BM Güvenlik Konseyi'nden 'Gazze'de ateşkes' karar taslağı! 'ABD belirleyici olacak'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin seçilmiş 10 üyesi tarafından, "Gazze'de koşulsuz ateşkes" ve "rehinlelerin serbest bırakılmasını" talep eden bir karar taslağı hazırlandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin seçilmiş 10 üyesi, Gazze'de "derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes" ile "tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını" talep eden yeni bir karar taslağı hazırladı.

10 ÜYEDEN GAZZE'DE ATEŞKES KARAR TASLAĞI

The Times of Israel'in haberine göre, BM Konseyinin seçilmiş 10 üyesi olan Ekvator, Japonya, Malta, Mozambik, İsviçre, Cezayir, Guyana, Güney Kore, Sierra Leone ve Slovenya tarafından hazırlanan "Gazze'de ateşkes" taslağı kamuoyuna açıklandı.

Öte yandan habere göre, "İsrail'in en yakın müttefiki" olarak tanımlanan Amerika Birleşik Devletleri'nin, Güvenlik Konseyi'nin kararı kabul edip etmeyeceğinin belirleyicisi konumunda olması bekleniyor. Diğer dört daimi üye olan Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın ise kararı desteklemesi ya da çekimser kalması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi Haziran ayında, ABD, Katar ve Mısır tarafından müzakere edilen ve İsrail ile HAMAS arasındaki çatışmaya son verecek üç aşamalı bir rehine serbest bırakma anlaşmasını öngören parametreler temelinde acil ateşkes çağrısında bulunan bir başka kararı kabul etmişti.

170 ÜYE ÜLKEDEN FİLİSTİN'E DESTEK

Birleşmiş Milletler (BM) Komitesinde kabul edilen kararla, 170 üye ülke, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına destek verdi. "Sosyal, insani ve kültürel" konuların ele alındığı 3. Komite'de, "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına" ilişkin karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Karar tasarısı, 6 "hayır" oyuna karşı 170 "evet" ve 9 "çekimser" oyla kabul edildi. Arjantin, İsrail, Micronezya, Nauru, Paraguay, ve ABD hayır oyu kullanan ülkeler oldu.

Kararda, "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devlet kurma hakkı teyit edilir." ifadesi yer aldı. Tüm ülkelerin bölgede barış içinde yaşama hakkı bulunduğuna dikkati çekilen kararda, bütün devletler ve BM örgütlerine Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını gerçekleştirmesine destek olma çağrısı yapıldı.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BMGK’nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hattı'nın gerisine çekilmesini ve bu hatla Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

Sonraki Haber