Boğmaca salgını endişe veriyor... 2013 yılından bu yana en yüksek değerlere ulaştı!
Çinli bilim insanları, boğmaca salgını hakkında uyardı. Avrupa'da mutasyona uğrayan salgın 2013 yılından bu yana en yüksek değerlere ulaştı.
Çin'in tabloid gazetesi Global Times'ın haberine göre boğmaca olarak da bilinen son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı, dünya çapında endişe verici artış gösteriyor. Çok sayıda ülkede salgınların bildirilmesi, aşının etkinliği ve küçük çocukların hassasiyeti konusunda endişeleri artırıyor.
BOĞMACA SALGINI VAKA SAYILARI ENDİŞE VERİYOR
Çin, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Ocak ve Şubat aylarında boğmaca vakalarında 20 kattan fazla artış bildirdi. 32.380 vaka ve 13 ölümün doğrulanmasının ardından Çinli yetkililer, bunun dünya çapında bebekler ve küçük çocuklar arasında önemli bir ölüm nedeni olduğu konusunda uyardı.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında boğmaca her yaştan insanı etkileyebilir. Artan vaka sayısı, aşının Çin'deki uzun vadeli etkilerinin zayıflamasına bağlanıyor.
Çin'in tabloid gazetesi Global Times'ın haberine göre, ülkede kullanılan difteri, tetanoz ve boğmaca (DTP) aşısı, gelişmiş ülkelerde üretilen aşılardan farklı olarak üretim ve kalite kontrol zorluklarıyla karşı karşıya.
Hastalık her üç ila beş yılda bir döngüsel bir artış yaşamaktadır, ancak vakalar yirmi yıldan fazla bir süredir artmaktadır. Araştırmacıların son yirmi yılda boğmaca vakalarının artmasının arkasında düşündükleri bir diğer potansiyel neden de Çin'deki dış hava kirliliğinin etkisidir.
Çinli bilim adamlarının 2023 yılında BMC Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan bir araştırmasına göre, kısa vadeli yüksek aylık karbondioksit ve ozon maruziyeti, nitrojen dioksit (NO2) ve ozonda metreküp başına 10 mikrogramlık artışa karşılık geldi.
Boğmaca hastalığı Avrupa'da mutasyona uğradığı görülüyor. Ülke, 2024'ün ilk üç ayında kaydedilen 2.799 vakayla 2013'ten bu yana en kötü salgınıyla karşı karşıya.