Bir pazar klasiği Hizbullah kuzeyi felç etti

Lübnan Direnişi, iletişim cihazlarıyla düzenlenen terör saldırılarına cevaben ilk ölümcül misillemeyi yaptı. Yeni yerleşimleri hedef aldı, 500 bin kişi sığınaklar ve siren sesleriyle ilk kez tanıştı. Hizbullah'ın askeri liderlerine düzenlenen suikastlar elit Rıdvan Gücü'nü yeniden gündeme getirdi.

Saldırı dalgasından en çok etkilenen Kiryat Bialik yerleşimi oldu. Binalarda açılan dev deliklerin üstü İsrail bayrağıyla örtüldü, 22 Eylül.

Hizbullah pazar sabahı erken saatlerde 140 civarı roket ve füzeyle büyük bir misilleme saldırısı başlattı. Operasyon özellikle Hayfa kentinin kuzeyinde kalan Kiryat Bialik ve Aşağı Celile bölgelerini vurdu. Rafael şirketine ait askeri sanayi kompleksi ve Ramat David hava üssü, ilk kez kullanılan Fadi 1 (menzili 80 km.) ve Fadi 2 (menzili 120 km.) füzelerinin yanı sıra ve Katyuşa roketleriyle de hedef alındı. Hizbullah operasyonun İsrail'in geçen salı ve çarşamba günü Lübnan'da düzenlediği terör saldırılarına verilen ilk cevap olduğunu açıkladı. Direniş grubu, Fadi füzelerinin son İsrail saldırılarından zarar görmeyen yer altındaki Imad üslerinden fırlatıldığını açıkladı.

İsrail basınının “Hizbullah kuzeyi felç etti” ifadeleriyle gördüğü saldırıda, roketlerden kaçmaya çalışan bir kişinin “trafik kazası” geçirerek öldüğünü, şarapnel parçaları nedeniyle farklı yerleşimlerde en az 12 kişinin yaralandığını, bazılarının ise akut anksiyete nedeniyle tedavi altına alındığını bildirdi. Aynı şekilde çok sayıda yapının hasar gördüğü ve yangınların çıktığı kaydedildi. Hayfa'daki bazı hastanelerin acil olmayan ameliyat ve hizmetlerin iptal edildiğini, polikliniklerin bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını ayrıca yer altında bulunan kısımların etkin hale getirildiği duyuruldu. İnsanların sığınaklara akın ettiği operasyonda, sanayii bölgeleri ve yerleşimlerde sirenlerin gece geç saatlerden sabaha kadar susmak bilmediği aktarıldı.

PEŞİ SIRA KISITLAMALAR GELİYOR

İsrail Ordu Radyosu şu mesajı geçti: “Hizbullah ateş açtığı hedefi ve vermek istediği karşı mesajı dikkatle seçiyor.” Kanal 13 Lübnan Direnişi'nin “füze fırlatma menzilini 60 km'ye çıkardığını” doğruladı ve pazar günün ilk saatlerinde “iki milyon yerleşimcinin Hizbullah ateşinin menziline girdiğini” belirtti. Yediot Aharonot'a göre bunların 500 bini 7 Ekim'den beri ilk kez siren seslerini duydu. Kanal 13, bu derinlikte yaşayanlara en kuzeydekilerin aksine korunaklı yerlere yakın kalmaları talimatı verilmediğini aktardı. İsrail ordusunun saldırının sınırdan bu kadar içeriye düzenleneceğini tahmin edemediği sonucuna vardı.

İç Cephe Komutanlığı, İsrail'in kuzeyindeki kısıtlamaları güncelledi. Golan, Celile, Hayfa bölgeleri ve kuzey vadilerinde tüm eğitim faaliyetleri durduruldu. Toplantılar da dışarıda 10, içeride 100 kişi ile sınırlandırıldı. İşyerleri sadece yakınlarda uygun bir sığınak varsa ve zamanında ulaşılabiliyorsa çalışabilecek. Kanal 12 de Lübnan'dan yapılan roket atışlarının menzilinin genişlemesi nedeniyle ordunun Hayfa ve çevresine uygulanan kısıtlamaları sıkılaştırabileceğini duyurdu.

