Bir bardak çay mı? 1 şişe süt mü?

Süt fiyatları üreticiyi adeta köşeye sıkıştırdı. Tavsiye fiyatının 13,50 TL’ye yükseltilmesi, sadece 1 liralık zam anlamına geldi. Üretici '13,50 kuruştan süt toplayacağız! Bir bardak ayran 10 lira! Bir şişe su 10 lira! Bir bardak çay 10 lira! 1 litre süt bu kadar ucuz olur mu?' diye tepki gösterdi.

Ege bölgesinde İzmir’in en doğusundaki Halıköy’de aile işletmesi olarak hayvan yetiştiren ve süt besiciliği yapan Selek ailesi, yeni fiyat için “Vermeseler de iyiydi. Yani onu da lütfetmişler. Bizimle resmen dalga geçer gibi bir rakam” yorumunu yaptı. Ulusal Süt Konseyi geçen yıl Ağustos ayında açıkladığı litre başına 11,50 TL olan fiyatı 13,50’ye çıkartınca besiciler memnun kalmadı. Halen 12,50 TL üzerinden alıcı bulunurken, tavsiye fiyatı 13,50 TL’ye yükseltilmesi, sadece 1 liralık zam anlamına geldi. Selek ailesi, durumlarını Aydınlık’a anlattı.

SÖYLENTİYLE BİLE ZAM GELİYOR

En başta yem fiyatlarından canı yanan üreticiler, “Zam söylentisiyle bile yılda 2-3 kez zam geliyor. Bir günde 40 liradan 50’ye, ertesi gün 60 lira zamla yem alıyoruz. Süt satışında tavsiye fiyatı yem fiyatlarındaki artışı bile karşılamıyor” dedi.

Baba Ali Selek ile genç besici Ümit Selek, son zamları değerlendirdi. “Bu ülkede Serbest Piyasa ekonomisi var diyorlar. Şimdi serbest piyasa ekonomisinin olduğu bir ülkede süt Konseyi istediği fiyatı vermiş, çok m?” diye soran Ali Selek, söylentilere kaldıklarından yakındı:

“Dün duyduğum habere göre 50 kuruş bir zam vermişler ya. Allahını seversen 50 kuruş nedir Allah aşkına? 13,50 kuruştan süt toplayacağız! Bir bardak ayran 10 lira! Bir şişe su 10 lira! Bir bardak çay 10 lira! Bunların yanında 1 litre süt bu kadar ucuz olur mu? Onun için biz bu fiyatlara karşıyız. “

YEM SAMAN NE YİYECEK HAYVAN

Ali Sele devam etti: “Diğer taraftan bu sene hadi saman biraz normaldi… Havalar yağışlı olduğundan fiyatlar yerinde duruyor. Zam yapmadılar, ama öbür türlü sanayi yemleri, yonca ondan çok yüksek fiyatta gidiyor. İkincisi süt toplayan firmalar yemi de bizden alıyorlar.”

Süt besicisinin talebi yen fiyatlarının düşmesi. Mazot fiyatlarının düşmesi. Gübre fiyatlarının düşmesi! Son iki yıldır tarlasını ekemeyen üreticiler, yemi hazır almak zorundalar.

KREDİ BORCU CABASI

Üreticinin, besicinin çaresizlikten başvurduğu krediler de belini büküyor. “Çare yok, işimizi bırakamayız, dayanmaya çalışıyoruz bu şekilde. Anamızdan babamızdan devraldığımız meslek bu…” diyorlar.

Sonraki Haber