Boykot hazırlığına sendikalardan destek

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, örgütlenme çalışmasının engellediği gerekçesiyle Yemek Sepeti’ni boykota hazırlanıyor.

Sendikanın eylemine destek veren Birleşik Kamu-İş, Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş, Petrol-İş, Deriteks, Hak-İş’ bağlı Liman-İş ile bağımsız sendikalar Hava-Sen, Bağımsız Maden-İş ve DGD-Sen, ortak bir bildiri yayımladı.

On binlerce işçi ve kamu emekçilerinin üye olduğu konfederasyon ve sendikalar; Nakliyat-İş’in her türlü engelleme politikalarına karşı yürütmüş olduğu yemek sepeti örgütlenmesi ile ilgili her zaman dayanışma içinde olduğunu bildirdi. Bildiride şunlar kaydedildi:

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2021 Ocak ayında Yemek Sepeti, Elektronik İletişim Perakende Gıda Lojistik Anonim Şirketi İşletmesinde Türkiye Genelinde 6 bin 200 işçi çalışmaktadır. Yemek Sepeti işçileri, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlamışlardır. 2020 yılının son aylarında başlayan bu süreç, 2021 Ocak ayında daha da hızlanarak devam etmiştir.

YETKİ BAŞVURUSU SIRASINDA İŞKOLU DEĞİŞTİRİLDİ

Nakliyat-İş Sendikası’nın 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmesi Yasasına göre toplu iş sözleşmesi için Bakanlığa yetki başvurusu aşamasında işveren, resmi evrakta sahtecilik yaparak işçilerin bulunduğu “Taşımacılık İşkolunu”, “Ticaret, Eğitim, Büro İşkolu” olarak değiştirmiştir. Bunun sonucu yaklaşık 2 bin üye işçinin üyeliği düşmüştür. Bu, işçi ve sendika düşmanlığıdır. Bu durum, Yemek Sepeti işçilerinin özgür iradeleri ile Nakliyat-İş’te örgütlenmesinin, toplu iş sözleşmesi sürecinin, hile ve resmi evrakta sahtecilik yaparak engellemesidir.

Yemek Sepeti işçilerinin özgür iradeleri ile anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş’te örgütlenmesi ve mücadelesi ile her zaman dayanışma içerisindeyiz. Yemek Sepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de Nakliyat-İş’te örgütlenen Yemek Sepeti işçileri ve Nakliyat-İş Sendikası ile her türlü dayanışma içerisinde olacağımızın bilinmesini isteriz.

Sonraki Haber