Böbreklere iyi gelen besinler nelerdir? Böbrekler neden ağrır?
Böbrekleriniz vücut dengesini stabilize etmek için en çok çalışan organlarınızdan biridİr.Vücuttaki elektrolitlerin dengesini korurlar. Böbrek sağlığını korumak işlevinin akmaması için önemlidir.Böbrekler neden ağrır? Böbrek sağlığına iyi gelen besinler nelerdir? Tıbbi görüşlerle haberimizde...
Böbreklerin işlevlerinde herhangi bir bozukluk veya sorun, sağlık sorunlarına neden olabilir ve böbrek yetmezliği gibi ciddi durumlara yol açabilir. Bu nedenle böbrek sağlığına dikkat etmek ve böbrek hastalıklarının erken teşhis edilmesi önemlidir. Böbrek sağlığımız için önemli gıda sudur. Su böbreklerinizin daha verimli ve aktif çalışmasını toksinlerin taş oluşumuna neden olmadan altılmasını, böbreğin işlevlerinin sorunsuz devam etmesini sağlayacaktır. Su tüketiminin dengeli olması durumunda, elektrolit dengelenmesi, asit baz dengelemesi, kan basıncı düzenlemesi, hormon üretimi gibi böbreğin başlıca işlevleri sorunsuz bir şekilde aynı döngü ve düzende devam edecektir.Su tüketiminin yanısıra beslenme düzeni de böbrek sağlığında etkin rol oynamaktadır.
BÖBREK SAĞLIĞINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
Nefroloji uzmanlarının demeçlerine göre; Düzenli egzersiz, iyi beslenme ve genetik böbrek sağlığınızı etkiliyor. Böbrek son ana kadar kırmızı alarm vermeyebilir bu sebeple böbrek sağlığınıza dikkat etmeyi yaşamanızın bir parçası haline getirerek, egzesiz ve düzenli beslenmeyi rutine dönüştürürseniz olası bir rahatsızlığı daha erken farkedebilirsiniz. Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, şeker hastalarının böbrek rahatsızlığına daha yatkın olduğunu belirterek düzenli aralıklarla bu rahatsızlığa sahip bireylerin kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.Ortalama bir günde 2 litreden az su alınmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Gülçin Kantarcı, 3,5 litrelik su tüketiminin de geçilmemesi gerektiğini ifade ederek aşırı su tüketimi böbreğin çok çalışmasına sebebiyet verir bu da böbrek sağlığını bozar dedi.
Tıbbı kaynaklarda ifade edildiğine böbrek sağlığı için yararlı olan bir besin programı oluşturmak için bilmeniz gerekenler şöyle;
Meyveler, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Bu besinler böbrek sağlığını destekler. Özellikle brokoli, ıspanak, havuç, kabak, kiraz, üzüm ve böğürtlen gibi antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzeler tercih edilebilir.
Kepekli tahıllar, lif içeriği yüksek olduğu için böbrek sağlığını destekler. Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği gibi bütün tahılları tercih edebilirsiniz.
Düşük yağlı tavuk, hindi, somon gibi sağlıklı protein kaynakları tercih edilmelidir. Kırmızı et ve işlenmiş etlerin tüketimini sınırlamak önemlidir.
Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanmak, böbrek sağlığını korur. Trans yağlar ve doymuş yağların tüketimini sınırlamak da önemlidir.
Aşırı tuz tüketimi böbrekler için zararlı olabilir. Tuz alımını sınırlamak, tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Potasyum İçeriği Yüksek Yiyecekler: Potasyum, böbrek sağlığı için önemlidir. Muz, portakal, patates, ıspanak gibi potasyum açısından zengin yiyecekler tüketmek iyi bir seçenektir.
Kalsiyum İçeriği: Böbrek taşlarını önlemek için yeterli kalsiyum alımına dikkat etmek önemlidir. Süt, yoğurt, badem sütü gibi kalsiyum kaynakları tüketebilirsiniz.
Şeker ve İşlenmiş Gıdalardan Kaçınma: Şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur.
BÖBREKLER NEDEN AĞRIR?
Böbrek ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Böbrek ağrısının nedeni, kişinin yaşadığı belirtilere, semptomlara ve tıbbi geçmişine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Üroloji Uzmanları böbrek ağrılarının sebeplerinin birkaç grupta değerlendirmektedir
Böbrek Taşı: Böbrek taşları, idrar yolu tıkanıklığına neden olabilir ve bu da şiddetli ağrılara yol açabilir. Taşların büyüklüğüne, konumuna ve hareketine bağlı olarak ağrı değişebilir.
Piyelonefrit: Böbreklerin enfekte olması sonucu meydana gelen bir enfeksiyon, sırtta ve kasıklarda şiddetli ağrılara neden olabilir.
Böbrek Kisti: Böbreklerde oluşabilen sıvı dolu kistler, bazen ağrıya yol açabilir, özellikle büyüdüklerinde veya enfekte olduklarında.
Böbrek İltihabı: Böbreklerin iltihaplanması da ağrıya yol açabilir.
Böbrek Tümörleri: Nadiren de olsa, böbrek tümörleri ağrıya yol açabilir.
Böbrek Yetmezliği: Kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin işlevlerini yetersiz şekilde yerine getirmesi nedeniyle ağrı ve rahatsızlık hissine yol açabilir.
Üriner Sistem Enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, böbreklerde ağrıya neden olabilir.
Böbrek Travması: Böbreklere yönelik travma veya yaralanmalar ağrıya yol açabilir.
Böbrek İltihabı: Böbreklerin iltihaplanması, ağrıya neden olabilir.