDEYİZ’

“Bu tür salgın hastalıklar, doğal bir afet gibi değerlendirilir. Diğer tüm doğal afetlerde olduğu gibi salgınla mücadelede de siyasi kavgaları, kişisel çıkar hesaplarını bir tarafa bırakıp, ötekileştirici bir dil kullanmadan, suçlamadan, sürekli çözüm odaklı bir şekilde, ulus olarak ortak hareket ederseniz başarılı olursunuz, sonuçta hepimiz aynı gemideyiz. Ben Bilim Kurulu’nda böyle bir bakış açısıyla çalışıyorum, topluma karşı olan sorumluluğumu yerine getiriyorum. Dolayısıyla yaptığım işten bir kuşkum yok, eleştiriler azmimi azaltmıyor. Bilim Kurulu’nda çalışmamı eleştirenlerin, olayın ciddiyetini yeterince anlamamış olduğunu düşünüyorum. Salgın kontrolünün başarısı veya başarısızlığı, sadece Sağlık Bakanlığı’nın, Bilim Kurulu’nun değil, ulus olarak hepimizin başarısı ve başarısızlığı olacak” diyen Yavuz, salgınla mücadelede siyasi kavgaların bir kenara itilmesi gerektiğini belirterek birlik çağrısından bulundu.

Sonraki Haber