Bir devrin sonu! Osmanlı Hanedan defterine son kaydedilen kişi kimdi?

Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşüyle birlikte hanedan yurt dışına sürgün edildi. Peki Osmanlı Hanedan defterine son kaydedilen kişi kimdi? İşte Osmanlı Hanedan defterine kaydedilen son kişi, Neslişah Osmanoğlu.

Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllar boyunca geniş toprakları ve zengin kültürü ile dünya sahnesinde önemli bir rol oynadı. Ancak, 20. yüzyılın başlarında imparatorluk zayıfladı, sarsıldı ve sonunda çöktü. Bu dönemde, Neslişah Osmanoğlu gibi hanedan üyeleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun tarih sahnesinden çekildiği ve modern Türkiye'nin doğuşunun başladığı bir dönemi yaşadılar. Osmanlı Hanedan defterine son kaydedilen sultan olan Neslişah Osmanoğlu'nun hayatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sona erdiği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bir geçiş döneminin izlerini taşır.

OSMANLI HANEDAN DEFTERİNE KAYDEDİLEN SON KİŞİ

NESLİŞAH OSMANOĞLU KİMDİR

Neslişah Osmanoğlu, 4 Şubat 1921’de annesi Sabiha Sultan’ın Nişantaşı’ndaki konağında dünyaya geldi. Babası, son halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi, annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’dı. Doğumu, 121 pare top atışı ve padişahın onun adına bastırdığı altın sikke ile duyuruldu ve Osmanlı Hanedan Defterine kaydedilen son kişi oldu. Osmanlı hanedan üyeleri yurtdışına sürgün edilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşadı. 3 yaşındayken, 3 Mart 1924 günü kabul edilen 431 sayılı kanun gereğince sürgüne gönderilenler arasında yer aldı. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Fransa'da geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır’a gitti. Fransızca, İngilizce, Almanca ve Arapça öğrendi.

MISIR'IN FIRST LADY'Sİ OLDU

1940 yılında Mısır’ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi. Bu evlilikten Prens Abbas Hilmi ve Prenses İkbal adlı iki çocuğu oldu. Mısır’daki 1952 darbesinden sonra eşi “kral naibi” yapılınca Neslişah Sultan “kral naibi eşi” (Mısır’ın First Lady’si) oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra eşi ile Mısır hükûmetine karşı uluslararası bir komploya karışmakla suçlandı; aylar süren yargılamalardan sonra aklandılar ve Mısır’dan ayrılmalarına izin verildi. İkinci kez sürgün yaşayan Neslişah Sultan, eşi ile beraber Fransa’ya yerleşti, 1963’e kadar Fransa’da yaşadı.

ÇIKARILAN AF İLE YENİDEN TÜRKİYE'YE YERLEŞTİ

1952’de Türkiye’de Osmanlı hanedanı hanım sultanları için af çıkarıldı. Neslişah Sultan 1963’ten itibaren Türkiye’ye yerleşti, yeniden Türk vatandaşlığına geçti ve “Osmanoğlu” soyadını aldı. Eşi Prens Abdülmünim 1980’de hayatını kaybetti ve Mısır hükûmetinin izni ile Kahire'de defnedildi.

Neslişah Sultan, 2 Nisan 2012 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti, cenazesi annesi ve kardeşinin yanında Aşiyan Mezarlığı´na defnedildi.

Kaynak: Wikipedia

Sonraki Haber