BRICS’in kapısında üyelik sırası
BRICS Dışişleri Bakanları toplantısında bloğun nasıl daha fazla küresel etki kazanabileceği ve ABD'ye nasıl meydan okuyabileceği tartışıldı. Aralarında İran, Venezuela ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu bir dizi ülkenin, örgüte katılmak istediği belirtildi.
Perşembe günü Güney Afrika'nın Cape Town kentinde BRICS Dışişleri Bakanları toplantısı yapıldı. BRICS üyesi ülkeler, bloğun bankası olan Yeni Kalkınma Bankası'nı yaptırımların etkisinden korumak için alternatif para birimlerinin potansiyel kullanımı konusunda açıklamalar yaptı.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Dışişleri Bakanları ayrıca örgüte yeni üyelerin kabul edilmesine ilişkin planları da görüştü. Güney Afrikalı üst düzey diplomat Naledi Pandor, böyle bir kabulü mümkün kılmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, BRICS zirvesinin yapılacağı ağustos ayına kadar ilgili bir raporun hazır olacağını umduğunu dile getirdi.
‘DAHA FAZLA ÜLKENİN KATILIMINDAN MEMNUNİYET DUYARIZ’
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, ülkesinin BRICS'e daha fazla ülkenin katılmasından memnuniyet duyduğunu, zira bunun bloğun nüfuzunu arttıracağını ve gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarına hizmet etmek için daha fazla güç sağlayacağını belirtti.
Ma, BRICS bloğunun "bazı ülkelerin küçük çevresinin tam aksine kapsayıcı olduğunu ve bu nedenle BRICS'in genişlemesinin BRICS ülkeleri için faydalı olacağına inandığını" belirtti.
‘KARŞILIKLI UZLAŞININ OLDUĞU YENİ BİR ÖRGÜT’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cape Town’da yaptığı açıklamada "BRICS eşitlik, karşılıklı saygı, uzlaşı, müdahale etmeme ve tüm ilkelerinde ve tüm ilişkilerinde BM Şartına sıkı sıkıya bağlılık ilkelerine dayanan yeni bir örgüttür.” ifadelerini kullandı.
Lavrov, BRICS'e katılmaya ilgi duyan bir dizi ülke arasında bu bloğun "giderek daha sık tartışılan çok kutuplu dünyanın evrimini simgelediğini" de sözlerine ekledi.
Bu açıklamalar, Güney Afrika'nın BRICS elçisi Anil Sooklal'ın geçen ay yaptığı açıklamada toplam 19 ülkenin gruba üye olmakla ilgilendiğini ve Suudi Arabistan ve İran'ın resmi olarak katılmak isteyen ülkeler arasında olduğunu söylemesinin ardından geldi.
2010’DAN BERİ SADECE BİR ÜLKE EKLENDİ
Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Mısır, Bahreyn ve Endonezya'nın yanı sıra Doğu Afrika'dan iki ve Batı Afrika'dan bir ülke de gruba katılmakla ilgilendiklerini ifade eden diğer ülkeler arasında yer alıyor. 2006'daki kuruluşundan bu yana BRICS’e 2010'da sadece bir üye (Güney Afrika) eklendi.
AĞUSTOS AYINDA YENİ PARA BİRİMİYLE İLGİLİ DUYURU YAPILABİLİR
BRICS Dışişleri Bakanları toplantısı, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor'un bu ayın başlarında, küresel ticarette dolara alternatiflerin kullanılması gerektiğini dile getiren seslerin giderek yükseldiği bir ortamda yapıldı.
Pandor'un bu sözlerine Rusya Devlet Duması Başkan Yardımcısı Alexander Babakov da katılmış ve BRICS'te tek bir para biriminin ortaya çıkma ihtimalini göz ardı etmediğini, bunun sadece altınla değil nadir toprak elementleri gibi diğer ürün gruplarıyla da güvence altına alınabileceğini söylemişti.
Babakov, "BRICS'in [Ağustos ayındaki liderler zirvesinde] bu projeyi gerçekleştirmeye hazır olduğunu açıklayacağını düşünüyorum." dedi.
Lavrov da "Kısa bir süre önce Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, BRICS içinde ortak bir para birimine doğru ilerlemeyi düşünmemizi önerdi. Bu tartışmaya ilgiyle katılacağız." açıklamasını yaptı.
Lula ise şu ifadeleri kullandı: "BRICS bankası gibi bir kurum neden Brezilya ile Çin arasındaki, Brezilya ile diğer BRICS ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri finanse edecek bir para birimine sahip olamıyor? Altın paritesinin sona ermesinden sonra doların (ticaret) para birimi olduğuna kim karar verdi?"
‘ULUSAL PARA İLE TİCARET HIZLA ARTIYOR’
Lavrov, BRICS üyesi ülkelerin ABD dolarının güvenilmezliği nedeniyle karşılıklı ticaret ve finansal işlemlerde ulusal para birimleriyle yapılan ödemeleri arttırmak için aktif olarak çalıştıklarını belirtti.
"BRICS ülkeleri arasındaki ödemelerde ulusal para birimlerinin payının halihazırda hızla arttığını açıklayan Lavrov, “BRICS ülkelerinin kendi para birimlerini oluşturma ihtiyacını ele alan girişimleri var. Bunun nedeni çok basit: her an hile yapabilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddedebilecek kişilerin elinde olan mekanizmalara güvenemeyiz.” şeklinde konuştu.