Vatan Partisi'nden SGK Çarşısı esnafına destek ziyareti: Bir sonraki çaylar kutlama için içilecek
İzmir Kemeraltı SGK çarşısı esnafını ilk kez siyasi bir parti hatırladı. Son 3 yıldır dert küpü olan esnafın derdini Vatan Partisi dinledi. Bir buket kasımpatı çiçeğiyle karşılanan Genel Sekreter Özgür Bursalı ile arkadaşları, yüzde 123 kira zammı sorununu gündemine aldı, mücadele etmeye söz verdi.
İzmir Kemeraltı esnafı, bu haftayı yeni umutlarla açtı. Pazartesi günü, Ankara’dan önemli bir ziyaretçiyi ağırladılar. Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan SGK kiracısı 85 esnafın derdini Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı dinledi. Ziyaretçi heyette İzmir İl Başkanı Çağdaş Cengiz, Konak İlçe Başkanı Av. Bülent Karagöz ile yöneticiler de hazır bulundu. Esnafın büyük derdi, Kemeraltı girişindeki çarşının mal sahibi SGK’nın yeni yıl için yüzde 123 oranında zam talebiydi. Önce deprem, sonra pandemi derken son 3 yıldır müşteri ve işgücü kaybı yaşayan esnafı, Vatan Partililer dinledi, çözüm önerilerini görüştüler. Esnafın derdi, Vatan Partisi’nin derdi oldu, yol haritası belirlendi, çözüm çalışmaları için kollar sıvandı. Bir sonraki çayların, zafer kutlaması olması dileğiyle ayrıldılar.
BİR DEMET KASIMPATI
Vatan Partisi İzmir İl örgütü, bir süre önce Kemeraltı çarşı esnafının derdini dinlemiş, basın açıklamalarını, taleplerini kamuoyuna duyurmuştu. Bu hafta Pazartesi günüyse, Ankara Genel Merkez’den üst düzey bir yönetici bizzat gelerek soruna sahip çıktıklarını ilan etti. Genel Sekreter Özgür Bursalı, beraberindeki partili arkadaşlarıyla çarşı esnafını ziyaret etti. Alkışlarla ve bir demet kasımpatı çiçeğiyle karşılanan heyet, çarşının çayhanesinde ağırlandı.
9,5 METREKAREDEN GELEN SES
Öncelikle esnafı dinleyen Özgür Bursalı, dinleyenlere şöyle seslendi:
“Buraya girerken içim ısındı. O kadar yük var, dert var, o kadar yanan ciğer var, ama yüzlerde gülümseme, umut var. Bu ses bulunduğunuz 9,5 metrekarelik dükkanınızda değil, bütün Türkiye’den duyulacak, hepimizin sesi olacak. Yalnız değilsiniz. Vatan Partisi var. Bu bizim borcumuz ve sorumluluğumuz. Bu konuyu çözmek için geldik. Büyük tekeller, alışveriş merkezleri, ne yazık ki Türkiye’nin üretimini bir kenara ittiler. En canlı yerler, maalesef kenara itildi. Bir süre sonra da yok edilecek yerler haline geldi. Bu böyle gitmeyecek! Tersine döndüreceğiz. Buralar tekrar Türkiye’nin göz bebeği, en canlı yerleri yapacağız. İnsanların mutlu olduğu yerler olacak.“
ESNAFIN YÜZÜ GÜLECEK
Konuşmasında ekonomideki sıkıntının giderilmesi için kaynak sorunu olmadığını vurgulayan Özgür Bursalı, “Her tarafta kaynak var! Dışarıda 300 milyar dolar kaynak var, getirirsen! Bankalar yüzde 700’lere varan karlar elde ediyor, el koyabilirsen! Tasarruf yaparsın, sade yaşarsın, kaynak çok! Ama böyle bakacak bir hükümet lazım. Bu bakışla sorun çözülebilir ancak. Biz buna üretim devrimi diyoruz. Burası da üretimin çok önemli bir parçası. Esnafın yüzü gülmezse Türkiye’nin yüzü gülmez, milletin yüzü gülmez. Daha güzel günlere el birliğiyle gideceğiz.“ Dedi.
