Birinci Dünya Savaşı’nda orduya yardım için satılan yüzükler:Cihadiye

Savaş döneminde orduya yardım için üretildi, hurda ve dökme demirden yapıldı. Müdafaa-i Milliye Cemiyetinin Birinci Dünya Savaşı yıllarında satışa sunduğu Cihadiye yüzüklerinin hikayesi...

1912 yılında kurulan Müdafaa-i Milliye cemiyetinin amaçlarından biri de halkı savaşlardan korumak, milletin refah ve mutluluğuna yardım etmekti.

Kısa süre içerisinde gelişen ve onlarca şubesi kurulan cemiyet, Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ve Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa katılmasıyla çalışmalarını hızlandırdı.

Cihadiye yüzükleri, askere gidecek olanlara yardım edilmesi, hastane ve aşevleri tesis edilmesi, asker ailelerine yiyecek temin edilmesi ve orduya destek olmak amacıyla üretildi ve satıldı.

YÜZÜKLER HURDA VE DÖKME DEMİRDEN YAPILDI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, Cihadiye yüzükleriyle ilgili TRT Haber’e bilgi verdi.

Atabay’ın verdiği bilgilere göre, yüzükler hurda ve dökme demirden yapıldı. Devlet büyükleri için hazırlananlar ise gümüştendi.

Kabartma şeklinde yapılan yüzüklerin bir tarafında Cihadiye yazısı ve ay-yıldız bulunuyor. Diğer tarafında ise 1332 tarihi yer alıyor. Bu tarih hicri olarak cihadın ilan edildiği tarihi gösteriyor.

YÜZÜKLER YURT DIŞINDA DA SATILDI

Üretilen yüzüklerin, o sırada bağımsız konumda bulunan İran, Afganistan ve Romanya’da da satıldığı bilgisini veren Atabay, “Toplanan yardımla da ordunun ihtiyacı, savaşa gitmiş olan kişilerin geride kalan ailelerine yardım amaçlı olarak kullanıldı” dedi.

Cemiyet, savaş bitene kadar bu yüzükleri üretti ve buradan gelir elde ederek orduya yardım etti. Her yıl bu bağışlardan ne kadar para kazandığını da kendi bütçesinde gösterdi.

KAYNAK:Gülçin Sakarya/TRTHABER

Sonraki Haber