Brezilya, Tel Aviv elçisini geri çağırdı
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva pazartesi günü Tel Aviv Büyükelçisinden istişarelerde bulunmak üzere Brezilya’ya dönmesini istedi. Bu karar, İsrail'in Lula'yı Gazze hakkındaki yorumları nedeniyle 'istenmeyen kişi' ilan etmesinin ardından geldi.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula hafta sonu Brezilya medyasında İsrail'in Gazze'deki eylemlerini "Hitler'in Yahudileri öldürmeye karar verdiği" bir döneme benzeterek İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Holokost'a atıfta bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Brezilya Büyükelçisi Frederico Meyer'i protesto için bakanlığa değil, Yad Vashem Holokost Anıtı'na çağırarak yanıt verdi. Katz orada Lula'nın sözlerini "ciddi bir antisemit saldırı" olarak nitelendirdi ve Meyer'e Naziler tarafından öldürülen kendi akrabalarının isimlerini gösterdi.
Katz, X üzerinden yaptığı paylaşıma göre Meyer'e "Ne unutacağız ne de affedeceğiz. Benim adıma ve İsrail vatandaşları adına Başkan Lula'ya söyleyin, geri alana kadar İsrail'de istenmeyen adam ilan edilsin." dedi.
SÖZÜNÜN ARKASINDA DURDU
Lula sözlerinin arkasında durdu ve Meyer'in Brezilya'ya dönmesini emretti. Tel Aviv'deki Brezilya Büyükelçiliği, diplomatik ilişkilerde bir gerileme anlamına gelen bir maslahatgüzar tarafından yönetilecek. Lula'nın eşi Rosangela Janja da Silva pazartesi günü Lula’yı savunarak sözlerinin "Yahudi halkına değil soykırımcı hükümete atıfta bulunduğunu" söyledi.
"Gazze Şeridi'ndeki bu çatışmanın başından beri barışı ve özellikle de kurbanların çoğunluğunu oluşturan kadın ve çocukların yaşam hakkını savunan eşimle gurur duyuyorum" diyen Janja X'e şunları yazdı: "Eminim ki Başkan Lula İkinci Dünya Savaşı'nı yaşamış olsaydı, Yahudilerin yaşam hakkını da aynı şekilde savunurdu."
‘KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI’
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Lula'nın yorumlarını "kırmızı çizgiyi aşmak" olarak nitelendirdi. Netanyahu, Filistinli grubun geçen yıl 7 Ekim'de düzenlediği ve tahminen 1,200 İsraillinin öldüğü ölümcül saldırıların ardından Hamas'a savaş ilan etti. O tarihten bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 29,000'den fazla Filistinli öldürüldü. Bölgenin büyük bir kısmı harabeye dönerken Netanyahu hükümetinin bazı üyeleri iki milyonluk nüfusun Mısır'a sürülmesini açıkça savundu.