Bingöllü kadınlar, ıslah projesiyle verimli üretim yapıyor

Tarım ve Orman Bakanlığının "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi"nden faydalanan Bingöllü Reyhan Morkoyun ve Zeliha Karlı, aldıkları eğitim ve desteklerle profesyonel üreticilik yapıyor.

Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki yaklaşık 2 bin rakımlı yaylalarda yaşadıkları tüm zorluklarla besicilik yapan Morkoyun ve Karlı, birliğin verdiği desteklerle donanımlı hale geldiler, koyunlarının sayısını artırdılar.

BEREKET VE VERİM ARTTI

35 yıldır hayvancılıkla uğraşan 57 yaşındaki Karlı, hayvanlarıyla yıl içerisinde 6 ay Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, 6 ay da Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde bulunduklarını söyledi. Karlı, projeden önce 10-15 kilogram olan koyunlarının ağırlığının proje sayesinde 20-25 kilograma ulaştığını belirtti, geçmişte 100 olan koyun sayısının da 300'e ulaştığını ifade etti. Karlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bereket ve süt verimi arttı. Koyun ve Keçi Birliğinin teknik elemanları sayesinde projeye dahil olduk. Teknik personel devamlı yanımıza geliyor ve hayvanlarımızı kontrol ediyor. Daha önce çok hastalıkları oluyordu, proje sayesinde şimdi o kadar hastalık yok. Devletimizden bizlere sigorta desteği verilmesini istiyoruz."

25 yaşındaki Reyhan Morkoyun da çadırlarda yaşadıklarını ve su sıkıntısı gibi birçok zorluklarla mücadele ettiklerini kaydetti. Morkoyun, şöyle konuştu: "Geçmişte koyunlarımız 15-18 kilogram et veriyordu, bu proje sayesinde 28 kilograma çıktı. Projeden önce 300 olan koyun sayısı 500'ü aştı. Biz girişimci kadınlara yönelik bir destek verilmesini devletimizden ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz."

‘48 BİN HAYVAN İÇİN PROJE YÜRÜTÜYORUZ’

Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu da hayvancılık sektöründe işin yüzde 60'ını kadınların yaptığını söyledi. Kaysadu, "Hayvanlar melezleşmişti, verim düşmüştü. Şu anda fiziki durumları daha iyi oldu. Bingöl de şu an Türkiye genelinde ilk 2'de yer alıyor. 48 bin hayvan için proje yürütüyoruz. Üniversitede hocalarımız proje liderliği yapıyor. Aynı zamanda lisans mezunu teknik elemanlar da var. Doğumundan itibaren hayvanların bütün kontrol ve bakımları yapılıyor." diye konuştu.

Sonraki Haber