Bir Alman televizyonunda salgın konuşmaları

Kovid 19 salgınında bulaşı sayısının yeniden yükselmeye başlaması, Almanya'da birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Salgın önlemlerine karşı protestolar devam ederken sürece ilişkin sorular da birikiyor

Almanya’da Kovid 19 salgınında bulaşı sayısının yeniden yükselmeye başlaması, birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Tatilcilerin dönüşü, kalabalık eğlenceler, Berlin’de olduğu gibi 10 binlerin salgına karşı önlemleri protesto eden gösterileri... Bu arada yanıtı zor sorular sıralanıyor: Nasıl yöneteceğiz, ne yapacağız?

TV programcısı Dünya Hayali, geçen Perşembe günü yönettiği programda Berlin’de kuralları protesto eden gösterilerle ilgili olarak önemli sorular ortaya attı, ancak yanıtlar çok yetersiz kaldı. Berlin gösterileri sırasında Hayali, katılımcılar tarafından rahatsız edilmiş ve ekibiyle birlikte olay yerini terk etmişti.

Programdaki konuklar Almanya’nın politikalarına yön vermesi gereken kişilerdi: Kuzey Ren Westfalya (En büyük eyalet) Başbakanı Armin Laschet, Sol Parti Başkanı Katja Kipping, Kamu Sağlığı için Doktorlar Birliği'ndan Dr. Ute Teichert, Mecklenburg Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig, Sosyal-Hukuk psikoloji Profesörü Roland İmhoff.

DURUMU CİDDİYE AL

Konuşmacıların ortak vurguları şöyle oldu: Okullarda maske zorunluluğunun uygulanması, ikinci dalganın ciddiye alınması, yeterli ve ihtiyaca uygun sağlık çalışanı görevlendirilmesi. Berlin gösterilerinin ise kitlesel bir çaresizlikle, bir suçlu arama telaşıyla yapıldığı konusunda, konuşmacılar arasında ortak kanaat olduğu söylenebilir.

Sağlıkçıların ortak görüşü, personelin yeterli birikime sahip olmadıkları yönünde. Ancak somut olarak "ne kadar ve nasıl sağlık personeli" sorusunun bir yanıtı yok. Armin Laschet yanıtında ek sağlıkçılar görevlendirdiklerini, ancak sayı ve tecrübe itibariyle yetersiz kalındığını belirtti. Somut olarak ihtiyacın ne olduğu da tarif edilemiyor.

OLAY YENİ DEĞİL AMA...

Program sunucusu "Neden mücadele konusunda bir netlik yok?" diye sordu. Katja Kipping, "Enerjik bir biçimde duruma müdahale etmeli, hafife almamalı" diye yanıt verdi.

Karantina, test vb. hiç biri istenen sonuçları vermedi. Hiç kimse tam olarak durumdan emin değil, insanlar birçok konuda karar veremiyor.

Almanya’nın en büyük eyaletinin Başbakanı şöyle diyor: "Politik merkez bütün sorumluluğu üstüne almalı ve olabilir çözümlere yoğunlaşmalıdır. Sokaklara maske otomatları konulabilir. Öğrencilerin hizmetine ücretsiz elektrikli araçlar tedarik edilebilir."

Batı’nın insanı merkeze almayan liberal sistemi, birinci Kovid 19 salgınında iflas etmişti. Şimdi salgının ikinci yükselişinde benzer bir çaresizlik yaşanıyor. Hiç tecrübe çıkartılmamış gibi. Çünkü yine merkezde insan yok. Bir an önce firmaların zararlarının karşılanması, ekonominin tıkırında yürümesi gözetiliyor.

Sonraki Haber