'DENKLEM DEĞİŞİYOR'

İlk kez vurulan Kiryat Bialik'in Belediye Başkanı Eli Dukorski, “ağır hasar”, yangılar ve yaralılarla ilgili rapor verdikten sonra şunları söyledi: “Son iki gündür denklem değişiyor. Eğer kuzeyde olanlar buraya da taşınırsa bu çok ciddi olur. Bu işin sona ermesi için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Orta Doğu'nun komşusuyuz ve onlar güçten anlıyor.”

İsrail ordusunun cuma günü Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 45'e çıktı. Tel Aviv güçleri, güney Lübnan ve Beka bölgesine ise aralıklarla hava saldırıları düzenlemeye ve Hizbullah'ın roketatarlarını hedef aldığını iddia etmeye devam ediyor.

Yerleşimcilerin korkulu rüyası

Beyrut'a cuma günü düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren üst düzey isimler İbrahim Akil ve Ahmed Vehbi, elit Rıdvan Gücü'ne komuta ediyordu. Seçkin birlik adını, 12 Şubat 2008'de Şam'da suikasta kurban giden Hizbullah'ın Hacı Rıdvan lakaplı efsanevi lideri İmad Muğniye'den alıyor. Güç, İsrail'in Temmuz 2006'da Lübnan'a saldırmasının ardından kuruldu. Mayıs 2023'te kuzey bölgelerine sızma operasyonlarını simüle eden çeşitli askeri tatbikatlar düzenleyerek Tel Aviv'deki endişeleri katladı.

Rıdvan Gücü binlerce savaşçının yanı sıra füzeler, hassas silahlar ve Hizbullah'ın açıklamadığı diğer mühimmatlardan oluşan geniş bir askeri cephaneliğe sahip. Ayrıca İsrail'in sınırdan uzaklaştırılmasını hatta Litani Nehri'nin kuzeyine konuşlanmasını talep ettiği başlıca güç durumunda. Tel Aviv, bu talebi Hizbullah'la bir diplomatik çözüme ulaşmak için ana koşul olarak masaya sürüyor. Direniş ise ABD ve Fransa tarafından iletilen bu önerileri reddediyor.

Rıdvan Gücü, Mayıs 2023.

CELİLE'Yİ İŞGAL GÖREVİ

Rıdvan Gücü, Suriye'de Şam hükümetinin yanında da savaşıyor. Bir güvenlik yetkilisi 9 Ocak'ta New York Times'a (NYT) yaptığı açıklamada, “Her türlü zor koşulda; çölde, dağda, karda savaştılar ve sonuç olarak şimdi daha iyi eğitimli ve daha deneyimliler” dedi. Yetkili, Rıdvan Gücü'nün DEAŞ'a karşı savaş kabiliyetini Suriye'nin birçok yerinde kanıtladığını belirtti. NYT'ye göre İsrailli yetkili ve analistler, Rıdvan Gücü'nün çok önemli bir tehdit oluşturduğunu ve kuzey Celile bölgesini işgal etmekle görevlendirildiğini söylüyor. 2021'e kadar İsrail askeri istihbaratına liderlik eden emekli General Tamer Hayman, "Rıdvan Gücü, 7 Ekim'de yaşananları kuzeyde tekrarlamaya hazırlanıyor. Tam da bu nedenle, İsrail'in savaşçıların sınır bölgesinde kalmasına izin vermesi kabul edilemez." şeklinde konuştu.

ÖZEL KUVVET AVCISI

İsrailli Yarbay Shlomi Binder, Haaretz'e, "Rıdvan Gücü artık daha önce elinde olmayan araçlara sahip, en önemlisi de planlama ve topraklarımıza saldırma yeteneği." dedi. İsrail Alma Araştırma Merkezi'nin konuyla ilgili raporunda, "Tahminlerimize göre Rıdvan Gücü'nün görevi, kuzeyde istilanın yanı sıra yüksek kaliteli komando operasyonları aracılığıyla Lübnan'da hareket eden ordu güçlerini zayıflatmayı ve Lübnan topraklarının derinliklerinde faaliyet gösteren İsrail özel kuvvetlerini avlamaya çalışmayı da içeriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Sonraki Haber