'Bölünme riski var'

Uluslararası bir barış elçisi, Bosna'da artan gerginliği ve Batı Balkanlar'daki diğer eski çatışmaları ağırlaştırma riski taşıdığı konusunda uyardı.

BM tarafından Bosna'ya atanan 'yüksek temsilci' ve eski bir Alman bakan olan Christian Schmidt yaptığı açıklamada, "Bu bölgedeki huzursuzluk aynı veya benzer şekilde Sırbistan ile Kosova arasındaki zorlu ilişki sorununu da etkileyecektir." dedi.

Bakan, Bosnalı Sırp lider Mirolad Dodik'in, Bosna federasyonundaki Sırp tarafı olan Sırp Cumhuriyeti'ni ülkenin ortak ordu, istihbarat, yargı ve vergi yapılarından Sırp Cumhuriyeti parlamentosunda yapılacak oylamayla ayrılma hazırlıkları sırasında konuştu.

Schmidt, aralarında üç buçuk yıllık kanlı etnik savaşın ardından Bosna federasyonunu oluşturan 1995 tarihli bir uluslararası anlaşmaya atıfta bulunarak, "Dayton anlaşmasının bozulması devam ederse... ülkenin parçalanma riski var." dedi. Schmidt, "Bunun doğru olduğu kanıtlanırsa ... o zaman uluslararası toplumda nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda çok, çok, çok ciddi düşünmek zorunda kalacağız." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DEVREDE

Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzetbegoviç’i 2 Kasım’da Vahdettin Köşkü’nde kabul eden Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu da İstanbul’da Türkiye’deki Boşnak sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Huber Köşkü’nde görüşmüştü. Erdoğan, önceki gün de Milorad Dodik ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çalışma yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan ile Dodik’in görüşmesi 1 saat 45 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, çözüm arayışında Türkiye’nin aktif rol oynaması yönündeki talebe dikkat çekmişti. Çavuşoğlu, “Her ne kadar AB ülkeleri, AB bizi rakip olarak görse de Balkan ülkelerinin tamamının Türkiye’ye bakışı son derece olumludur, yapıcıdır” açıklamasında bulunmuştu.

Sonraki Haber