Böyle vefasızlık görülmedi: Suriye, Yunan mültecilere 80 yıl önce sahip çıkmıştı

Bugünlerde tüm dünya AB kapılarına dayanan Suriyeli mültecilerin Yunanistan tarafından uğradığı zulme şahitlik ederken, 1942 yılında Nazi zulmünden kaçan Yunanların ise Suriye'de dostça karşılandığı ortaya çıktı.

Bugün başta Suriye olmak üzere iç karışıklık, savaş ve imkansızlıklar sonucu göç veren Batı Asya ülkeleri, 1939-1945 yıllarında Avrupalı mültecilere ev sahipliği yapıyordu. İkinci Dünya Savaşı'nın en zor yıllarında Nazi işgalinden kaçan Avrupalılar, Batı Asya ülkelerine sığınmıştı.

SURİYE, FİLİSTİN VE MISIR'A SIĞINDILAR

1942 yılında 40 bin Avrupalı sığınmacı, Batı Asya ülkelerinde Yardım ve Mülteci İdaresi (MERRA) Derneği tarafından kurulan kamplara sığınarak hayatta kaldı. Savaş süresince Suriye, Filistin ve Mısır'da kalan Avrupalı mülteciler, savaş yıllarının ardından evlerine döndüler.

Suriye'ye sığınan mülteciler önce sağlık kontrollerinden geçerek belli yaş gruplarına ayrılıyor, ardından aileleriyle birlikte kamplara gönderiliyordu.

Halep'e gelen mülteciler kaldıkları kamplarda sosyalleşebiliyor ve alışverişe çıkabiliyorlardı.

Kamplarda kalan mültecilere yemek yardımı yapılıyor ve çalışmak isteyenlere iş imkanları bile sağlanıyordu.

HURMA, FINDIK, KURUM ÜZÜM, NAR SUYU...

1939-1941 yılları arasında Nazi katliamından kaçan 300 bin Polonyalı da İran'a sığınmıştı. Polonyalı bir mülteci daha sonraki yıllarda İran'daki karşılanış anını şu sözlerle anlatıyor: "Dost Fars halkı tarafından hurma, fındık, kuru üzüm ve nar suları ile karşılandık."

SURİYELİ KADINLAR YUNAN ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKTI.

11 Ocak 1942 tarihli "Burası Kudüs" (Hune el Kudüs) isimli Arapça gazetenin manşetinde, Suriyeli kadınların Yunan çocuklara giysi dağıttığı bir fotoğraf bulunuyor. Gazetede, "Yunanistan'dan Suriye'ye mülteci olarak gelenlere yemek ve kıyafet dağıtıldı" ifadesi yer alıyor.

YUNAN VAHŞETİ

Bugün ise Yunanistan her geçen gün yeni bir vahşet görüntüsü ile haberlere konu oluyor. Batırılan mülteci botları, küfürle karşılanan mülteciler, gaz bombası ve gerçek mermi ile hedef alınarak öldürülen mültecilerin maruz kaldığı muamele, çağın en büyük insani trajedilerinden biri olarak tarihe geçiyor.

Sonraki Haber