Bir yıl boyunca bozulmayan durdukça lezzetlenen patlıcan mezesi tarifi

Patlıcanın her hali bir başka güzel ama bu haline bayılacaksınız! Hem çok kolay hazırlayabileceğiniz hem de uzun süre bozulmayan ve hatta durdukça güzelleşen patlıcan mezesi tarifimiz sizlerle...

Yazın yapılan yemeklerin en sevilen aktörü patlıcanla güzel bir meze yapmaya ne dersiniz? Hem de bekledikçe güzelleşen, dolapta bekletirseniz asla bozulmayan bir meze! Hazırsanız hem pratik hem de asla bozulmayan patlıcan mezesi tarifimiz sizlerle...

PATLICAN MEZESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

  • 2 patlıcan
  • 1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • Tuz 
  • Karabiber

Sosu için;

  • 1 avuç maydanoz
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Kırmızı Bilecik biberi (tercihe göre tarife eklemeyebilirsiniz)

PÜF NOKTASI: Kemer patlıcanı kullanırsanız mezeniz çok daha lezzetli olacaktır.

PÜF NOKTASI: Patlıcan mezesini ne kadar bekletirseniz lezzeti o kadar artacaktır. Bu nedenle yaptıktan sonra en erken akşam tüketmenizi öneririz.

PÜF NOKTASI: Eğer tarifteki miktarlara uygun yağ kullanırsanız patlıcan mezeniz bozulmayacaktır.

PÜF NOKTASI: Patlıcan mezesi bittikten sonra kalan yağı yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Bu tariflerinize aromatik bir tat katacaktır.

PATLICAN MEZESİ HAZIRLANIŞI

1) Patlıcanları iyice yıkayın ve dip kısımlarını kesin. Tüm patlıcanlar eşit boyutta olması gerektiği için bu tarifte ince kısmı kullanılmıyor. Dilerseniz patlıcanın kalan ince kısımlarını farklı bir yemeğe dahil ederek tüketebilirsiniz.

2) Patlıcanı soymadan bir parmak kalınlığında yuvarlak yuvarlak doğrayın. Bu aşamada patlıcanların hepsinin eşit boyutta olması önemli.

3) Patlıcanları doğratıktan sonra vakit kaybetmeden tuzlu suya koyun. Ardından üzerine ağırlık yapması ve patlıcanların suyun yüzeyine çıkmaması için bir tabak kapatın. 10-15 dakika arasında bekletin.

4) Patlıcanları sudan çıkardıktan sonra bir kağıt havlunun üzerine dizin ve iyice kurulayın. Bu aşamada patlıcanlarınızın ıslak kalmaması çok önemli.

5) Teflon tavayı orta ateşe alın ve ısıtın. Bir yemek kaşığı ay çiçek yağında patlıcanları kızartın. Tuz ve karabiberi damak tadınıza göre bu aşamada ekleyebilirsiniz.

6) Patlıcanların kararmaması yalnızca dış kısmının altın sarısı bir renk alması gerek. Patlıcanları önlü arkalı kızartırken yakmamaya özen gösterin. Kızartma işlemi ortalama 6-7 dakika arasında sürmeli.

7) Mezemizin sosu için maydanozu ince ince kıyın ve bir kaseye alın.

8) Aynı kaseye 3 diş sarımsaktan iki tanesini ezerek, 1 tanesini ise doğrayarak ilave edin.

9) Sosunuzun içine bir çay bardağı zeytinyağı, tuz ve pul biberi ekleyin. Bu aşamada eğer acı tüketmeyi seviyorsanız sosa kırmızı Bilecik biberi de ekleyebilirsiniz.

10) Bir kavanoza önce bir kaşık sos koyun, sonra kızarttığınız bir patlıcanı koyun. Üzerine sos gezdirip bir patlıcan daha ekleyin. Bu işleme patlıcanlar bitene kadar devam edin.

11) En son kalan sosu kavanozun üstüne dökün. 

12) Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Patlıcan mezeniz akşama kadar dinlendikten sonra servise hazır. 

Şimdiden deneyen herkese afiyet olsun... Eğer tarifimizi beğendiyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Sonraki Haber