BRICS Zirvesi öncesi yaptırıma karşı işbirliği mesajı

BRICS Devlet Başkanları Zirvesi öncesi İş Forumu’nda konuşan Xi Jinping, ‘Yaptırımlar bumerang gibi uygulayanları vurur.’ dedi. Toplantıya hitap eden Rusya Devlet Başkanı Putin ise yeni bir uluslararası ödeme sistemi üzerinde çalıştıklarını duyurdu

Dünya nüfusunun yüzde 40’ını temsil eden BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltma)’in dün toplanan 14. Devlet Başkanları Zirvesi’nden bir gün önce BRICS İş Forumu etkinliği düzenlendi. Toplantıda açış konuşması yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yaptırımlara karşı mücadeleyle ilgili önemli mesajlar verdi. Foruma bir mesaj gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yeni bir ödeme sistemi üzerine çalıştıklarına işaret etti. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Hindistan Başbakanı Narendo Modi ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da toplantıya katılıp birer konuşma yaptılar. Binden fazla ekonomi ve ticaret bakanının, diplomatik elçilerin ve iş dünyası temsilcilerinin BRICS İş Forumu töreninde hazır bulunduğu kaydedildi.

‘İNSANLIK NEHRİ DAİMA İLERLER’

Xi Jinping, İş Forumu’na “Parlak Geleceği Şekillendirmek İçin Eğilimleri Yakından Takip Etmek” başlıklı bir konuşma yaptı. Dünyanın yüzyıldır görülmemiş radikal değişimlerden geçtiğini belirten Xi, “Dünyamız nereye doğru ilerliyor: Barışa mı, savaşa mı? İlerlemeye mi, gerilemeye mi? Açıklığa mı, tecride mi? İşbirliğine mi, çatışmaya mı?” diye sordu.

İnsanlığın aynı bir nehir gibi, kimi zaman sakin sularla, kimi zamansa gür dalgalarla hep ileriye doğru aktığını söyleyen Xi, dünyaya açılma ve kalkınma yönündeki tarihsel eğilimin tersine çevrilemeyeceğini belirtti. Tepede toplanan bulutların dikkatleri dağıtmasına izin vermeden tarihin ilerleme yasalarının kavranması ve zorluklarla yüzleşilmesi gerektiğini ifade etti.

1,2 MİLYAR İNSANA YARDIM ELİ

“Dünya barışı ve istikrarı için dayanışma ve eşgüdüm ortaya koymalıyız.” diyen Xi, başkalarının güvenliği pahasına genişletilen askeri ittifakların ancak daha fazla çatışma ve savaş doğurduğu Soğuk Savaş döneminden ders çıkarılması gerektiğine işaret etti. Bütün ülkeler için kapsayıcı bir Küresel Güvenlik İnisiyatifi oluşturma çağrısını yineleyen Xi, “Uluslararası toplum olarak sıfır toplamlı oyunları reddetmeli ve hep birlikte hegemonyacılığa, güç siyasetine karşı koymalıyız.” ifadelerini kullandı. Yeni tipte uluslararası ilişkilerin inşa edileceği ilkeleri ise karşılıklı saygı, hakkaniyet, adalet ve kazan-kazan işbirliği olarak sıraladı.

İkinci olarak sürdürülebilir küresel kalkınma için işbirliği çağrısı yapan Xi, pandemiyle birlikte bu sürecin ciddi barikatlarla karşılaştığını vurguladı. Gıda, enerji ve borç kriziyle yüzleşen 70 ülkeden 1,2 milyar insana yardım eli uzatılması gerektiğini söyleyen Xi, “Yeni bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile sanayi dönüşümünün nimetlerinden istifade ederek gelişen ülkelerin dijital ekonomi ve yeşil dönüşüm alanında hızlanmasına yardımcı olmalıyız.” dedi.

‘YAPTIRIMLAR BUMERANG GİBİ’

“Önemli endüstri ve tedarik zincirleri kasıtlı olarak ortaya çıkarılan kesintilerden muzdarip.” diyen Çin Devlet Başkanı, küresel enflasyonun yükseldiği, uluslararası finans piyasasının çalkantıda olduğu ve küresel ekonomik yenilenmenin istimini kaybettiği bir konjonktürde dünya ekonomisinin krize sürüklenmesi riskiyle karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Böyle bir dönemde kazan-kazan işbirliği ve makroekonomik siyaset eşgüdümünün elzem olduğuna dikkat çeken Xi, “Yaptırımların, uygulayanların kendisini vuran bir bumerang ve iki ucu keskin bir kılıç olduğu defalarca kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı. “Uluslararası finansal ve parasal sistemdeki üstün konumunu kullanarak küresel ekonomiyi siyasileştirmek ve bile isteye yaptırımlar uygulamak yalnızca başkalarının değil kendi çıkarlarına da zarar verecektir ve bu zararı herkese yayacaktır.” sözleriyle ABD’yi eleştirdi.

‘PARLAK GELECEĞE...’

ÇKP’nin 2022’nin ikinci yarısında düzenleyeceği 20. Ulusal Kurultayı’nda Çin’in kalkınmasının yeni aşamasının yol haritasını açıklayacağını söyleyen Xi, tüm dünyayı Çin’le iş yapmaya ve kalkınma fırsatlarının ortağı olmaya çağırdı. BRICS’in gelişen dünya ülkeleri için çok önemli bir mekanizma olduğunun altını çizen Xi, platformun yüksek nitelikli kalkınma aşamasına girdiğini belirtti. Xi konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Karşılıklı fayda ve kazan kazan bayrağını göklere çıkaralım, dayanışma ve işbirliğinin dümenini sağlam tutalım, dalgaları yaralım ve BRICS ülkelerinin dev gemisini birlikte parlak bir geleceğe taşıyalım!”

ALTERNATİF ÖDEME SİSTEMİ VE REZERV PARA

Foruma video mesajla seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu’nun karşılıklı ticareti ve yatırımı yükseltmek, işbirliği bağlarını güçlendirmek ve küresel düzeyde iş dünyası kesimlerinin doğrudan diyaloğunu geliştirmek açısından büyük bir pratik rol oynadığını belirtti. BRICS ülkelerinin 3 milyardan fazla insana ev sahipliği yaptığını, dünya ticaretinin yüzde 20’sini karşıladığını hatırlatan Putin, Forum’un teması olan “Yüksek Kaliteli BRICS Ortaklığını Güçlendirme, Küresel Kalkınmanın Yeni Çağına Yol Gösterme” başlığının çok yerinde olduğunu ifade etti.

BEİJİNG İNİSİYATİFİ’NE DESTEK

Toplantının, sürdürülebilir küresel kalkınma, dışa açıklığı sürdürme, dijital ekonomide işbirliği, sanayi modernleşmesi, yeni ulaşım ve lojistik zincirleri oluşturma gibi çok önemli başlıkları ele aldığını belirtti. Rusya’nın Forum’un sonunda kabul edilecek olan, BRICS ülkeleri iş çevrelerinin, sözü geçen bu alanlarda yakın işbirliğini sürdürme kararlılığını ortaya koyan Beijing İnisiyatifi metnini desteklediğini ifade etti.

BRICS ÜLKELERİ RUS PAZARINDA

BRICS ülkelerinin zorluklar karşısında işbirliğini güçlendirdiğini dile getiren Putin, Rusya’nın geçen yıl BRICS ülkeleriyle ticaretini yüzde 38 arttırarak 45 milyar dolara ulaştırdığını kaydetti. Rusya ile BRICS ülkelerinin iş dünyası arasında yeni sözleşmelerin yoğunlaştığını belirten Putin, Hint zincir marketlerinin, Çin arabalarının, ekipman ve donanımlarının Rus pazarına girmeye hazırlandığını ilan etti. Bunun yanında Çin ve Hindistan’a gönderilen Rus petrolünün de kayda değer oranda arttığına işaret etti.

ALTERNATİF SİSTEMLER UFUKTA

“BRICS ortaklarımızla birlikte uluslararası ödemeler için güvenilebilir alternatif mekanizmalar geliştiriyoruz.” diyen Putin, Rus Finansal Mesajlaşma Sistemi ile Mir kart ödeme sisteminin BRICS ülkelerinde yayıldığını ifade etti. Putin, BRICS ülkelerinin para sepetine dayalı uluslararası bir rezerv para yaratma olasılığını da araştırdıklarını duyurdu.

Sonraki Haber