Bloomberg’ten çarpıcı değerlendirme: Alman sanayinin parlak günleri arkada kaldı

Almanya ekonomisi, geri dönülemez şekilde eski parlak günlerinden uzaklaşıyor. Son olarak Bloomberg’in yaptığı değerlendirme Alman sanayini daha da kötü günlerin beklediğini ortaya koydu

Yapılan değerlendirmeye göre tedarik zincirlerindeki bozulmanın ve savaşın ekonomi üzerindeki etkileri, iç sorunlarla birleştiğinde Almanya’nın üretim gücünün temellerini sarsıyor. Büyük firmalar üretim tesislerini yurt dışına taşırken, eğitimde kaynak eksikliği nedeniyle yaşanan kalitesizleşme de geleceğe dair endişeleri artırıyor.

lmanya Maliye Bakanı Christian Lindner

Uzun zamandır süren tartışmaların sonucunda birçok Batılı kuruluş, Alman ekonomisinin yeniden toparlanamayacağına vurgu yapıyor. Pandeminin ardından tedarik zincirlerinde yaşanan bozulma ve Rusya - Ukrayna savaşı sırasında Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin büyük çoğunluğuyla Ukrayna’nın yanında yer alması krizi daha da derinleştirdi. AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisi birbirini takip eden çeyreklerde yaşadığı durgunluğun ardından 2023 yılını küçülmeyle kapattı. Geçtiğimiz aylarda The Economist dergisi, Almanya’yı “Avrupa’nın hasta adamı” olarak niteleyerek, tartışmada önemli bir yeni aşamayı başlatmıştı. Son olarak, ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’te Alman ekonomisi için parlak günlerin bittiğini vurgulayan iki makale yayınladı. “Almanya’nın Endüstri Süper Gücü Olduğu Günler Sona Eriyor” ve “Almanya, Avrupa’daki Refahın İtici Gücü Olma Konumunu Kaybetti” başlıklarıyla yayımlanan makalelerde Bloomberg’teki uzmanlar, Alman ekonomisinde geleceğine dair bir umut kalmadığını ifade etti.

SANAYİ ÜRETİMİ DİBİ GÖRECEK

Yayınlamam makalede, “Avrupa’nın en büyük ekonomisine ait sanayi üretimi 2017 yılından bu yana düşüşü sürdürüyor ve rekabet gücü zedelendikçe, düşüş hızlanarak devam ediyor. Sanayi üretimine dair veriler kasvetli bir tablo çiziyor. Ekonomistler üst üste yedinci ayda da üretimde düşüş yaşanacağını tahmin ediyor. Üretimin 2008 krizinden sonra, pandemi hariç, en düşük düzeye inmesi bekleniyor.” değerlendirmeleri yer aldı.

Makalede Almanya’nın, geçtiğimiz yüz yılın büyük bölümünde Avrupa’daki refahın itici gücü olduğu ancak artık bunun söz konu olmaktan çıktığı ifade edildi ve Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in sözleri hatırlatıldı. Şubat ayının başında Bloomberg’in bir etkinliğinde konuşan Linder, "Artık rekabetçi değiliz. Daha da fakirleşiyoruz çünkü büyümemiz yok. Geriye düşüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

‘SANAYİNİN TEMELLERİ DOMİNO TAŞI GİBİ YIKILDI’

Bloomberg, üç önemli uluslararası gelişmeyi paylaştı ve ABD, Çin ve Rusya’daki gelişmelerin Avrupa ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi: “Alman sanayisinin temelleri domino taşları gibi yıkıldı. ABD, Avrupa'dan uzaklaşıyor ve iklim yatırımları için transatlantik müttefikleriyle rekabet etmeye çalışıyor. Çin daha büyük bir rakip haline geliyor ve artık Alman mallarının doymak bilmez bir alıcısı değil. Bazı ağır imalatçılar için son darbe, büyük miktarlarda ucuz Rus doğal gazının sona ermesi oldu.”

Alman sanayisinin rekabet gücünün düşüşüne ve pazar kaybına da vurgu yapıldı: “Dahası, Çin şu anda Almanya için çeşitli şekillerde sorun yaratıyor. Gelişmiş üretime yönelik stratejik kaymasının yanı sıra, Asya'nın süper gücünün ekonomisindeki yavaşlama Alman mallarına olan talebi daha da azaltıyor. Aynı zamanda Çin'den gelen ucuz rekabet, Almanya'nın iklim dönüşümü için kilit öneme sahip endüstrilerle ilgili endişe yaratıyor ve bu sadece elektrikli araçlarla da sınırlı değil.”

Öte yandan analistler, durgunluk nedenlerinin yalnızca uluslararası gelişmelerle sınırlı olmadığına da dikkat çekiyor: “Rusya - Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizi ve Çin elektrikli araç üretimini artırırken Almanya'nın buna ayak uyduramaması, bu durgunluğun çok sayıdaki nedeninden sadece ikisi. 2022'nin yaz aylarında yaşanan enerji krizi önemli bir katalizör oldu. Evlerin donması ve karne uygulaması gibi en kötü senaryolardan kaçınılmış olsa da, fiyatlar diğer ekonomilere göre daha yüksek kalmaya devam ediyor ve bu da yüksek ücretler ve bürokratik karmaşıklıktan kaynaklanan maliyetleri artırıyor.”

MİCHELİN VE GOODYEAR TESİSLERİNİ KAPATIYOR

Yazıda kapanan yerlere de dikkat çekildi: “Michelin SCA Kuzey Avrupa Başkanı Maria Rottger, azalan endüstriyel rekabet gücünün Almanya'yı aşağı doğru bir sarmala sürükleme tehdidinde bulunduğunu söyledi. Fransız lastik üreticisi, 1.500'den fazla işçiyi etkileyecek bir hamleyle Almanya'daki iki fabrikasını kapatıyor ve üçüncüsünü de gelecek yılın sonuna kadar küçültüyor. ABD'li rakibi Goodyear Tire & Rubber Co'nun da iki tesis için benzer planları var.”

Bloomberg’in aktardığına göre iki yüz yıllık endüstri makineleri üreticisi GEA Grup’un CEO’su Stefan Klebert, “Dürüst olmak gerekirse fazla umut kalmadı. Bu gidişatı durdurabileceğimizden emin değilim. Birçok şeyin aynı anda hızla değişmesi gerekiyor.” dedi.

Fan ve motor üretiminde küresel pazar lideri EBM-Papst’ın CEO'su Klaus Geisdorfer ise şunları söyledi: "Mesele sadece enerji değil. Aynı zamanda Almanya'daki emek gücü durumu da çok gergin. On yıl sonra, çalışma çağındaki nüfus ekonominin bugünkü gibi işlemesini sağlamak için çok yetersiz kalacak.”

EĞİTİMDE KALİTESİZLEŞME 14 TRİLYON AVROYA MAL OLACAK

Eğitimde kaynak eksikliği nedeniyle yaşanan kalitesizleşme de vurgu yapıldı: “Almanya'nın bir zamanlar güçlü olan eğitim sistemi, kamu hizmetlerine yapılan uzun vadeli yatırım eksikliğinin simgesi haline geldi. İfo Araştırma Enstitüsü (ifo Institut), azalan matematik becerilerinin yüzyılın sonuna kadar ekonomiye yaklaşık 14 trilyon avroya mal olacağını tahmin ediyor.”

Sonraki Haber