Bor Karbür tesisi pazar günü açılıyor: Değeri 35 bin kat artacak!
Türkiye’nin ilk Bor Karbür tesisi 19 Mart Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek. Bor Karbür tesisi, bor madeninin işlenerek nükleer ve savunma alanında kullanılmasını sağlıyor.
Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73’ü Türkiye’de bulunuyor. Açılışı gerçekleştirilecek olan Bor Karbür tesisi sayesinde bor madeni katma değer kazanmış olacak.
Türkiye’nin ilk bor işleme tesisi olacak olan Bor Karbür tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Mart Pazar günü Balıkesir’in Bandırma ilçesinde gerçekleşecek.
DÜNYA BOR PAZARINDA TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR
AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan, açılış ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemizin gözbebeği olan Eti Maden, bor cevherlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek ülke refahına katkıda bulunmak amacıyla, ihracat kompozisyonunda rafine bor ürünlerinin payını her geçen yıl artırmaktadır. Böylece elde ettiği büyük başarı ve rekorları 2022 yılında da sürdürmüştür. 2022 yılında 2,67 milyon ton bor satışı ve 1,32 milyar doları aşan satış geliri ile dünya bor pazarında yüzde 63 pay alarak bu alanda dünya lideri pozisyonunu daha da güçlendirmiştir" dedi.
BORA KATMA DEĞER KATAN TESİS: “35 BİN KAT DEĞERLENECEK!”
Açılışı gerçekleşecek olan tesisin yıllık 1000 ton üretim kapasitesi olacağını dile getiren Doğan, “Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2000 katına, hatta roket nozulu yapımı sektörlerinde 35 bin katına çıkmış olacak” ifadelerini kullandı.
BOR KARBÜR NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
Bor karbür, endüstriyel, savunma sanayi ve nükleer enerji santrallerinde kullanımı olan ve kullanımı her geçen gün artan kimyasal bileşendir.
Malzeme Bilimi web sitesinde yer alan içeriğe göre, bor karbürden sertlik değeri yüksek, korozyon çeşitlerine karşı direnci olan, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretilmektedir. Bor karbür ileri teknolojik seramik ham maddesidir ve diğer geleneksel zırh malzemeleri ile karşılaştırıldığında %70 civarında hafiflik gösterir. Savunma sanayisinde hafifliğin ön planda olduğu yelek ve helikopter zırhlarında da kullanımı görülmektedir.
Yerli ve milli olan Altay tankında çelik zırhta da bor karbür bulunmaktadır. Endüstriyel olarak çeliklere sertlik ve aşınmaya karşı direncini arttırması amacıyla, kaynak elektrotlarında aşınmaya karşı direnci arttırması amacıyla, aşındırıcılar ve zımparalarda katkı maddesi olarak kullanılırlar. Bor karbür, demir ve alaşımlı metallerin yüzeylerine difüzyon yardımı ile koruma amaçlı kaplanır. Ayrıca ağır işlerde kullanılmak için çok daha avantajlıdır ve diğer malzemelere göre çok sert yapıdadır.
Nükleer enerji santrallerinde bor karbür, yakıt yükleme çubuğu ve radyasyondan korunmak için kullanılırlar. Nükleer enerjinin önemi ile bor karbürün bu alanda kullanımı da artmaktadır. Nükleer santrallerin boru hatlarında bor alaşımları kullanılır. Ülkemiz de bor karbür üretimi ile ilgili çalışmaların sonuçlarından birisi de Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nde 2015 yılında bor karbürden yapılan kurşun geçirmez yelektir.