Birleşik Krallık KKTC’yi tanıyacak mı?
Pazar günü Sunday Express gazetesine konuşan Ersin Tatar bu hafta başlayacak olan Cenevre toplantılarında Birleşik Krallık’tan tarafsız garantör devlet olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanımasını isteyeceğini söyledi.
Daha önce konuşmalarında KKTC’ye bu yönde destek olan eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ve milletvekili Michael Steven da tekrardan destek verdi.
Jack Straw Rum kesiminin Avrupa Birliği’ne (AB) alınmasını hata olarak tanımlarken, Denktaş’a danışmanlık da yapmış olan uluslararası avukat, eski parlamenter Michael Steven da adada Türklere yapılanları açık açık, günü, tarihi ve isimlerle birlikye bir raporda belirtti.
Sunday Express Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile bu konuyu konuştuğunu, ülkenin Brexit ile AB’den çıkınca özgür kararlar alabileceğini söylediğini ve İngiltere’nin KKTC’nin bağımsızlığını tanımasını istediğini, bakanların da buna fikren hazır olduğunu yazdı.
Gazete ayrıca 1964’te Rumların Türklere uyguladığı saldırganlık ve soykırım sonucu Türklerin adanın kuzeyine çekildiğini ve o zamandan beri iki toplumun ayrı yaşadığını, olayların devam etmesi ile 1974’te Türkiye’nin garantör devlet olarak adaya çıkarma yaptığını açıkladı. 1983’te KKTC’nin resmen kurulduğunu ancak Birleşik Krallık tarafından tanınmadığından adaya direkt uçak seferlerinin olmamasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti. 2004 Annan Planını Türklerin kabul ettiğini ancak Rum tarafının kabul etmediğini de ekledi.
‘ARTIK ZAMAN KAYBEDEMEYİZ’
Direkt uçak seferlerinin koyulmasının Birleşik Krallıkta yaşayan 300 bin civarı KKTC’lilere ve adaya seyahate giden İngilizlere büyük kolaylık olacağını ekledi. KKTC’nin resmen tanınması konusunda İngiltere’deki Kıbrıs Türk Dernekleri de çalışma yaparken Ersin Tatar da parlamentodan doğrudan destek istedi. Tatar 17 yıl İngiltere’de yaşadığını, üniversiteyi Cambridge’de okuduğunu, mali müşavir olarak Londra’da çalıştığını ve bu iki ülkenin dost iki ülke olduğunu, kendisinin de İngiltere’ye dost olduğunu, destek beklediğini belirtti.
Sunday Express gazetesi de Birleşik Krallığın KKTC’yi tanıyarak tarihe, barışa hizmet etmek konusunda iyi bir fırsat vereceğini yazdı. Gazete Whitehall görevlilerinin KKTC’yi tanıma konusunu görüştüklerini belirtti. Tatar artık zaman kaybetmek istemediğini söyledi. Rumların zaman kazanmaya çalıştığını, böylece Türklerin bıkıp boyun eğeceğini beklediğini ancak böyle bir şey olamayacağını ekledi.
Tatar, adada iki kültür, iki dil, iki din olduğunu ve artık gençlerin birbirini tanımadığını, iki ayrı ülke kurulmasının en iyi çözüm olduğunu belirtti. Bu çözümün ‘kazan-kazan’ modeli olduğunu ve iki bağımsız ülke olunca iki tarafın da birbiriyle düzgün ilişkiye gireceğini söyledi. İngilizlerin hakkı gözeten tarzının bu sorunun çözülmesine çok yardımcı olacağını ekledi.
İngiltere’nin adada iki üssü bulunmakta ve bu üsleri kaybetmek istememekte. Türkiye ve KKTC bu konuya olumlu baktıklarını daha önceden de belirttiler. Görüldüğü kadarıyla, şu an Birleşik Krallık KKTC’yi tanıyor olmasa da Krallık ve KKTC arasında Brexit sonrası olumlu, sevindirici ve ümit verici diyaloglar devam etmekte.