Bir ayağı vatanda, diğer ayağı dünyayı geziyor: 'Kağan Güner'in pergeli' bu sergide

'Kağan her zaman şöyle derdi: bir pergel gibi olmalı insan. Bir bacağın ülkene sıkı sıkıya basacak, öbür bacağın dünyanın etrafında dönecek... Bu sergi, Kağan’ın pergelinin dünyanın etrafında dolaştığı bölümünün bir kısmıdır'

İstanbullu çocuklar, 1993 Türkiye UNICEF Sanatçısı Kağan Güner’in çocuk kitapları için yaptığı resimlerden oluşan bir seçkiyi Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde izleme fırsatı bulacak. 22 Ocak – 13 Şubat günleri arasında Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi, Güner’in 1993-2001 yılları arasında 10 kitap için yaptığı resimlerden oluşuyor.

Aziz Nesin Çocuk Kitabı

'BİR PERGEL GİBİ OLMALI İNSAN'

Sanatçı Kağan Güner'in eşi Yaprak Güner, sergiyle ilgili Aydınlık'a açıklamada bulundu. Yaprak Güner şunları söyledi:

“Daha Akademi’de öğrenciyken Londra’ya giden ve Thatcher Dönemi sonrasının Britanya’sını soluyan Kağan, Akademiyi bitirdikten sonra tekrar gidiyor ve bu defa 20 yıldan fazla kalıyor. Bu süreç Kağan’ın birçok farklı alanda ürün vermesinin yanı sıra, farklı kültürlere ait birçok hikâyeyi, masalı potasında toplamasına imkân sağlıyor.

“Kendi ülkesine sıkı sıkıya bağlı olan Kağan her zaman şöyle derdi: bir pergel gibi olmalı insan. Bir bacağın ülkene sıkı sıkıya basacak, öbür bacağın dünyanın etrafında dönecek. 'Kağan Güner, bir hikâye anlatıcının sergisi' başlıklı bu sergi, Kağan’ın pergelinin dünyanın etrafında dolaştığı bölümünün bir kısmıdır.”

ESERLERİ TÜM DÜNYADA SERGİLENDİ

Türkiye'nin UNICEF ve UNESCO Asya Pasifik Kültür Merkezi’ndeki ulusal sanatçılarından olan Kağan Güner, eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Chelsea College of Art and Design’da tamamladı. Kamusal sanat, resim, heykel ve çocuk kitapları illustrasyonu alanlarında ürünler veren Güner'in uluslararası sanat konkurlarında (yarışma) ödüller alan eserleri New York, Londra, Kardif, Paris, Bologna, Lizbon, Bratislava, İstanbul, Tahran, Tokyo, Seul gibi dünya başkentlerinde ve Londra Müzesi, Itabashi Müzesi ve Pompidou Merkezi gibi uluslararası merkezlerde sergilendi. 20 yıllık Londra hayatının ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tasarım eğitimi vermek için 2008'de Gazi Mağusa’ya yerleşen sanatçı, 2011 yılında vefatına kadar çalışmalarına Mağusa, İstanbul ve Londra üçgeninde devam etti.

Yaprak Güner, Kağan Güner

60 ESER YER ALIYOR

Hindistan, Bangladeş, Japonya, Çin, Irak gibi çeşitli ülkelerin masallarından 60 eserin yer aldığı sergi; Kartal ve Balığın Dansı (Aziz Nesin/Milet Yayınevi), Üç Kardeşler (Refugee Council), Nung Guam, Bharunda Kuşu, Tekmeleyen Kuş, Kürt Masalları, Altın Parmak, Yağmur Taşı ve Icarus (Hackney-Learning Trust) adlı kitaplar için yaptığı resimlerden oluşuyor.

İLK HAFTA ATÖLYE DÜZENLENECEK

Serginin ilk haftası (24-30 Ocak günlerinde) çocuklar ve ebeveynleri, rehber eşliğinde sanatçının pastel boya ve kolaj teknikleri hakkında bilgi edinebilecek, Akatlar Kültür Merkezi Çocuk Etkinlikleri kapsamında “Kağan Güner’in Eserleriyle Dünya Masalları” adlı kitap resimleme atölyesine katılma fırsatı bulacaklar.

Sonraki Haber