Bir devir sona erdi! Telefonlar tek tek kapanıyor

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de kullanılması için kayıt edilmesi gerekiyor. Yurt dışından getirilen telefonların İMEİ kayıt ücretlerine dev zam gelecek. Ayrıca kayıt ücreti ödememek için yurt dışından getirilen telefonlara yaptırılan IMEI kırdırma devri bitti.

Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyenlerin satın aldıkları telefonu kullanabilmeleri için 31 bin 692 TL'ye IMEI kayıt ücreti ödemesi yaparken 2025 yılının başı itibariyle bu ücret zamlanacak. Pasaport kayıt ücretlerinin 2025 yılında 45 bin 953 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

TARİH OLUYOR!

Yurt dışından alınan telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak yolla kullanılan ve halk arasında "IMEI kırdırma-klonlama" olarak bilinen yöntem artık tarih oldu. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan kanunla sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için süre 7 yıldan 1 yıla düşürülmüştü.

Bir yılın dolmasının ardından bu yolla kullanılan telefonlar da birer birer kapanmaya başladı. Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre bu işlemi yapan telefoncular, "Herhangi bir sorun yaşanmaz" garantisi verdiği için kişilerle karşı karşıya kalırken, artık yeni telefonlarda klonlama yapmaktan çekiniyor. Mecidiyeköy, Eminönü gibi semtlerdeki telefoncular tarafından sıklıkla uygulanan bu yöntem artık tarih oluyor.

IMEI KLONLAMA NEDİR?

Eski telefonların IMEI'sinin yurt dışından vergisiz bir şekilde getirilen akıllı telefonlara atılmasına IMEI klonlama ya da IMEI'i kırdırma deniliyor. Yasal olmayan bu işleme karşı geçen yıl ekim ayında yeni bir kanun çıkartıldı. 12 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'le yeni düzenleme hayata geçti. Buna göre yönetmelikte yer alan, "Kesintisiz yedi yıl" ibaresi, "Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl" şeklinde değiştirildi.

Sonraki Haber