BRICS Belediyeler Birliği ve Türk-Rus ilişkileri
Rusya'nın Kazan şehrinde BRICS Ülkeleri Şehirler ve Belediyeler Birliği kuruldu. Birliğin ilk toplantısında dünyanın çeşitlerinden 200'ü aşkın belediye başkanı katıldı.
Haziran ayının 21’inde Rusya'nın Kazan şehrinde BRICS Ülkeleri Şehirler ve Belediyeler Birliği kuruldu. Kuruluş toplantısı, Kazan'da 80'den fazla ülkenin katıldığı 2024 BRICS Oyunlarının kapanış töreninden bir gün sonra yapıldı. Birlik toplantısının açılışını Kazan Belediye Başkanı İlsur Metshin yaptı. Metshin, yeni yapının "ekonomi, kültür, eğitim ve ekoloji alanlarında işbirliğini yoğunlaştırmak" ve "önemli bir yararlı bilgi kaynağı ve deneyimlerin incelenmesi ve uygulanması için bir teşvik" olmak amacıyla oluşturulduğunu söyledi.
Etkinliğe sadece BRICS ülkelerinden değil, farklı ülkelerden 200'den fazla Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Belediye Birliği Lideri katıldı: Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Türkiye, İran, Etiyopya, Arjantin, Şili, Fas, Endonezya, Belarus, Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan ve Meksika. Toplantının ardından dernek üyeleri bir kuruluş bildirgesi kabul etti ve Kazan Belediye Başkanı'nı kuruluş dönemi için dernek başkanı olarak seçti ve Kazan Belediye Başkanı meslektaşlarını kendi şehrinde misafirperver bir şekilde ağırladı. Kazan'daki Dernek merkezinin Dubai'de bulunması önerilmekte.
DERNEĞİN AMAÇLARI
Birliğin ana görevi, sosyo-ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi ve bir dizi alanda deneyim alışverişine dayalı olarak katılımcı ülkelerdeki şehirlerin sürdürülebilir kalkınması. Metshin, "Amacımız kentlerimizin ve belediyelerimizin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek, insanların refah ve mutluluğunu sağlamaktır. Sosyo-ekonomik işbirliğini güçlendirmek, deneyim alışverişinde bulunmak ve kent yönetimi alanındaki en iyi uygulamaları aktarmak için çaba sarf ediyoruz. Ülkelerimizin kentleri ve belediyeleri arasında karşılıklı saygı, güven ve anlayışa dayalı ortaklıklar geliştirme niyetimizi bir kez daha teyit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
BRICS ülkelerinin temsilcileri yeni bir birliğin kurulmasını destekledi. Belgede ayrıca katılımcıların çevresel sürdürülebilirlik, kültürel değişim, altyapı gelişimi, sosyal koruma ve en iyi uygulamaların paylaşımı gibi ortak sorunları çözmek için birlikte çalışma istekleri de belirtiliyor. "Bugün yeni bir tarih yaratmanın eşiğinde, BRICS'in ve birliğin ortaklarının etkisini güçlendirecek ve şehirlerin ve belediyelerin yeteneklerini genişletecek bir birlik oluşturmanın eşiğinde duruyoruz.” diyen Metshin, Mevcut kentsel sorunların çözümünde kendi devasa mirasımıza ve zengin deneyimlerimize sahibiz. Ve bugün daha aktif bir etkileşimin zamanı geldi.” açıklamasını yaptı.
‘TÜRKİYE TARTIŞMALI KONULARI ÇÖZERSE ÜYE OLABİLİR’
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kabul edilen bildirgeye ilişkin öneri ve yorumlarda bulundu. Deklarasyonda bazı değişiklikler yapılmazsa Türk yasalarıyla çelişeceğini söyledi. Şu ana kadar tam olarak hangi önerilerde bulunmak istediğini belirtmedi. Son toplantıda deklarasyon orijinal haliyle kabul edildi, ancak bir sonraki toplantıda Türkiye tarafından önerilen değişiklikler kabul edilecek. Metshin, Türkiye'nin tartışmalı konuları çözdükten sonra örgüte katılabileceğini söyleyerek, "Mevcut deklarasyonu desteklemeyi öneriyorum. Türk meslektaşlarımızın yapmak istediği eklemeleri de kabul etmekten mutluluk duyacağız." dedi.
BİRLİĞİN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKISI
Mevcut jeopolitik istikrarsızlık ortamında, kendini kanıtlamış BRICS+ temelinde yeni bir örgütün kurulması sadece karşılıklı sosyo-ekonomik kalkınma bağlamında işe yarayacak. Aynı zamanda birliğe katılan tüm kentlerin küreselleşme nedeniyle ortaya çıkan ortak sorunlarının çözümüne de ivme kazandırması bekleniyor. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Örgütü Asya-Pasifik Şubesi Genel Sekreteri Bernadia İravati Tjandradevi, konseptin tüm kentlerin eşitliği üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Çevre ve iklim sorunlarıyla ortaklaşa mücadele etmeyi, altyapı oluşturmayı ve BRICS+ birliğini kapsayıcı hale getirmeyi önerdi.
Yavaş, Türkiye'nin başkentinde mevcut olan temiz su eksikliği ve açlık sorunlarından bahsetti. Kazan Belediye Başkanı ve diğer Rus yetkililer, diğer ülkelerdeki meslektaşlarının sorunlarına yanıt vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Moskova Şehir Duması Başkanı Alexey Shaposhnikov, Rus başkentinin "tanınmış bir dünya lideri" olduğu alanlarda "deneyim ve yapıcı çözümleri" paylaşmaya hazır olduğunu söyledi; bu alanlar arasında şehir altyapısının iyileştirilmesi, "akıllı şehir" hizmetlerinin geliştirilmesi, kamu yönetimi sisteminin dijitalleştirilmesi ve çok daha fazlası yer alıyor.
Ankara'nın şehircilik anlamında Rusya ile deneyimlerini paylaşabileceği noktalar var. Ankara havacılık ve uzay sanayinde, silah sanayinde liderlerden biridir ve ayrıca otomotiv sanayinde büyük kapasitelere sahip. Bu alanlarda, Rusya ve Türkiye'nin başkentleri ve iki ülkenin diğer şehirleri birbirleriyle paylaşım yapabilir. Artık sadece devlet etkileşimi düzeyinde değil, aynı zamanda belediyeler düzeyinde de işbirliği alanları var. Türkiye ve Rusya arasında uzun yıllara dayanan ortak çalışmalar, karşılıklı yarar sağlayan dostane ilişkilerin bir örneği için BRICS Belediyeler Birliği temel bir platform gibi görünmekte.