Bloomberg'den Biden'a:'Türkiye ile Gordion düğümünü kes'

Bloomberg Yayın Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak görüşmenin hemen öncesinde ültimatom niteliğinde bir yazı yayınladı. Biden’a mesaj verilen yazının başlığında “Biden Türkiye’ye ile Gordion düğümü kesmeli” ifadeleri kullanıldı.

Bloomberg Yayın Kurulu, yayımladığı yazıda Türkiye’nin uzun zamandır Batı’yı terk ettiğini ve Biden’ın Türkiye ile Gordion bağını kesmesi gerektiğini açıkladı. Bloomberg’in Gordion deyimini kullanması akıllara ABD’nin Türkiye’ye karşı “zor” kullanma talebini getirdi.

GORDİON DÜĞÜMÜ NEDİR?

Yeni bir lider arayışında olan Friglere bir kahin tarafından, şehre öküz arabası ile giren ilk adamı kral ilan etmeleri söylenir. Bu kişi kağnısıyla kente giren yoksul bir köylü, Midas'ın babası, Gordios olur. Gordios, kral ilan edildikten sonra öküz arabasını Frig tanrısı Sabazios tapınağına adar. Araba kızılcık dallarından bir düğümle tapınağa bağlanmıştır ve bu düğümü çözecek kişinin Asya'nın hakimi olacağı söylentisi ile ünlenir.

Büyük İskender, Gordion'a geldiğinde (MÖ 334) düğümü çözmeye çalışır ama başaramaz. Sabrı tükenince öfkeyle kılıcını çekip düğümü keser. İskender, gerçekten de Pers İmparatorluğu'nun fatihi ve Asya'nın hakimi olma yolundadır. Ancak 33 yaşında ateşli bir hastalıktan zamansızca ölümü bilgelerce İskender'in Gordion düğümünü çözmek yerine sabırsızca davranmasının cezası olarak yorumlanır. .İskender'e atfedilen bu olay Genellikle, çözümü zor bir sorunun kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor olarak kullanılır.Bloomberg'in bu başlığı atmasıysa Biden'a Türkiye'ye karşı zor kullanma çağrısı olarak yorumlandı.

TÜRKİYE BATI DÜŞMANLARIYLA BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Yazıda Türkiye’nin Atlantik sisteminden kopuşu değerlendirilirken, Türkiye’nin Batı’nın düşmanı olan Çin, Rusya ve İran’la aynı çizgiye geldiği ifade edildi:

“Türkiye uzun zamandır Batı'yı terk etti . Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesini Batı'nın çıkarlarına açıkça düşman olan bir güçler ekseniyle hizaladı: Çin, Rusya ve İran. Bu onun popüler, seçilmiş bir lider olarak ayrıcalığıdır.

Ancak Erdoğan aynı zamanda Batı'nın askeri ortaklıklarının korunmasını ve ekonomik birliklere üyeliğini de istiyor. İttifakın güvenliğini zedeleyen silah sistemleri satın alırken ve üye devlet başkanlarına hakaretler yağdırırken bile Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü içinde kalmasını istiyor . Milyonlarca göçmenle dolup taşmakla tehdit ederken bile Avrupa Birliği ile “karşılıklı güven” arayışında .”

BATI ‘TÜRK ZULMÜNE’ YANIT VERMELİDİR

Türkiye’yi zalim ilan eden Bloomberg Yayın Kurulu, Batı’nın buna bir yanıt vermesi gerektiğini ve bunun için de en iyi yerin NATO olduğu belirtildi:

“Batı, Türk zulmüne toleransının sona erdiğini göstererek yanıt vermelidir. Bunu yapmak için en iyi forum, Erdoğan'a karşı sabrının tükendiği NATO'dur. İttifakın Başkan Joe Biden'in yemin etmesinden bu yana ilk zirvesi önümüzdeki hafta yapılacak ve Erdoğan'ın 14 Haziran'da Erdoğan ile görüşmesi planlanıyor.

