Bozkurt’ta yaralar sarılıyor: Devletin güler yüzünü gördük

11 Ağustos’ta Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Ezine çayı taştı, sel felaket yaşandı. Resmi rakamlara göre 64 can kaybettik, 8 vatandaşa da ulaşılamadı. Aydınlık, bölgede vatandaşa mikrofon uzattı, 40 günde yapılanlara tanıklık etti

Büyük felaketin ardından Bozkurt’ta çalışmalar aralıksız devam ediyor. Selin taşıdığı çöp neredeyse temizlenmiş, Ezine deresi ıslah çalışmaları ise büyük bir hızla devam ediyor. Bozkurt halkı da devletin uzattığı elle yaralarını sarmaya çalışıyor. Halk pazarı açılmış, Kızılay belirli noktalarda ekmek ve yemek dağıtımına devam ediyor. Maddi kaybı olan, evi ve dükkânı yıkılan vatandaşların zararları büyük ölçüde giderilmiş. Belediye Başkanı da mesaisini sahada başlatıyor, sahada bitiriyor.

Belediye Başkanı Muammer Yanık ile selin en çok vurduğu bölge olan Ezine köprüsü üzerinde konuştuk. “O gün ilçemizde, devletimiz ve milletimiz ani bir reaksiyon göstererek çalışmalara başladı” diyor Bozkurt Belediye Başkanı. O günden bu yana hummalı bir çalışma yapıldığını belirten başkan Yanık, selin olduğu gün, ilçede su değmeyen yer kalmadığını, vatandaşların yüzde 50’sini tahliye etmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık

‘25 BİN KAMYON ÇAMUR TOPLADIK’

Yanık, selin ardından yapılan çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Yurttaşları boş olan konutlara, eş, dost, akraba noktalarına yönlendirdik. Şu anda normal hayata geçme noktasında bir çaba var. 35 gündür çok yoğun bir çalışma yapıyoruz burada. Belediyeler, bakanlıklar, çalışmalarını sürdürüyor. İçişleri bakanımız Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik bakanımız Murat Kurum, 30 güne yakın bir süre burada kaldılar. Çalışmaların her birini yerinde incelediler. Şu an siz de görmektesiniz; ilçemizin tamamı ağaç ve çamur yığınlarıyla kaplıydı, evlerin altları zemin katlarına kadar olmak üzere. Şu ana kadar 25 bin kamyon çamur topladık. Hâlâ da bu noktada çalışmalar devam ediyor. Bozkurt, yüzde 98 oranında temizlendi. Müthiş bir çalışmaydı. Çevre belediyelerden de yardım geldi. Burada 9 bin küçük personel görev yaptı. Devlet, müthiş bir varlık gösterdi. Bu kadar hızlı bir reaksiyonun dünyanın hiçbir yerinde gösterilebileceğini düşünmüyorum. Bunun sonucunda da normalleşmeye doğru hızlı bir şekilde gidiyoruz.”

‘DEVLET, BİZE KUCAK AÇTI’

Bozkurt’ta görüştüğümüz esnaf da devletin ve milletin ilk günden beri Bozkurt’ta olduğunu ve büyük bir dayanışma örneğinin verildiğini belirttiler.

Bozkurtta esnaflık yapan Muhammet Demir, “Dükkânımız gitti, çok şükür canımız sağ. Benim dükkânım sigortalıydı, sigorta karşıladı. Depoyu devlet karşıladı. Burayı geçici olarak bize verdiler, dükkânlarımız yapılana kadar. Kira da vermiyoruz. Devlet kucağını bizlere açtı. Cumhurbaşkanımızdan da, bakanlarımızdan da Allah bin kere razı olsun” diyor.

Şahin Yılmaz da sel felaketinin olduğu gün dükkânını kaybetmiş. Şimdi konteynırda iş yapıyor. Yılmaz da, “Zararlarımızın belli bir kısmı ödenecek. Hasar tespiti yapıldı. Milletimize ve devletimize duyarlılığı için teşekkür ederim.”

Bisikletçi Mustafa Yıldırım

‘BİSİKLETLERİ, BEDELSİZ TAMİR EDİYORUM’

Bozkurt’un bisikletçisi Mustafa Yıldırım, İstanbul’dan 6 sene önce memleketi Bozkurt’a yerleşmiş. Yıldırım, sel felaketinde dükkânını kaybetti. Yıldırım da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Dükkânım gitti, 150 tane bisikletim zarar gördü. Hasar tespiti yapıldı, Allah razı olsun devletimizden, hiçbir sıkıntı yaşatmadı bize. Hiçbir zaman devletin asık suratını görmedik. Hep olumlu, güler yüzlü davranıldı bize. Devletin arkamızda durduğunu gördük. Kira yardımı ve burada dükkân için konteynır verdiler bana. Dükkânım yapılana kadar burada kalacağım. En büyük üzüntümüz de tabii ki ölen canlarımız. Giden mala zerre kadar üzülmüyorum. Şu anda yaptığım hiçbir bisikletten para almıyorum. Sel mağdurlarının getirdiği bütün bisikletleri bedelsiz yapıyorum, malzemem olduğu müddetçe.”

Sonraki Haber