Birden fazla konutu olana ağır vergi geliyor

TBMM’ye gelmesi beklenen vergi reformuna göre konutu yatırım aracı olarak kullananlardan daha fazla vergi alınacak. Taslağa ilişkin bilgileri Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam değerlendirdi

Haziran ayında TBMM’ye gelmesi beklenen vergi reformuna göre konutu yatırım aracı olarak kullananlardan daha fazla vergi alınması planlanıyor. Detayları tam olarak belli olmasa da taslağa ilişkin bilgileri değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, artan vergiler ile konutta rant yapanların bir nebze de olsa durdurulabileceğini söyledi. Akçam, vergi reformunun handikaplarının da olduğuna değinerek, “Vergideki değişiklikler konut yatırımcılarını daha fazla yurtdışına yönlendirebilir.” dedi.

‘BİRDEN FAZLA EVİ OLANLARIN VERGİ YÜKÜ ARTACAK’

Vergi reformuyla ilgili erişilen bilgilere göre ev sahiplerini yakından ilgilendiren maddelerin olacağını ifade eden Akçam, “Eğer TBMM’de kabul edilirse birden fazla evi olanların vergi yükü artacak. Daha yüksek oranlarda emlak vergisi ve tapu harcı alınması planlanıyor” diye aktardı.

‘5 YIL İSTİSNASIDA KALDIRILACAK’

Vergi reformunun işleme konması ile 5 yıl istisnasının da kaldırılacağını ifade eden Akçam şunlara değindi: “Şu an geçerli olan düzenlemeye göre satın alınan konut 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılırsa vergi ödenmiyor. Eğer ki 5 yıldan önce ev sahibi konutunu satarsa değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alınıyor. Yeni düzenleme uygulamaya konulursa 5 yıl istisnası kaldırılacak ve satın alınan evin üzerinden değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınacak.Bunun yanı sıra konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı söyleniyor. Yeni düzenleme ile konutların güncel değerlerinin ekspertiz raporuyla belirleneceği ve bu değerin ölçüt olacağı belirtiliyor.”

Akçam, uygulamanın bazı handikaplarının olabileceği söyleyerek, “Bu düzenleme konut yatırımcılarını daha fazla yurtdışına yönlendirir. Özellikle eğitimli kesim.” uyarısında bulundu.

‘ÇÖZÜM GETİREN POLİTİKA ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR’

Gelir İdaresi Başkanlığı’na gayrimenkul sektörü ile ilgili çözüm önerilerini yazılı olarak sunduklarını ifade eden Akçam, yapılan çalışmaların kıymetli olduğunu ifade ederek şunları ekledi: “Bir sorunu çözelim derken başka sorunlar yaratmayacak çözümler aranmalıdır. Türkiye’nin çok çeşitli sosyal konutlara, konut finansmanı ve üretiminde yaşanan sorunlara çözüm getiren bir politika anlayışına ihtiyacı var. Bunun için de bizim gibi meslek odalarının da fikirlerinin alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Sonraki Haber