Bilim ve Ütopya okurları gezide buluştu

Bilim ve Ütopya Dergisi okurları Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türk Pusat Müzesi ve Türk-Rus Dostluk Evi Kültür ve Sanat Müzesi’ni ziyaret ettiler. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden başlayan gezi, Aydın Kemirtlek ve Doç. Ferda Barutçu Kemirtlek’in rehberliği ve anlatımıyla yapıldı

Bilim ve Ütopya Dergisi okurları “Türkiye’nin Kalbi Ankara” gezisinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türk Pusat Müzesi ve Türk-Rus Dostluk Evi Kültür ve Sanat Müzesi’ni gezerek yeni bilgiler edindiler. Derginin okurları daha önce de Göbeklitepe/Karahantepe ve Ankara Resim Heykel Müzesi gezilerinde bir araya gelmişlerdi.

Çeşitli yaş ve mesleklerden 20 katılımcıyla gerçekleştirilen gezinin buluşması, Ankara Kalesi kapısında oldu. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden başlayan gezi, Aydın Kemirtlek ve Doç. Ferda Barutçu Kemirtlek’in rehberliği ve anlatımıyla yapıldı.

‘SAHADA BİLİM GEZİLERİMİZ SÜRECEK’

Müzenin kapalı bölümlerinde yer alan seminer bölümünde Aydın Kemirtlek, içinde bulunulan müze ve gezi hakkında kısa ve doyurucu bir bilgilendirme yaptı. Genel Yayın Yönetmeni Cemil Gözel de katılımcılara teşekkür ederek Bilim ve Ütopya Dergisi’nin amaçlarına uygun olarak “sahada bilim” yapmaya sonraki gezilerde de devam edeceklerini duyurdu ve tüm katılımcıların sonraki gezilere de katılmaya davet etti.

‘ANADOLU VE ANKARA’YI DAHA DA ÇOK SEVDİK’

Geziye katılanlardan Mehmet Şenel, “Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, kavimler kapısı olan Anadolu’da yaşayan uygarlıkların ürettiği olağanüstü güzellikte eserler üzerinden Anadolu ve Ankara’yı daha da çok sevmemize neden olan bilgilerle donandık. Müze gezisi boyunca herkes fiziksel olarak çok yorulmuş olmasına rağmen kimse bu yorgunluktan şikâyet etmedi. Sürekli sorularla ve bazen katkılarla planlanandan biraz daha uzun süren bir gezi gerçekleştirildi.” dedi.

TÜRKPUSAT MÜZESİ

Grubun sonraki durağı Türk Pusat – Savaş Sanatları Müzesi oldu. Meslekleri okçuluk olmayan ama bu alana gönül veren bir avuç mühendis, tarihçi ve girişimcinin bir araya gelerek kurdukları müze, Ankara’nın görülmesi gereken müzelerinden biri. Türklerin özellikle okçuluk olmak üzere, savaş sanatlarında kullandığı aletlerin üretilmesinden, tarihine, felsefesine ve eğitimine kadar pek çok bilgi edinmenin mümkün olduğu müzede, mükemmel anlatımıyla genç rehber Muhsin Işık ve kendisi de okçu olan ve katılımcılara Türk yay ve oklarının nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak gösteren Özlem Aydın, Türkpusat müzesi ziyaretini ayrıca keyifli hale getirdiler.

TÜRK-RUS DOSTLUĞUNU YAŞATAN MÜZE

Gezinin son durağı olan Türk-Rus Dostluk Evi Kültür ve Sanat Müzesi’nde müzenin yöneticileri grubu karşıladı ve müze hakkında bilgi verdi. Müzenin yöneticisi Erol Uğurlu, her bir köşesi resim, seramik ve diğer sanat ürünleriyle donatılmış müze ve dostluk evinin tarihçesini ve Türk - Rus dostluk ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkıları anlattı. Rehber Aydın Kemirtlek de müze girişinde yer alan üzerinde Gelibolu yazan kayığın neden orada yer aldığını, Kurtuluş Savaşında Sovyetler Birliğinin verdiği silah ve mühimmat yardımlarının bu kayıklarla nasıl Rusya’dan Anadolu’ya taşındığını anlattı.

Sonraki Haber