‘Böbrek candır’ etkinliği: Her 10 kişiden biri böbrek hastası

14 Mart Dünya Böbrek Günü. Uzmanlık dernekleri çeşitli etkinliklerle bugüne dikkat çekiyor. Türk Nefroloji Derneği, kronik böbrek hastalığının önemini anlatmak amacıyla "Böbrek Candır" temalı bir toplantı düzenledi

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Türkiye'de yılda yaklaşık 3 bin 500'ün üzerinde böbrek nakli gerçekleştirildiğini ve bunun yaklaşık yüzde 10'unun yurt dışından gelen hastalara sağlık turizmi kapsamında uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Alaattin Yıldız, toplantının ardından AA muhabirine de böbrek hastalıklarını ve yaygınlığını anlattı.

Her 6-7 kişiden birinde bir takım böbrek problemini düşündüren bulguların olduğunun altını çizen Yıldız, yurt dışında 50 bin veya 100 bin dolara verilen bir hizmetin Türkiye'de ücretsiz olarak canlıdan veya kadavradan yapılabildiğini söyledi.

Böbrek sağlığına dikkat etmek gerektiği ve böbrek hastalığının erken fark edilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Yıldız, "Ne kadar erken fark edilirse hastalığı geciktirmek, yavaşlatmak mümkün. Özellikle günümüzde bununla ilgili yeni ilaçlar var. İyi kan basıncı kontrolü yapıldığı zaman böbrek hastalığının diyalize gidişi yavaşlatılır. Tamamen durdurmak mümkün olmayabiliyor ama ciddi olarak geciktirmek mümkün olabiliyor." şeklinde konuştu.

DÜNYADA 850 MİLYON HASTA VAR

Yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, dünyadaki rakamlara dikkat çekti. Arıcı, dünya genelinde yaklaşık 850 milyon kronik böbrek hastası olduğunu, bu sayının, dünya genelindeki diyabet hasta sayısının 2 katı, kanser hasta sayısının ise 8 katı olduğunu dile getirdi. Arıcı, şöyle devam etti:

"Bir başka deyişle dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı mevcut. Bu özelliğiyle kronik böbrek hastalığı, kronik hastalıklar arasında ne yazık ki en ön sırada yer almaktadır. Kronik böbrek hastalığı, kalp damar hastalığı ve ölüm riskinin oldukça yüksek olduğu bir durum. Diğer birçok hastalıkla karşılaştırıldığında 2000 yılından 2019 yılına, küresel olarak en hızlı büyüyen 3'üncü ölüm nedeni, böbrek hastalığıdır. 2040 yılına gelindiğinde kronik böbrek hastalığının dünya çapında yaşam kaybı nedenleri arasında 5'inci sıraya yükseleceği tahmin ediliyor. Ancak nefrologların liderliği ile gerçekleştirilecek toplumsal bir mücadele sonucunda kronik böbrek hastalığı riskinin azaltılması mümkün olabilecektir."

Timur Erk

TBV’DAN ‘SENEDE BİR GÜN’ ÇAĞRISI

Dünyada börek sağlığına dikkat çekmek üzere, her yıl farklı etkinlikler düzenleyen Türk Böbrek Vakfı’nın (TBV) bu yılki sloganı “Senede Bir Gün” oldu. Uzmanlar ve TBV başkanı Timur Erk, maskot horozları eşliğinde İstanbul’da “Senede bir gün düzenli kontrol” çağrısında bulundu.

TBV Başkanı Timur Erk; “Günümüzde dünyada 2 milyondan fazla kişi, yaşamını devam ettirebilmek için diyaliz tedavisi görüyor. Bu hastaların yılda yaklaşık % 10-15’i böbrek nakline ihtiyaç duyuyor. Belirti vermeden, sinsice ilerleyen kronik böbrek hastalığına “dur” diyebilmek için tedbir almak gerekiyor, tedbirin ilk adımı ise yılda bir doktor kontrolü.” dedi.

Sonraki Haber