Bomba ABD’den: Sorumlu Washington

Uzmanlar önceki gece Filistin’de katliam yapan İsrail’in kullandığı bombanın Amerikan yapımı olduğunu açıkladı. Birçok ülke olayda sadece İsrail’i kınarken Rusya, İran ve Suriye ABD’yi de hedef aldı

Gazze’de bulunan el-Ehli Baptist hastanesine yapılan saldırıda ölenlerin sayısı 500 yüzü geçti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak üzere resmi devlet hesapları bu saldırının İslami Cihad Örgütü tarafından yapıldığı yalanını ortaya attı. Fakat uzmanlar patlama görüntüleri ve bilançoyu gördükten sonra saldırının Amerikan yapımı MK-84 bombası ile yapıldığına işaret etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova yaptığı açıklamada Rusya’nın bu saldırı bir suç olarak gördüğünü ve kınadığını açıkladı. Eski Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev ise sorumlunun ABD olduğunu söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da fail olarak Batı’yı işaret etti.

‘YORUM YAPMAYIN KANIT SUNUN’

Sputnik radyosuna konuşan Zaharova İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısına karışmadığına dair kanıt istedi. “Doğal olarak böyle bir ölümcül saldırıyı suç olarak görüyoruz” dedi.

“[İsrail] sadece medya organlarında ya da sosyal medyada yorum yapmakla yetinmemeli, kanıtları ortaya koymalıdır” diyen Sözcü ayrıca ABD’ye durumu netleştirmeye ve ölümcül saldırının failini tespit etmeye yardımcı olacak uydu görüntülerini sağlama çağrısında bulundu.

‘İĞRENÇ BİR SAVAŞ SUÇU’

Dimitri Medvedev hastaneye yapılan saldırıyı ABD’nin sorumluluğunu taşıdığı iğrenç bir savaş suçu olarak nitelendirdi. Telegram hesabından açıklama yapan Eski Devlet Başkanı, “Gazze Şeridi’ndeki bir hastaneye yapılan korkunç saldırı hiç kuşkusuz bir savaş suçudur. Ve bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan sinik bir şekilde çıkar sağlayanlara aittir. Silahlar için pervasızca büyük miktarlarda para dağıtanlar, askeri-endüstriyel komplekslerini dolduranlar. Demokratik değerleri savunmak gibi küresel bir misyona sahip olduklarını söyleyenler. Amerika Birleşik Devletleri.” ifadelerini kullandı.

‘ABD-İSRAİL BOMBALARININ ALEVLERİ SİYOnİSTLERİ SARACAK’

İran da hastaneye yapılan saldırıyı kınayarak savaş suçu işlendiğini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Reisi şu ifadeleri kullandı:

“Bu gece Gazze’deki bir hastanede tedavi gören masum Filistinlilerin üzerine atılan ABD-İsrail bombalarının alevleri yakında Siyonistleri de saracaktır. Hiçbir özgür insanın böyle bir savaş suçu karşısında sessiz kalması kabul edilemez. İran, İslam ulusunun bir parçası olarak yas tutmaktadır.”

‘NETANYAHU YALAN SÖYLÜYOR’

Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüntülerdeki patlamaya sebep olacak en muhtemel mühimmatın Amerikan yapımı MK-84 bombası olduğunu söyledi. “Netanyahu çok büyük ihtimalle yalan söylüyor.” diyen Yıldırım, “Konunun HAMAS’ı aklamakla ilgisi yok. İsrail kendini temize çekmek istiyorsa uluslararası uzman bir heyet hemen bölgeye intikal edip soruşturma başlatabilir.” ifadelerini kullandı.

‘BİR ROKETİN ÖTESİNDE’

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu da saldırının MK-84 ile yapıldığına işaret etti. Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalamasına ilişkin, “Mühimmatın hastaneye gelişine dair işaretler, patlamanın sesi ve şiddeti, bir roketin ötesinde JDAM donanımlı 2000 libre (910 kilogram) Mark 84 (MK-84) bombasına ait olabileceğine işaret ediyor.” dedi. Harp başlıkları, mini-mikro roketler ve askeri sınıf yüksek infilaklı patlayıcı kimyasalların üretim teknikleri konularında çalışmalar yapan Troy Teknoloji Savunmanın Müdürü Bereketlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bir diğer olasılık da yine MK-84 kullanılan bir BLU-109 sığınak delici bomba olabileceği yönünde. Her iki bomba da İsrail ordusunun envanterinde yer almakta.” dedi.

DİRENİŞİN BÖYLE BİR BOMBASI YA DA UÇAĞI YOK

Filistindeki direniş örgütlerinde bu denli büyük bir patlamaya neden olacak bir füze ve o füzeyi ateşleyecek bir uçağa sahip değil. MK-84 bombası F-16’nın taşıdığı en ağır mühimmatlardan (900 kg) bir tanesi. 15,2 m genişliğinde ve 11 m derinliğinde bir krater oluşturabilir. 380 mm metali delebilen bu bombanın tahrip çapı da 336 metredir.

BİDEN ŞAŞIRTMADI: DİĞER TARAF YAPTI!