Erdoğan, ABD'ye karşı özellikle kavgacı bir konuşma yaptı Bu düşmanlık, Amerikan liderliğine çok az ilgi gösteren Başkan Donald Trump tarafından eğlenceli bir hoşgörü ile karşılandı . Biden şimdi bu sorumluluğu üstleneceğini söylediğine göre, Erdoğan'a Türkiye'nin her iki şekilde de sahip olamayacağını açıklamalı.”

TÜRKİYE ONLARLA ESKİSİ GİBİ OYNAMAYA DEVAM ETMEYECEĞİMİZİ ANLAMALI

Bloomberg’te yayınlanan yazıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden ABD’yi ve Avrupa’yı sorumlu tutması da ele alındı. Erdoğan’ın bu açıklamayı düzeltmediği belirtilen yazıda, “Türkiye onlarla eskisi gibi oynamaya devam etmeyeceğimizi anlamalı” ifadeleri kullanıldı:

“Biden, yıllar içinde Erdoğan'ı büyütmek için pek çok fırsata sahip oldu ve açıkça Türk liderin bir otokrat olduğu sonucuna vardı . Türkiye, “onlarla eskisi gibi oynamaya devam etmeyeceğimizi anlamalı” dedi.

Türkiye zaten bu iddiasını retoriği hızlandırarak test ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'yi 2016'da Erdoğan'a karşı başarısız bir darbe girişimi emri vermekle açıkça suçladı ve Avrupa'nın buna destek verme konusunda hevesli olduğunu iddia etti. Bu, bazıları Erdoğan'ın bizzat yayınladığı, ABD'nin darbecilerin yanında yer aldığı yönündeki önceki suçlamaların çok ötesine geçiyor .

Aslında, Biden darbe girişimi sırasında başkan yardımcısıydı ve Erdoğan'a Amerikan desteğini temin etmek için Türkiye'ye uçtu . Ankara olaylarla ilgili kapsamlı soruşturmalar yürütmesine ve binlerce kişiyi tutuklamasına rağmen, ABD veya Avrupa'nın herhangi bir şekilde karıştığına dair en ufak bir kanıt sunamadı. Yine de Erdoğan, bakanının suçlamalarını düzeltmeyi, onu cezalandırmayı hiç düşünmedi.”

YAPTIRIM TALEP ETTİLER: “TÜRKİYE’YE ARTIK İSTENMEDİĞİ SÖYLENMELİ”

Bloomberg Yayın Kurulu yayınladığı yazıyla Türkiye’ye çeşitli yaptırımlar uygulanmasını talep etti. Yazıya göre bu yaptırım talebinin nedeni ise Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini alması, Doğu Akdeniz’de sınırlarını koruması ve Belarus vetosu:

“NATO'ya gelince, Türkiye Rus füze savunma sistemlerini edinmeye karşı sürekli uyarılarını bir kenara attı ve aslında daha fazlasını satın almayı teklif ediyor. İttifak üyeleri Yunanistan (hidrokarbon arama konusunda) ve Fransa (Libya iç savaşı konusunda) ile anlaşmazlıkları artırdı. Daha yakın zamanlarda, NATO'nun bir uçağın zorunlu inişine ve uçakta bir muhalifin ele geçirilmesine ilişkin Belarus'a yönelik eleştirisini yumuşatması konusunda ısrar ederek üyeliğini Moskova'nın gündemini ilerletmek için kullandı.

NATO'nun kuruluş tüzüğü üyelerin ihraç edilmesine izin vermemektedir, ancak Türkiye'ye artık üye olarak istenmediği çeşitli şekillerde söylenebilir. Nükleer silahların ve diğer stratejik varlıkların geri çekilmesinden başlayarak, ittifakın Türkiye topraklarındaki ayak izini azaltmak iyi bir başlangıç ​​olabilir. Grup ayrıca, silah satışlarının askıya alınması ve ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere Türkiye'ye karşı cezai tedbirleri koordine edebilir. Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyeliği konusunda uzun süredir devam eden müzakereleri canlandırmaya niyeti olmadığını teyit ederek mesajın altını çizmeli.”

Sonraki Haber