‘Bozkırın Fırçası’ Ramiz Aydın’ı kaybettik
Ressam Prof. Ramiz Aydın, Köy Enstitüsü geleneğinin devamı olarak birçok öğrenci yetiştirdi. Ülkemizin öz kültürünü sanatına taşıyan Aydın, günümüzün sanat ‘piyasasında’ yeterince değeri bilinmeden aramızdan ayrıldı.
Türk resminin çınarı Ramiz Aydın 86 yaşında yaşamını yitirdi. Usta ressamın vefatını Sunay Akın duyurdu. Akın, "Resim sanatımızın ustalarından Ramiz Aydın ayrıldı aramızdan… Eserleri yolumuzu aydınlatıyor… Ruhu şad olsun…" dedi. Sanatçının kardeşi Mehmet Aydın, Aydınlık’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Neşet Ertaş’a Bozkırın Tezenesi diyoruz ya, işte Ramiz Aydın da bozkırın fırçası, bozkırın rengi, Anadolu’nun sesiydi. Anadolu kokardı onun resimleri, rengiyle temasıyla…
Avrupalı bir Büyükelçi tesadüfen bir sergide onun resimlerini gördüğünde ‘Bu adam kim?’ demiş, ‘biz neden tanımıyoruz, Avrupa neden tanımıyor bu adamı?’ Eğer bir tanıtıcısı olsaydı ve kenara çekilmeseydi Ramiz Ağabeyim, Dünya çapında bir ressam olur ünlenirdi.”
Ramiz Aydın’ın diğer kardeşi Sabiha Aydın Çarmıklı da, ağabeyinin öğrencilerinin sosyal medyadaki paylaşımlarını gördüğüne değinerek şunları söyledi:
“Öğrencilerinin ilk açtığı resim sergilerinde, mutlaka onlardan birer resim alırmış. Böyle bir adamdı. Öğrencilerinin bütün dertlerini, sorunlarını çözen bir eğitimciydi. Kardeşi olarak şunu söyleyebilirim, mükemmel bir ağabeydi. İnsan olarak da zaten herkes öyle olduğunu söylüyor.”
‘ANADOLU İNSANININ PARÇASIYDI’
Ressam Mustafa Şanlı, Ramiz Aydın’ı şöyle anlattı:
“Ramiz Aydın hoca ile tanışıklığım 1980'li yıllara kadar gider. Eğitim fakültesi sınavlarına girerken tanıştık. Özellikle sergiler olduğu dönemlerde olmak üzere zaman zaman sanata dair meseleler üzerine sohbetler ederdik. O bence Anadolu insanının bir parçası idi ve resimlerinde de o insanlar vardı. Bu tarz resim yapanların son örneklerindendi. Tıpkı Nuri İyem'ler, Fikret Otyam'lar gibi milletinin dertleri, sevinçleri ve renkleri ile ilgili idi. Batı’cı ve Batı tarzı resimler yapanlar, Batı okullarında parayla okuyan ‘resim veya sanat’ yaptığını iddia edenler, ona hep akılları sıra tepeden baktılar. Ama o hiçbir zaman Batı’nın çürümüş "çağdaş" resim yapanlarını önemsemeden kendi insan odaklı resimlerini üretmeye devam etti. Yetiştirdiklerini de öyle yetiştirdi.”
KÖY ENSTİTÜSÜ GELENEĞİNİN DEVAMI
Ramiz Aydın’ın öğrencisi, ressam Ekrem Kahraman, hocası Aydın için şunları söyledi:
Ramiz Aydın, Türkiye'de yapılan sanatın, hem bildik anlamdaki sanatın, hem çağdaş sanatın tam orta kuşak isimlerinden, bir geçiş kuşağı olarak adlandırdığım bir döneme ait. Onlar genellikle Köy Enstitüleri geleneğinin devamı olarak var oldular. Anadolu'yla ilintileri var. Bir şekilde çağdaş sanatın bilgileriyle bu Köy Enstitüsü geleneğini birleştirmeye çalışan ve bunda da başarılı olan çok az sanatçıdan birisidir. Bu düşüncelerini de hem hoca olması nedeniyle, ki benim hocamdır kendisi, bizlere hem yaptıklarıyla, hem söyledikleriyle bunu aktarmaya çalışmış bir isimdir. Özellikle o kuşağın arkasından gelen kuşak, ya dağılıp sapmış bir sanat ve sanat felsefesine bağlı yahut da başarabilmiş çok az isim olarak ortaya çıkmış yeni bir kuşaktır.
Özellikle günümüz koşullarında, hem eğitim veren bir kurumdaki işleri, hem sanat ortamındaki işlevi nedeniyle bence kıymeti bilinmeyen, bir şekilde yapmış olduğu çalışmalar yeteri kadar toplum tarafından ve ilgili sanat ortamı tarafından pek izlenememiş, değerlendirilememiş önemli bir isimdir Ramiz Aydın. Birçok sanatçıya öncülük etmiştir.
Bu özellikleri nedeniyle de okulda öğrencisi olmayan sanat ortamındaki bazı sanatçı tipolojilerine örneklik teşkil edecek kadar da yeniye açık, çağdaş sanatın Batı müziği de dahil bütün özelliklerinden yararlanarak çalışan bir sanatçı. Bunu önemsiyorum. Çünkü Türkiye hala Anadolu ve Doğu kültürü ile Batı sanat felsefesi ve sanatıyla özdeşleşmeye çalışan ve bunun için yeni bir sentez kurmaya çalışan bir yolda ilerlemektedir. O da bu ilerleyen isimlerden en önde gelenlerden birisidir.
ULUSAL KANAL’A İLK TUĞLA KOYANLARDAN
Sanat hayatı programının yapımcısı Zafer Bilgin, Ramiz Aydın’ı şöyle anlattı:
Son kırk yılda, Türkiye’den bakan bir programın takipçisi olarak birlikte olduk. Eğitimciliğinde yetiştirdiği öğrencilerle daha sonra sanatçının ulusal seferberliği başta olmak üzere, Ulusal Kanal’ı destekleyen birçok programda, çok sayıda eser bağışlayarak bizimle oldu. Ulusal Kanal’a destek olan binin üzerinde sanatçıdan, kanalın kuruluşunda ilk tuğla koyanlarından biriydi.
Eğitimin önemini sürekli vurgulayan, özgün çizgisini de Anadolu, üretim, Kurtuluş Savaşı’yla başlayan süreç ve gelecek üzerine kuran insandı. Asker bir baba ve sanatçı bir ailenin parçasıydı. Benim değerli ağabeyim, saygıyla aramızda hep yaşayacak.
RAMİZ AYDIN HAKKINDA
Prof. Ramiz Aydın, 1961'de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü bitirdi. 1982 - 2004 arasında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü ile Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde sanat eğitimciliği ve Resim Ana Sanat Dalı Başkanlığı yaptı. 1987'de doçent, 1995'te profesör oldu. 40'ın üzerinde kişisel sergi açtı. 2004'te emekli oldu.