Blinken 11. kez Orta Doğu'da: Gazze'de ateşkes görüşülecek

ABD'nin İsrail'e silah desteği devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken on birinci kez Orta Doğu turuna çıktı. Turun ilk durağı İsrail olurken, Blinken'in ateşkes için yeni bir girişim hedeflediği bildirildi.

ABD, İsrail'e olan silah desteğini sürdürürken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de İsrail ve Arap ülkeleri liderleriyle ateşkesi görüşmek üzere İsrail'e geldi. Blinken'in İsrail ziyareti, ateşkes için yeni bir girişim başlatmak üzere çıkacağı geniş kapsamlı Orta Doğu turunun ilk durağı olacak.

BLINKEN 11. KEZ ORTA DOĞU'DA

Reuters'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, HAMAS lideri Yahya Sinvar'ın vefatının ardından Gazze'deki ateşkes görüşmelerini canlandırmak ve bölgenin geleceğini tartışmak amacıyla 11. kez çıktığı geniş kapsamlı Orta Doğu turuna İsrail'den başladı. Blinken'in Çarşamba günü Ürdün'e ve Doha'ya uğrayacağı ve bir hafta sürmesi planlanan gezisi, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği balistik füze saldırısına İsrail'in vereceği karşılık için hazırlıkların yapıldığı bir döneme denk getirildi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken'in Gazze'yle ilgili olarak savaşın nasıl sona erdirileceği, çatışmalar sona erdikten sonra bölgeye ilişkin planlar ve insani yardımın nasıl geliştirileceği konularına odaklanacağını ifade etti. Yetkili, Blinken'ın İsrail ve Arap ülkeleriyle yapacağı görüşmelerde özellikle güvenlik, yönetim ve yeniden yapılanma gibi "ileriki günlere ilişkin" konular üzerinde duracağını kaydetti.

Yetkili, Dışişleri Bakanı'nın ayrıca İsrail ve diğer ülkelerle Hizbullah'la olan çatışmaya diplomatik bir çözüm bulma yollarını görüşeceğini ve Washington'un İsraillilerle İran'ın füze saldırısına verecekleri yanıtla ilgili görüşmelerini sürdüreceğini belirtti.

BLINKEN VE NETANYAHU BİR ARAYA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başbakanlık ofisinde görüşmeye başladı. Görüşme ile ilgili ayrıntılar ise henüz paylaşılmadı.

Sonraki Haber