'Borçlarını ödeyemiyorlar' diyen DEDAŞ'a tepki: ‘Çiftçi hırsız değil’

DEDAŞ, elektrik kesintilerinin kaçak kullanım ve aşırı yüklenmeden kaynaklandığını açıkladı, çiftçilerin borçlarını ödemediğini iddia etti. Hilvan Ziraat Odası Başkanı, DEDAŞ’ın sorunu çözmek yerine çiftçileri karaladığını belirtti. Vatan Partisi ise Mardin’den kamulaştırma çağrısı yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Güneydoğu illerinde son günlerde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada Şanlıurfa’nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde günde 12 saat elektrik kesintisi olacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Bölgede tarımsal sulamanın yoğun yapıldığı bu dönemde elektrik şebekesine aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler söz konusu olabilmektedir.” denildi.

Siverek ve Hilvan ilçelerinde tarımsal sulama amacıyla kaçak elektrik kullanımıyla sık sık karşılaşıldığının ifade edildiği açıklama, şöyle devam etti:

“Diğer önemli bir husus ise bölgede özellikle tarımsal sulama abonelerinin kayıtlı dahi olsalar kullandıkları elektriğin faturasını ödememeleridir. Bu yıl bölge genelinde ve özel olarak da Şanlıurfa’da tarımsal sulama için kullanılan elektrik bedelinin yüzde 95’i henüz ödenmemiş durumdadır.”

DEDAŞ’ın açıklamasına bölge ziraat odalarından tepki geldi. Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, çiftçinin hırsızlıkla suçlanamayacağını belirtti ve “DEDAŞ, bunları bir masa etrafında oturup konuşarak çözmek yerine çiftçilerimizi karalama yoluna gitmiştir” dedi.

‘ÇİFTÇİNİN DESTEKLERİNE BLOKE KONULDU’

DEDAŞ’ın açıklamasının talihsiz bir açıklama olduğunu belirten İpar, “Bu açıklama ile çiftçilerimizi kaçakçı ve hırsız olarak itham etmesini kınıyoruz. Ayrıca söz konusu ilçelerde sulama birlikleri olmadığı halde tahsilat yapılamama oranının yüzde 95 olduğu ileri sürmektedir. Oysa ki bütün desteklerimize bloke koyarak tahsilatı yüzde 90’lara varmaktadır. Kaçak dediği abonelerin de abonelik süreçleri yaklaşık 6 ay. Çiftçi sulama yapmak durumunda ancak DEDAŞ, bunlara kaçak muamelesi uygulamaktadır. Üstelik birkaç gün içinde birkaç kaçak cezası ile karşı karşı kalabiliyor çiftçilerimiz. Bunları bir masa etrafında oturup konuşarak çözmek yerine çiftçilerimizi karalama yoluna gitmiştir. Tarım gibi bir silahı elinde bulunduran bu ülkede zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimiz, Türkiye’yi doyurmaya çalışırken kendisine itham edilen bu suçlamalarla karşılaşıyor. Bunun yerine oturarak çözüm üretip üretimi nasıl arttırabiliriz diye hesap yapmamız gerekmiyor mu?” diye konuştu.

VATAN PARTİSİ: DEDAŞ ACİLEN KAMULAŞTIRILSIN

Vatan Partisi Mardin İl Başkanı Zeynettin Bozan, hükümete çağrı yaparak, “DEDAŞ bir an önce kamulaştırılsın.” dedi.

Mardin’de sulama yapmak zorunda olan çiftçinin uzun süreli elektrik kesintilerinden dolayı zarar gördüğünü belirten Bozan şunları söyledi:

“Ülke genelinde yükselen fiyatlarının sebep olduğu alım gücünün zorluğu, halkı yeteri kadar zor durumda bırakmıştır. Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Batman ve Diyarbakır gibi merkezlerde geçim kaynakları tarım olan şehirlerde bu sektörün özelleştirilmiş bir firmanın yaptığı zorbalıkla halk daha da çıkmaza girmiştir. Bu durumun yok sayılması ve ilgili makamların bir sorun olarak görmemesi; vatandaşların önemsenmediğinin bir kanıtıdır. Asırlardır dünya medeniyetlerine ev sahipliği yapan bu toprakların, bu verimin bu ekip biçmelerin karşılığını alamayıp üstüne üstlük bir söz sahibi olamamanın hüsranlığı yaşanmaktadır. Toprak sahiplerine uygulanan yaptırımlar toprak sahiplerini sadece tarımdan uzaklaştırmaya yöneliktir. İhracat lideri olabilecek bir ülkede ithalat lideri olmak, ülke ekonomisinin çöküşüdür. Tarımda da çıkan engeller ile birlikte bu süreç daha da zorlaşmaktadır. Hükümetten isteğimiz DEDAŞ bir an önce kamulaştırılsın.”

Sonraki Haber