Bir Müslüman nasıl tövbe etmelidir? Nasıl tövbe edebilirim? Tövbe etmek için özel bir yol var mıdır?

Yüce Allah’ın günaha ve hataya düşen kulları için tövbe kapısı her zaman açıktır. Kişi bir erdem olarak tövbe etmeyi bilmeli ve günahından dönmelidir.

Tövbe sözlükte pişmanlık ve dönmek anlamına gelir. Dini açıdan ise günahtan veya günahlardan dönerek pişman olmak Allah’a yönelmek ve O’nun emirlerini takip etmektir.

Kur’ân-ı Kerîm’de konuya dair şöyle buyrulmaktadır: “Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Yoksa (makbul) tövbe, kötülükleri (günahları) yapıp yapıp da kendisine ölüm gelip çatınca, ‘İşte ben şimdi tövbe ettim’ diyen kimseler ile kâfir olarak ölenlerinki değildir. Bunlar için ahirette elem dolu bir azap hazırlamışızdır.” (en-Nisâ, 4/17-18).

Hz. Muhammed hadisinde; “Günahlarından samimi olarak tövbe eden kimse hiç günah işlememiş gibidir.” (İbn Mâce, Zühd, 30 [4250]) buyurmuştur.

İŞTE TÖVBE ETMENİN YOLU

Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği cevaba göre İslâm âlimleri bu tip âyetler ve hadislerden yola çıkarak tövbenin geçerli olması için gerekli şartları belirlemişlerdir.

Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah’tan af dilemek gerekir. Kul hakkından kurtulmak, ihlal edilen hakkı, sahibine veya varislerine iade etmekle ya da affını istemekle olur.

Sonraki Haber