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin “Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi, siz (İsrail) değil. Ancak çok sayıda kişi emin değil.” dedi. İsrail’in yalanına ortak olan Biden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla ortak basın toplantısı düzenledi.

Biden, “Bugün burada bulunmamın basit bir nedeni var; İsrail halkı ve dünyadaki herkesin ABD’nin nerede durduğunu bilmesi. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da burada. Buraya birkaç kez geldi. Ama ben şahsen gelmek istedim.” diye konuştu. ABD Başkanı Amerikalıların İsrail ile yas tuttuğunu belirtti.

Biden, “Kendinizi savunmak için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahip olmanızı sağlayacağız. Ayrıca HAMAS’ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini ve onlara sadece acı getirdiğini de unutmamalıyız.” diyerek, ABD’nin İsrail’e desteğini yineledi.

‘PATLAMA’ DEDİ

Biden, hastaneye yapılan saldırı için “patlama” ifadesini kullandı. Biden, bu konuda üstesinden gelinmesi gereken çok şey olduğunu vurgulayarak, “bu duruma düşen masum Filistinlilerin” hayatlarının korunması için yapılması gerekenlerin “önemine” işaret etti. İsrail’in diğer tüm demokrasiler ve ABD ile ortak değerleri paylaştığını kaydeden Biden, “Herkes sizin ne yapacağınızı görmeyi bekliyor. Tekrar burada olmaktan çok mutlu ve gururluyum.” dedi.

‘DESTEĞİNİZ DÜŞMANLARA MESAJ’

ABD’nin desteğini “düşmanlarına gönderilen açık mesaj” olarak niteleyen Netanyahu, “İsrail’e kendimizi savunmak için ihtiyaç duyduğumuz araçları sağlama taahhüdü kapsamında gönderdiğiniz 2 Amerikan uçak gemisi, bu sözleri eyleme döküyor.” dedi.

Netanyahu, “HAMAS saldırılarında bin 400, belki de daha fazla İsrail vatandaşı öldü. İsrail, 10 milyondan az nüfusu olan bir ülke, yani bu 50 bin ABD vatandaşının bir günde ölmesine eşit.” ifadesini kullandı. HAMAS’ı yeneceklerini söyleyen Netanyahu, İsrail’in HAMAS’ı yenmek için bir araya geldiğini ve medeni dünyanın kendilerine destek vermesi gerektiğini savundu. Netanyahu, Biden’ın “savaş döneminde İsrail’i ziyaret eden ilk başkan” olduğunu vurgulayarak, ABD Başkanı’na teşekkürlerini sundu.

PENTAGON KAÇAMAK YANITLAR VERDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’e HAMAS ile mücadele etmesi için güvenlik sistemleri sağladığını belirterek, bunun masum sivilleri öldürmek anlamına gelmediğini söyledi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında, İsrail’in hava saldırısıyla vurduğu Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine ilişkin soruları cevapladı.

İsrail’e tam desteklerini yineleyen Singh, en az 500 sivilin öldüğü kaydedilen hastane saldırısıyla ilgili sorulara, konuya ilişkin fazla bilgisi olmadığını belirterek kaçamak cevaplar vermesi dikkati çekti.

Singh, ABD’nin İsrail’e verdiği askeri yardımlara hiçbir ön şart koşmadığına işaret ederek, “Kesinlikle İsrail’e, Gazze’deki HAMAS’ı etkisiz hale getirmesi ve etkili bir şekilde geri püskürtmesi için ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemlerini veriyoruz. Bu, masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor.” diye konuştu. İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, savaş hukukunun desteklenmesinin mutlak gerekliliğini yinelediklerini aktaran Singh, “İsrail’in çok yetenekli ve profesyonel bir ordusu var. Gazze’de kullandıkları güvenlik yardımının da doğru şekilde HAMAS’ı hedef almak için kullanılacağına, aynı zamanda masum sivillerin insani yardım için gidebilecekleri alanlar aramasına olanak sağlanacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı. Singh, Gazze’de sivillerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını ve güvenli bölgelere tahliye edilebilmelerini sağlamak için İsraillilerle temaslarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öte yandan İsrail’in Gazze’deki hastaneyi bombalaması konusunda HAMAS’ı suçlayan Sözcü, HAMAS’ın sivillerin bulunduğu yapıların içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü savundu.

Singh, İsrail’in, masum sivillerin hedef alınmaması konusunda savaş hukukuna uyması gerektiğini düşündüklerini ve bu konuda güvenlerinin tam olduğunu anlattı.

SORULAR ZORLADI

Sözcü, HAMAS saldırısını öngöremeyen ve daha önce de birçok insan hakları ihlaline neden olan İsrail ordusuna, ABD’nin neden bu kadar çok güvendiğini soran gazetecilere, “Uzun süreli bir müttefikliğimiz var.” yanıtını verdi.

Singh, HAMAS’ın komuta merkezlerini hastane gibi binaların içine kurduğunu iddia ederken, bunun üzerine gazetecilerin “Bunu gösteren bir deliliniz var mı” şeklindeki ısrarlı sorularına da “Elimde böyle bir veri yok.” cevabını vermek zorunda kaldı.

Sonraki Haber