Bol köpüğüyle iştah kabartan Türk kahvesi yapmak çok kolay! Bu iki şeye dikkat edin…

Lezzetine doyum olmayan Türk kahvesi dost sohbetlerinin vazgeçilmezi. Ancak bol köpüklü bir Türk kahvesi pişirmenin bazı teknikleri olduğunu bilmekte fayda var. İşte köpüklü kahve yapmanın püf noktaları...

Günün yorgunluğunu atmak, zinde kalmak, keyif yapmak ve misafirlerinize ikramda bulunmak... Türk kahvesi pek çoğumuzun her gün tükettiği içeceklerden biri. Ancak kahvenin tadına varmak için seçim aşamasından fincana dökene kadar dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur. Gelin detayları birlikte inceleyelim.

 KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ YAPMAK İÇİN PÜF NOKTALAR

Kahvenizin taze olduğundan emin olun

Uzun süre pakette beklemiş kahveler bir süre sonra tazeliğini yitirir. Kahveyi satın alırken taze olduğundan emin olmalısınız. Bayatlamaması için ise kahveyi hava almayan, nemden uzak, vakumlu kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Öğütülmüş kahve uzun süre taze kalmaz. Kahveyi uzun süre taze tutabilmenin esas püf noktası çekirdek hâlinde satın almak ve kahve yapmadan önce gerektiği kadar öğütmek. Bu yöntemle kahve çekirdeklerinizi 21 güne kadar taze tutabilirsiniz.

Soğuk su kullanın

Kahve soğuk suyla pişirildiğinde aromasını tamamen suya bırakıyor. Türk kahvesi yaparken suyu buzdolabından kullanabilir veya içine bir parça buz atabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız suyun kaliteli olması da önemli. Klor ve kireçten arındırılmış su kahvenizin lezzetini artırır.

 

Malzemeler orantılı olmalı

Kahveye eklenen şeker miktarı kişinin damak lezzetine göre değişebilir. Ancak kahve ve su oranı fincana bağlı olarak sabit kalır. Standart ölçülere sahip bir fincan için ortalama bir tatlı kaşığı kahve ve bir fincan su kullanılır. Malzemelerin orantılı olması kahvenizin tadını zirveye taşır.

Pişirme aşamasında bu tekniklere dikkat!

Türk kahvesini yaparken doğru şekilde karıştırırsanız köpük miktarını arttırabilirsiniz. Kahveyi ocağa almadan önce iyice karıştırmalısınız. Ocakta mümkün olduğunca karıştırmayın. Karıştırmanız gerekirse aynı yönde karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde köpüklerin dağılmasına yol açabilirsiniz. Karıştırma işleminiz bir dakikadan kısa sürmeli ve yavaş yavaş dairesel hareketlerle devam etmeli.

Kahvenin köpük miktarını artıran bir başka ayrıntı da ısı seviyesi. Kahveyi düşük ısıda yavaş yavaş pişirmelisiniz. Kaynama noktasına gelmeden önce oluşan köpüğü fincanlara dağıtabilirsiniz. Ardından kahveyi kaynatıp enfes tadının keyfini çıkarabilirsiniz.

Sonraki Haber