Binlerce yaban arısı Türkiye'de doğaya salındı! Aman dikkat

Türkiye'de binlerce yaban arısı doğaya salındı. İstilacı böceklere karşı mücadelede kullanılan yaban arılarıyla ilgili o gelişme... İşte ayrıntılar

Türkiye'de yaz aylarında yaşanan en büyük problemlerden birisi de böcek sorunu. Pek çok evde böceklerden korunmanın yolları aranıyor. Özellikle çiftçiler istilacı böceklerden oldukça muzdarip. Edinilen bilgiye göre Trissolcus Japonicus adı verilen bir yaban arısı türünün binlercesi doğaya salındı. İşte ayrıntılar...

BİNLERCE YABAN ARISI DOĞAYA SALINDI

Türkiye'de yaz aylarına doğru gidilirken, böcek istilaları özellikle tarımı tehdit edebiliyor. Buna karşı pek çok çare üretilmeye çalışılsa da başarılı olunduğu söylenemez. Sosyal medyada hava durum tahmini paylaşan Hava Forumu adlı hesabın aktardığına göre gaz çıkaran böcek olarak bilinen ve istilaya kalkışan kokarcalara karşı yüz binlerce yaban arısı doğaya salındı. Hava Forumu'ndan yapılan paylaşımda, "Halk arasında gaz çıkaran böcek olarak bilinen ve hızla yayılarak istilaya kalkışan kokarcalara karşı Türkiye'de binlerce Trissolcus Japonicus (Samuray Yaban Arısı) doğaya salındı. Büyük kapışma ve mücadele başladı..." ifadelerine yer verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı en son 2023 yılında Kahverengi Kokarca'yla biyolojik mücadele yürütebilmek adına Trissolcus Japonicus'ları doğaya salmıştı. Kahverengi Kokarcaların en çok fındığa zarar verdiği biliniyor.

TARIM KAHRAMANI TRİSSOLCUS JAPONİCUS

Trissolcus japonicus, samuray yaban arısı, doğu Asya'ya özgü, ancak şimdi Avrupa, Kuzey Amerika ve Şili'de bulunan Scelionidae ailesindeki parazitoid bir yaban arısı türüdür. Türkiye'de tarım düşmanı olarak bilinen ve özellikle Karadeniz'de bulunan Kahverengi Kokarca'nın paraziti olan Trissolcus japonicus üretimin ve tarımın kahramanı olarak adlandırılıyor.

Sonraki Haber