Borsa'daki tedbirler fayda sağladı
Borsa İstanbul'da işlemler dün başladı. Öğlen yüzde 10'a dayanan yükselişte alınan tedbirlerin fayda sağladığı görüldü. Yazarımız Serhat Latifoğlu, 10 Şubat'ta Borsa İstanbul ile ilgili atılması gereken adımları yazmıştı. Latifoğlu’nun 9 maddelik önerisinin hayata geçtiği görülüyor
Deprem felaketinin ardından geç de olsa işlemleri durdurulan Borsa İstanbul'da işlemler dün itibarıyla başladı. BİST 100 endeksindeki yükseliş dün öğlen saatleri itibarıyla yüzde 10'a dayandı. Sabah ilk açılışta ise yüzde 5'in üzerinde bir yükseliş görüldü. Yükselişte, şirketlere tanınan hisse geri alım hakkı ve teşvikler ile BES fonlarında hisse ağırlığının artırılması kararları etkili oldu. Birçok büyük şirket KAP'a yaptıkları açıklamalarla hisse geri alımı yapacaklarını ilan ettiler. Bunun yanında Bloomberg HT'nin haberinde, Merkez Bankası'ndan (TCMB) bankalara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından görülen yazıda BES düzenlemesin kapsamında yer alan şirketlerin portföylerinde yer alan DİBS ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının bankalar aracılığıyla TCMB'ye ihale ya da kotasyon yöntemiyle satışına imkan tanınacağı ifade edildi.
AYI PAZARI OLUŞMUŞTU
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da, payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi.
20 Ocak haftasında 5.490 seviyesine kadar yükselen BİST 100 endeksi sonraki günlerde adeta ayı piyasasına girmişti. Deprem öncesi haftada 4.700-4.900 seviyelerinde salınan endeks 6 Şubat felaketi ile birlikte işlemlerin kapatıldığı 7 Şubat gününe kadar 4.500 seviyelerine kadar çekildi. Borsanın ilk günden itibaren kapatılması gerektiği uzmanlarca dile getirilmişti.
DOLAR DA ZIPLADI
Borsa tedbirlerin etkisiyle yükselirken döviz cephesinde de kıpırdama oldu. Dolar kuru sabah saatlerinde 19 TL'yi aştı. Önceki haftalarda faiz indirimleri ile birlikte yüzde 7.1'e kadar düşen piyasada işlem görev 2 yıllık tahvil faizi geçen hafta yüzde 11'e kadar yükseldi. Dün ise yüzde 10.97 seviyelerine çekildi. Diğer yandan merkezi yönetim bütçesi 2023 yılına 32.2 milyar liralık açıkla başladı. Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 321.3 milyar TL, bütçe gelirleri 289.1 milyar TL oldu. Faiz dışı bütçe giderleri 300 milyar TL ve faiz dışı açık ise 10.9 milyar TL oldu.
YAZARIMIZ LATİFOĞLU'NUN ÖNERİLERİ
Aydınlık Yazarı Serhat Latifoğlu 10 Şubat'ta kaleme aldığı yazısında Borsa İstanbul ile ilgili atılması gereken adımları kaleme almıştı. Yapılması gerekenleri 9 madde ile açıklayan Latifoğlu'nun şu önerilerinin ilgili kurumlarca alınan kararla hayata geçtiğini gördük.
Örneğin;
“Halka açık şirketlerin hisse senetlerini geri alım zorunluluğu getirilmelidir. Geri alımı teşvik etmek için şirketlere bazı destekler sağlanabilir; vergi, düşük faizli kredi vb.” bu adım atıldı.
“Bankaların hisselerinin geri alımı için geçen yıl elde ettikleri kârların belirli bir oranda kullanılması sağlanmalıdır. Böyle bir işlem hem piyasa hem bankalar için olumlu olacaktır.” bankalara bu yönde esneklik sağlandı.
“TVF (Türkiye Varlık Fonu) bünyesinde BİST 30 hisseleri ile bir sepet fon oluşturulmalıdır. TVF, fon bünyesinde bulunan halka açık şirketlerin hisselerinin geri alımında ve portföyünde olmayan BİST 30 hisselerinin geri alımlarında destek olmalıdır.” yine bu öneri de “fiyat istikrarı fonu” olarak tezahür etti.
“Emeklilik fonlarında bulunan fonların hisse senedi paylarının artırılması teşvik edilmelidir.” BES kapsamındaki fonlara hisse ağırlığı artırma kararı alındı. Bu öneri de hayata geçti.