Bolşoy tiyatrosu Çin turnesinde: ‘Batı’da gösteri yapamadığımız için depresyonda değiliz’

Rus bale topluluğu Bolşoy, altı günlük Çin turnesinde Rus balesinin en gözde eserlerini sahneledi. Bale sanat yönetmeni Vaziev, iki ülkenin sanatçıları arasındaki bağı değerli bulduğunu belirtti.

Rusya’nın dünyaca ünlü sanat kurumu Bolşoy Tiyatrosu, beş yıl aranın ardından Çin Halk Cumhuriyeti’nde turneye çıktı. Bolşoy’un Bale Sanat Yönetmeni Makhar Vaziev, Salı günü Pekin’deki Ulusal Sahne Sanatları Merkezi’ndeki gösteri öncesinde yaptığı konuşmada, Rusya’ya uygulanan kültürel boykot nedeniyle Batı’da gösteri yapamadıkları için topluluğun “depresyonda olmadığını” söyledi.

Vaziev, “Geçtiğimiz 10 yılda Çinli izleyicilerin Rus balesine olan sevgisini gördük” dedi. Çin’e yaptıkları her ziyaretin farklı olduğunu ve kültürler arası iletişimi teşvik etmeye yardımcı olduğunu belirten Vaziev “Çin ile alışverişlerin son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Çin, özellikle günümüzün içinde bulunduğumuz zamanlarda bizim için çok şey ifade ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bolşoy Tiyatrosu’nun ünlü bale topluluğu, Çin’de 25-30 Temmuz günlerinde düzenlenen altı günlük turnesini, toplam altı gösteriye imza atarak bugün tamamlıyor. Gösteriler, Ludwig Minkus tarafından bestelenen klasik bale başyapıtı “Don Kişot”un dört yorumunu ve çeşitli programlarından öne çıkan bölümlerin yer aldığı iki gala konserinden oluşuyor. Bale gösterilerine, ünlü şef Pavel Klinichev’in yönetimindeki Çin Ulusal Balesi Senfoni Orkestrası eşlik etti.

Pekin'deki Ulusal Sahne Sanatları Merkezi

‘KÜLTÜR BASTIRILMASI ZOR BİR DALGADIR’

Makhar Vaziev, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, “Bir gün her şeyin olması gerektiği gibi olacağından hiç şüphem yok çünkü kültür, bastırılması çok zor bir dalgadır” dedi.

Pek çok hükümetin Rusya’dan kültürel figürleri yasakladığını fakat kendilerinin hala geçmişte görüştükleri insanlarla görüşmeye devam ettiklerini belirten Vaziev, “Çin’in bizi destekleyen ve bizimle işbirliği yapmaya devam eden birkaç ülkeden biri olduğunun bir sır olduğunu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘SANATÇILARIMIZ ARASINDAKİ BAĞ DERİN…’

1959’da Çin Ulusal Balesi kurulduğunda, eski Sovyetler Birliği’nden bale sanatçıları ve uzmanlar, ilk Çinli bale dansçılarının eğitilmesine yardımcı olmuştu. China Daily’nin haberine göre Vaziev, Çin ve Rusya’dan bale sanatçıları arasındaki bağlantının özel olduğunu belirterek “Bağ derin” şeklinde konuştu. Vaziev, Çinli bale toplulukları ve bale dansçılarının uluslararası beğeni topladığını belirterek “Çin kültürünün unsurlarını bale koreografisine entegre ederek kendi sanatsal tarzlarını geliştirdiler. Onlarla daha yeni projelerde çalışmayı umuyoruz.” dedi.

1776’da İmparatoriçe Büyük Catherine tarafından kurulan Bolşoy Tiyatrosu, 2010 ve 2018 yıllarının ardından gerçekleştirdiği üçüncü Çin turnesinde, 19. yüzyıl Don Kişot balesinin performansları da dahil olmak üzere Çaykovsky, Prokofiev gibi balede Sovyet klasiklerinin ikonik eserlerini sahneledi. Dünyaca ünlü topluluk, Kasım’da Belarus’un başkenti Minsk’te ve Ocak’ta Umman’da diğer uluslararası temsillerini yapacak.

Sonraki Haber