Bir milyon gurbetçi Türkiye’ye geldi

Yıllık izinlerini baba ocağında geçirmek için yaşadıkları ülkelerden yola çıkan gurbetçilerin Türkiye’ye gelişleri devam ediyor.

Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 24 Haziran’dan itibaren yaklaşık bir aylık süreçte 930 bin gurbetçi anavatanlarına geldi. Bu yıl henüz gelişlerin tamamlanmamasına rağmen son yılların en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl tüm sezonda 511 bin, 2020’de 169 bin, 2019’da ise 626 bin gurbetçi gelmişti. Gelişlerin ağustos ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor. Yaşadıkları ülkelerde okulların da tatil olmasıyla memleketlerine ulaşmak için yollara düşen gurbetçiler Türkiye'ye giriş yaptıklarında büyük bir sevinç duyuyor.

CEZALARA DİKKAT!

Türkiye’de tatilini yaparak dönüş yapmaya başlayan Avrupa’daki gurbetçiler, yanlarında götürdükleri bazı gıda ürünleri nedeniyle gümrüklerde skandal cezalarla karşılaştılar.

Haber Utrecht’te yer alan habere göre, gurbetçilere çok büyük cezalar kesen iki ülke deşifre edildi. Hollanda’ya dönüş yapan gurbetçi bir aile, skandal şekilde kesilen cezaları, dekontları ile deşifre ettiler. Ceza ödemek zorunda kalan gurbetçiler, yola çıkacak olanların çok dikkatli olmaları için uyarıda bulundu.

HER ŞEYE EL KOYUP CEZA KESİYORLAR

Bu yıl Türkiye’ye izine gidip dönen bir gurbetçi dönüş yolunda karşılaştıkları zorlukları anlattı ve şunları söyledi: “Sırbistan ve Hırvatistan’da ekstra denetim var. Bildiğimiz süt ve süt ürünlerini ve zeytin, zeytinyağı gibi şeyleri yanınıza almayınız. Hırvatistan gümrük girişinde önümdeki arabaya 2 bin 800 avro ceza yazıldı. Nedeni ise, 13 kg yoğurt. Bana 6,5 litre zeytinyağı için bin 700 avro ceza yazıldı. İtiraz ettim ve itirazım üzerine gümrük memurlarının vurdumduymazlığı ve savcının geç gelmesinden ötürü 23 saatim orada geçti. Mahkemede tartıştım. Süt ve süt ürünlerini götürmediğimi dile getirerek hakkımı aradım ve sonuçta cezayı 500 avroya düşürdüler. Mecbur orada ödemek gerekiyor. O sırada bir de dört kardeşin arabasında bulunan 50 kg zeytin 25 kg peynir cezası 2 bin 600 avro idi. Onların itiraz etme zamanları olmadı; cezayı ödeyip devam ettiler.”

Sonraki Haber