Bozkurt altında Macar sanatı Ankaralıları büyüledi

Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığı ve 2024 Macar-Türk Kültür Yılı vesilesiyle "Berrak Semalar, Fırtınalı Zamanlar" başlıklı güzel sanatlar sergisi ve Budapeşte Opera Tiyatrosunun Türk Ocağı Salonu sahnesi üzerindeki Bozkurt’un altında sunduğu başarılı gala performansı Ankaralı sanatseverlerle buluştu

Budapeşte Operet Tiyatrosu, Türk Ocağı Salonu sahne üzerindeki Bozkurt’un altında gala performansı

Macaristan Büyükelçiliği, 1 Temmuz – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında, Macaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığını altı aylığına devralması vesilesiyle Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde, 7 Temmuz Pazar günü kültürel açılış programı düzenledi. Bu yılın aynı zamanda 2024 Macar-Türk Kültür Yılı olması, kapsamlı bir kültürel etkinlik düzenlenmesine olanak sağladı.

Bu çerçevede, Gabor Kovacs’ın özel koleksiyonundan oluşan “Berrak Semalar, Fırtınalı Zamanlar” başlıklı resim sergisinin açılışına, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Burhan Kayatürk, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gábor Csaba, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Erkan Tarhan’ın yanı sıra diplomatik misyonların mensupları ve de Ankaralı çok sayıda sanatsever katıldı.

BÜYÜKELÇİ MATİS: TÜRKİYE - AB PROBLEMLERİNE YARDIMCI OLACAĞIZ

Macaristan Büyükelçisi Victor Matis

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan “Berrak Semalar, Fırtınalı Zamanlar” sergisinin açılış töreninde konuşan Büyükelçi Viktor Matis, misafirlere etkinliğe olan ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Büyükelçi Matis, altı aylık dönem başkanlığı sırasında, Türkiye ve AB arasındaki diyaloğa yardımcı olmaya odaklanacaklarını, bu çerçevede üst düzey diyalogları, Gümrük Birliğinin güncellenmesini ve de vize serbestisini destekleyeceklerini de ifade etti.

‘DÜNYA EKONOMİLERİ ARASINDA BAĞLANTIYA ODAKLANACAĞIZ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Tarhan, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Türkiye ile Macaristan arasındaki gelişen iyi ilişkilere dikkati çekti.

Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gabor Csaba konuşmasında, sergideki eserlerin çok değerli ve özel bir koleksiyon olduğuna işaret ederek, eserlerin tarihine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Csaba, AB Macar Dönem Başkanlığının genel hedeflerine değinerek, bu hedeflerin; dünya ekonomileri arasında bağlantı, rekabetçilik, tarım politikası, AB genişleme politikası, yasa dışı göçle mücadele, savunma politikası, demografi sorunlarına çözüm arayışları olduğunu sıraladı.

Sergideki eserlerin koleksiyoncusu Gabor Kovacs da kendisinin iş insanı olduğunu hatırlatarak, kalbinin parçası olarak nitelendirdiği koleksiyonunu sanatseverlerle paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BOZKURT’UN ALTINDA GALA

Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığı kültürel açılış programının ikinci bölümünde ise, 100. yaşını kutlayan Budapeşte Operet Tiyatrosu operet, dans ve orkestra sanatçılarının Resim ve Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu sahne üzerindeki Bozkurt’un altında sunduğu başarılı gala performansı Ankaralı sanatseverlerden büyük beğeni ve alkış aldı.

Macar Sanatının Gelişim Yüzyılı Eserleri

26 Ağustosa kadar Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaret edilebilecek sergi, 19-20. yüzyıl Macar sanatçılarının tablolarından bir seçki.

“Berrak Semalar, Fırtınalı Zamanlar” sergisindeki Kovacs Gabor koleksiyonundan oluşan eserler, 18. Yüzyıl başlarından 1950’li yılların ortalarına kadarki sürede yaratılan sanat eserlerini kapsıyor. Koleksiyon, ziyaretçilerine Macar resim tarihinin en heyecan verici yüzyıllarından birini deneyimleme fırsatı sunan eşsiz bir seçkiyle sergileniyor. 19. Yüzyıl Macaristan için ulus olmanın tam anlamıyla gerçekleştiği dönem olarak tanımlanıyor. Bu dönem reform dönemindeki burjuvalaşma çabalarını, 1848 Devrimi ve Bağımsızlık Savaşanı, Avusturya baskısına karşı ulusal direniş sürecini ve Habsburg Monarşisi ile varılan uzlaşmanın ertesindeki yıllarda yaşanan dinamik gelişmeleri kapsıyor.

Sonraki Haber