YOL HARİTASI ÇİZDİ
Konuyu gündemlerine aldıklarını ifade eden Genel Sekreter, “Görevlerimizi alıyoruz. İzmir il örgütümüz, Konak ilçe örgütümüz sizin yanınızda. Bunu Türkiye’nin mücadelesi haline getirelim. Çözüm için elimizden geleni yapacağız. Umalım bir sonraki gelişimizde zafer çaylarımızı içeceğiz.“ ifadesini kullandı. Kısa konuşmasının ardından
“Müşterileri kaçırmayalım, dükkanlar boş kalmasın. Yarın sabahtan itibaren bu sesi duyuracağız. Bu sorunu çözmek için canımızı dişimize takacağız.“ Sözü verdi. Bursalı, bir süre daha işi müsait olan esnaflarla sohbet ettikten sonra alkışlarla çarşıdan ayrıldı.
ZAM DEĞİL İNDİRİM BEKLİYORUZ
Vatan Partililere her fırsatta destekleri için teşekkür eden esnaflar, şu sorunları dile getirdi:
- Ekmeğimizi çıkartma derdindeyiz. Makul oranda indirim istiyoruz. Gerileyen bir Konak‘ta fahiş fiyatlarla baş edemeyiz.
- 22-23 yıldır buralardayım, açalı 4 yıl oldu. Pandemiden 3 ay önce açtım, işler düştü, deprem oldu, sel felaketi… hiç yardım etmediler, hiç kimse yanımıza gelmedi. Şu an kira bile ödeyemiyoruz. Kiramız 5,5 milyon tl. Olacak 12-13 milyon tl! Nasıl ödeyeceğiz?
- Günde 100 kişi geliyorsa, şu sıra günde 5-10 kişi geliyor. Vali Konağı, Emniyet, Konak Belediyesi yıkıldı, arkada Tapu Dairesi vardı, onlar gitti. Bu binalar deprem sonrası yıkılınca iş hacmi düştü, insanlarda ‘acaba burası da yıkılır mı‘ kaygısı başladı.
- Depremden sonra Emniyet, Belediye, Kaymakamlık gibi resmi kurum binalarının yıkılması büyük bir iş hacmi kaybına yol açtı. Ayrıca insanlarda acaba buralarda mı yıkılacak, kaygısı yarattı, gelmez oldular. Bizim 12 ayda çalıştığımız sadece 3 ay. Onlar da turistler. Dokuz ayı nasıl geçiririz derken kira zammı geldi. Dükkan kapatmak istemiyoruz, zor durumdayız.
- Ben bir bayan olarak 14 yıldır pasajın esnafıyım. Son 4-5 yıldır eleman çalıştıramıyorum. Tek başıma çalışıyorum. Sebep ne? Maalesef işgücümüzün düşüşü. Bir kişiye ekmek yedirmek kadar güzel bir şey yok, ama maalesef onu yapamıyoruz. Eğer bir kişi çalıştırabilsek, bir aile bizden sebeplenecek. Ama bize yetmiyor ki, nasıl eleman çalıştıralım?
- 13 yıldır buradayım. Yüzde yüz zam yaptılar, yapmamalılar. Değer tesbiti tekrar yapılıp kira artışı ya da düşüşü yapılmalı. Şurada 6 liraya çay satmaya utanıyorum.
- Küçük esnafız. 5-10 seneye kadar esnaf kalmayacak. Bizim masrafımız bağkur, sigorta, kira 35-40 bin lirayı buluyor ki, buradaki esnafların hiçbirinin çıkarması mümkün değil. Çıkaramıyoruz. Ya kapatıp gideceğiz, ya batacağız. Zaten hepimizin borcu, kredisi var, onun haricinde masraflarımız arttı, kar marjımız düşüyor. Vatandaş da büyük esnafa gidecek. Küçük esnaf kalmayacak.