BM Lübnan'da kalmaya devam edecek mi? Açıklama geldi

Birleşmiş Milletler'in Lübnan'da görev yapan birimi görevine devam edip etmeyeceğini açıkladı. Sözcünün açıklamasına göre birim İsrail'in saldırılarına rağmen görevini sürdürecek.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Sözcüsü Andrea Tenenti, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

UNIFIL Sözcüsü Tenenti, Lübnan'ın güneyinde bulunan en-Nakura, el-Lebbune ve Ramiye'deki UNIFIL mevkilerinin 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun doğrudan ve kasıtlı saldırılarına maruz kaldığının altını çizdi.

İsrail ateşiyle yaralanan barış gücü askerlerine değinen Tenenti, "İsrail ordusuna ait Merkava tankının açtığı ateş Nakura'daki karargahımızın gözlem kulesine isabet etti ve 5 barış gücü askeri yaralandı. Bunlardan 2'si kulenin doğrudan hedef alınması sebebiyle yaralandı." dedi.

İSRAİL YASAKLI BOMBA KULLANIYOR

Tenenti, İsrail ordusunun Ramiye'de yaydığı bir tür dumandan 15 UNIFIL askerinin etkilendiğine dikkati çekti.

UNIFIL Sözcüsü Tenenti, konuya ilişkin ayrıntı vermese de hem Birleşmiş Milletler uzmanları hem de uluslararası kuruluşlar İsrail'in Gazze'de ve Lübnan'da uluslararası yasaklı beyaz fosfor bombası kullandığını kanıtladı.

UNIFIL'in Lübnanlı ve İsrailli yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu belirten Tenenti, "UNIFIL Misyonu Başkanı ve Komutanı General Aroldo Lazaro, BM mevkilerine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu İsrail ordusuna doğrudan bildirdi." ifadesini kullandı.

BM İSRAİL ORDUSUNU PROTESTO ETTİ

Tenenti, son dönemde yaşanan saldırılara ilişkin resmi protestoyu İsrail ordusuna yazılı bir şekilde de bildirdiklerini söyledi.

İsrail'in saldırılarının sebeplerine ilişkin Tenenti, İsrail ordusunun UNIFIL mevkilerine, kameralarına ve iletişim ekipmanlarına neden saldırı düzenlediğine ilişkin açıklama yapmadığını aktardı.

Tenenti, UNIFIL'in her türlü acil duruma karşı hazırlıklı olduğuna vurgu yaparak, "Faaliyetlerimizi düzenli olarak ayarlıyoruz ve kesin bir şekilde gerekli olması halinde devreye sokmak üzere acil durum planlarımız var." dedi.

Taraflara UNIFIL görevlilerinin güvenliğini sağlama sorumluluğunu hatırlatan Tenenti, BM barış güçlerini tehlikeye atacak her türlü eylemden kaçınma çağrısında bulundu.

Tenenti, BM binalarına saygı gösterilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, BM Güvenlik Konseyi'nin tarafları BM görevlileri ve binalarının güvenliğine saygı duyulması çağrısını yineledi.

Sonraki Haber