Bol bol tüketiyorduk! Meğer metabolizmayı yavaşlatıyormuş

Sebzeleri dengeli ve sağlıklı beslenmek için tüketiyor olsak da bazı sebzeler güvenimizi boşa çıkarabilir. Bu sebzelerden biri, metabolizmamızı yavaşlatırken bel çevremizi de genişletiyor.

Sebzeler dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşenidir ve genel sağlığa katkıda bulunan çok çeşitli besinler, vitaminler, mineraller ve diyet lifi sunar. Bu besin dolu gıdalar, bağışıklık sistemi fonksiyonu, sindirim ve enerji üretimi de dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını desteklemedeki rolleriyle ünlüdür.

Bununla birlikte, sebzeler ve metabolizma arasındaki ilişki söz konusu olduğunda, tüm sebzeler eşit yaratılmamıştır. Bazı sebzelerin metabolizmayı ve kilo yönetimini potansiyel olarak etkilediği öne sürülmüştür. YahooLife'ın haberine göre, Beslenme uzmanı ve sağlık uzmanı Dr. Bharat Jindal ile metabolizmanızı yavaşlatabilecek ve belinizi genişletebilecek görünüşte sağlıklı bir sebze hakkında açıklamalar yaptı. Jindal, patatesin ne yazık ki sınırlamaya çalışmamız gereken bir sebze olduğunu açıkladı.

PATATES TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRMAK GEREKİYOR

Birçok kültürde temel bir gıda olan patates, yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle metabolizma ve kilo üzerindeki potansiyel etkilerle ilişkilendirilmiştir. Kan şekeri seviyelerinde hızlı bir yükselmeye neden olabilecek kompleks karbonhidratlar bakımından zengindirler ve potansiyel olarak insülin salınımının artmasına neden olurlar. Yüksek insülin seviyeleri fazla enerjinin yağ olarak depolanmasına katkıda bulunabilir ve patates gibi yüksek karbonhidratlı gıdaların aşırı tüketimi zaman içinde kilo alımına yol açabilir.

METABOLİZMAYI YAVAŞLATIYOR VE BEL ÇEVRESİNDE YAĞ BİRİKİMİNE NEDEN OLUYOR

"Patates, cips veya patates kızartması olarak işlendiğinde yüksek sıcaklıkta pişirilir. Bu da metabolik bozulma ve yağ depolanmasıyla bağlantılı bir bileşik olan akrilamid oluşturur. Ayrıca, bu formlardaki nişastanın hızlı sindirimi kan şekerinin yükselmesine yol açarak bel çevresinde yağ birikimine katkıda bulunabilir," diyor Jindal. Patatesin glisemik indeksinin hazırlama yöntemlerine ve türüne göre değişebileceğini unutmamak önemlidir. Haşlanmış veya kabuğuyla fırınlanmış patatesler, patates kızartması veya cips gibi işlenmiş formlara kıyasla daha düşük glisemik indekse sahip olabilir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber